Nieuws Actueel
'Huurwoning voor elke zzp'er fiscaal aftrekbaar? Een sprookje'
Er waren eens media die fanatiek berichtten dat elke zzp'er de huurkosten van zijn woning voortaan in aftrek kon brengen. Een sprookje? Een opiniestuk uit het Eindhovens Dagblad door belastingadviseur Arthur van Houts.

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, het is een sprookje. De media doelen op een recente uitspraak van de Hoge Raad waarin werd beslist dat de procederende belastingplichtige zijn huur (nagenoeg geheel) wél in aftrek kon brengen.
SpelregelsWelnu, er zijn een paar fiscale spelregels die in acht moeten worden genomen om aan aftrek van huurkosten toe te kunnen komen. In menig media-artikel (gelukkig niet in het ED) wordt aan deze (reeds lang bestaande) regels voorbij gegaan.
- Om de huurkosten in aftrek te mogen brengen, moet het huurrecht (huurcontract) wél als ondernemingsvermogen zijn aangemerkt door de ondernemer bij het aangaan van het huurcontract. Dat blijkt normaliter uit je aangifte inkomstenbelasting en je jaarcijfers. Als je dat niet hebt gedaan c.q. als dat niet blijkt, is het huurrecht privévermogen en zijn huurkosten dus niet aftrekbaar.
- Aan een uitspraak van de Hoge Raad komt géén terugwerkende kracht toe. Ook dat is een reeds lang bestaande regel. Je kunt als zzp'er dus niet op het verleden terugkomen enkel vanwege de recente uitspraak. Omvormen, met terugwerkende kracht, van privévermogen naar ondernemingsvermogen is dus ook niet toegestaan.
- Pas bij een (bijzondere) wijziging van omstandigheden kun je het huurcontract wél als ondernemingsvermogen aanmerken en de huur (grotendeels) in aftrek brengen. Daar is bijvoorbeeld sprake van als je verhuist naar een andere huurwoning of verhuist van een koopwoning naar een huurwoning. Ook de startende ondernemer die in een huurwoning woont, kan bij de start van zijn onderneming de keuze maken voor ondernemingsvermogen en de huurkosten aftrekken.
Het ligt in werkelijkheid dus wel een beetje ingewikkelder dan her en der in de media wordt gesuggereerd. Beoordeel je eigen situatie dus goed en kijk waar wél mogelijkheden liggen om een fiscaal voordeel te behalen. De aftrekbaarheid van een groot deel van de huurkosten is zeker de moeite waard.
En daarmee hebben huurders deze keer een voordeel ten opzichte van eigen-woningbezitters die hun onderneming óók (deels) van thuis uit drijven. Wanneer zij 11 procent van de woning zakelijk gebruiken (zoals de huurder in de Hoge Raad uitspraak) kunnen ze niets aftrekken normaal gesproken. Tenzij de werkruimte in de eigen woning kan worden aangemerkt als een zelfstandige werkruimte. Daarvan is sprake als de werkruimte een eigen opgang of ingang heeft en andere voorzieningen in de werkruimte zoals eigen sanitair (toilet en watervoorziening). Veelal zal hier geen sprake van zijn. Dat riekt naar een ongelijke behandeling tussen huurder en eigen-woningbezitter.
Maar ach, de eigen-woningbezitter heeft dan weer wél recht op hypotheekrenteaftrek. En zo leefden ze beiden nog lang en gelukkig...
Arthur van Houts is belastingadviseur bij De Wert accountants & belastingadviseurs in Eindhoven.
Gerelateerde artikelen: