Nieuws Actueel
iBeacon stuurt berichten naar je klant in de winkel
Het lijkt wel een virus zo snel als het allernieuwste technologische foefje zich onder winkeliers verspreidt. Het foefje is eigenlijk niet meer dan een zendertje - iBeacon genaamd - dat vanuit de winkel kan communiceren met de smartphone van een winkelende consument en hem of haar een 'persoonlijke' boodschap of advertentie stuurt. Van nieuwe schoenen, een verre reis tot een broodje kaas of speciaal biertje. Zendertjes die strategisch rond de winkel zijn geplaatst, zenden constant een boodschap uit (bijvoorbeeld een aanbieding) naar telefoons en tablets in de buurt. Om de boodschap te ontvangen heb je een app nodig, schrijft het AD.

Er zijn nu al 2.117 van dit soort apparaatjes in winkels, blijkt uit cijfers van softwaremaker Lightcurb, de grootste aanbieder van deze techniek in de Benelux. "De afgelopen drie maanden zijn er een paar honderd bijgekomen", zegt Arjen de Jong van Ligthcurb. Van Tilburg tot Sneek, Amsterdam tot Den Haag en Eindhoven tot Leeuwarden.
Retaildeskundige Paul Moers snapt de opmars wel: mkb'ers willen dolgraag klanten naar hun winkel lokken en willen de boot niet missen als het gaat om nieuwe digitale ontwikkelingen. "Je kunt als ondernemer niet alleen meer een fysieke winkel hebben, je zult ook online actief moeten zijn. Deze techniek is een mooie manier om jezelf in de etalage te zetten bij het winkelend publiek."
Moers ziet ook wel wat haken en ogen aan de iBeacons, maar die zijn volgens hem te overkomen: "Wat je ziet, is dat mensen wat huiverig reageren. Nu hoeven ze misschien alleen hun naam, leeftijd en geslacht in te vullen, maar uiteindelijk zouden wel eens heel veel meer gegevens gekoppeld kunnen worden. Dat geeft een Big Brother-gevoel."
Daarnaast ziet Moers nog een ander gevaar, namelijk dat de winkelier met zijn 'persoonlijke' reclame de plank volledig misslaat. "Bijvoorbeeld als je ziet dat iemand net een kinderwagen heeft gekocht en vervolgens aanbiedingen doet voor luiers of kinderkleertjes en die vrouw dan net haar kindje is verloren. Of: een man die in de winkel condooms heeft gekocht, terwijl zijn vrouw aan de pil is."
Desalniettemin gelooft hij dat dit soort technologische snufjes de toekomst hebben. "Consumenten willen gebruiksgemak en financieel voordeel. In ruil daarvoor zijn zij bereid om privacy op te geven."
Ondernemers mogen deze 'nieuwe digitale klantenkaart' hebben ontdekt, de geesten van de consumenten moeten er nog wel rijp voor worden gemaakt, blijkt uit een rondgang langs winkeliers door het hele land.
Om advertenties te kunnen ontvangen moet de consument eerst een app op zijn mobiel hebben gedownload én hij moet bluetooth, hebben aanstaan als hij door de winkelstraten loopt.
Daar gaat het tot nu toe mis, constateert eigenaar Marck Dorenbosch van slijterij Silersshop in Grou. "Mensen kennen het niet of willen het niet." Hij heeft het apparaatje nu twee jaar in zijn winkel staan en dat heeft hem hooguit tien tot vijftien klanten extra opgeleverd. "En die waren misschien ook gekomen zonder die aanbieding op de app."
Dorenbosch heeft de app ook zelf op zijn telefoon, maar hij gebruikt 'm niet. Hij werd 'gek' van alle pushberichten die zijn collega-ondernemers rondstuurden. In Grou zijn er zo'n vijftig ondernemers die net als hij zo'n zendertje hebben in de winkel.
De ervaring van Pim Remeijsen, eigenaar van Pims broodjeszaak in Tilburg, komt overeen. Hij is in Tilburg een van de ongeveer 130 ondernemers met zo'n zendertje van Lightcurb. Zijn oordeel: je kunt nog zulke mooie aanbiedingen sturen, als consumenten de app niet downloaden, dan heeft het geen zin. "Ik zie het als weggegooid geld."
De prijzen van het apparaatje variëren overigens sterk: ondernemers die er vroeg bij waren betaalden eenmalig 50 euro, ondernemers die later zijn ingestapt zijn zo'n 100 euro per jaar kwijt. En er zijn bureautjes die inspringen op de trend; zij benaderen ondernemers actief met abonnementen om de wervende reclameteksten te schrijven namens de winkeliers.
Al met al hebben volgens Lightcurb nu 7.000 consumenten de app. Van der Jong reageert op de kritiek van ondernemers: "We hebben dit platform in 2013 gelanceerd, het staat nog in de kinderschoenen."
Hij verwacht dat 'zijn kindje' de komende jaren toch een hoge vlucht zal nemen, dankzij de komst van nieuwe smartphones, smartwatches, bluetooth audioheadsets van onder andere Apple. Bovendien, zo zegt hij, nu zijn het nog alleen pushberichten die winkeliers versturen, maar uiteindelijk zijn er met iBeacons echte gepersonaliseerde advertenties te maken.
"En belangrijker: de consument zal veel meer zelf gaan bepalen wat hij wil ontvangen, wanneer en van wie. Dan geeft hij aan dat hij geïnteresseerd is in een specifieke spijkerbroek, waarna zijn mobiele telefoon als een soort digitale assistent zoekt waar hij die het goedkoopst kan kopen."
Zelfs de sceptische ondernemer Dorenbosch uit Grou denkt dat het uiteindelijk wel goed komt met iBeacons: "Als consumenten het systeem van persoonlijke aanbiedingen gaan ontdekken en de technologie veel meer mogelijkheden biedt, dan kan dit een succes worden."