Nieuws Ict

Drunens bedrijf Software Society doet wereldwijd zaken met grote fitnessketens

Het Drunense bedrijf Software Society doet wereldwijd zaken met grote fitnessketens. Nu levert het ook in Canada financiële software voor sportscholen, schrijft het Brabants Dagblad.

Kees Klijn | Foto: Jeroen de Jong 8 maart 2017

230217fotosjeroendejong02

In veertien landen levert Software Society financiële software voor grote fitnessketens. Daarmee is het Drunense bedrijf één van de grootste in zijn soort ter wereld. De stam heeft alweer nieuwe loten. Zo is Goodlife uit Canada, dat aldaar bijna vijfhonderd vestigingen heeft, in zee gegaan met eigenaar Dennis Münninghoff (53) en zijn team van twintig medewerkers. Bij tachtig fitnesscentra van het dochterbedrijf Fit4Less wordt de software geïmplementeerd, die onder meer wordt gebruikt voor de administratie en die leden toegang verschaffen tot de sportschool. Het eerste contact met Goodlife dateert van 2010. Pas na de zomervakantie kon Software Society daadwerkelijk aan de slag.

Opdracht

Een opdracht binnenhalen om financiële software voor fitnessketens te maken, heeft meestal een heel lange aanlooptijd nodig, zegt Münninghoff (53). "Wil je zo veel mogelijk profijt hebben van de software, dan moet de organisatie zich er naar willen plooien. En niet andersom, dan krijg je geheid problemen. Je kunt namelijk niet alles ondervangen, daarvoor is software te rigide. De mens is wel flexibel. De organisatie binnen grote ketens een omslag te laten maken, kost echter veel kruim."

Dat Software Society wereldwijd zaken doet met grote fitnessketens is terug te voeren op één vinkje. "In 2000 hadden we voor het Waalwijkse bedrijf HDD computers geplaatst bij Fitness First, een internationale keten. Voor de inrichting was een topmanager uit Engeland overgekomen. Die liet me weten dat ze een groot probleem hadden met software voor hun ledenadministratie. Ik wist de oplossing, we hadden zelf voor een fysiotherapiepraktijk zulk soort software ontwikkeld. Het ging om één vinkje, meer niet. Naar Engeland gegaan, aangevinkt. Daarmee was een jarenlange samenwerking gegarandeerd. Zo simpel kan het zijn. Het heeft ons dus veel gebracht."

Münninghoff, opgegroeid in Helvoirt, kwam op zijn twaalfde in aanraking met een computer. "Dat paste helemaal bij mijn karakter. Een computer denkt zoals ik, procesmatig. Ik wist toen als dat daar mijn toekomst lag. Ik heb de mavo afgemaakt, als IT’er bij een bedrijf gaan werken. Dertig jaar geleden voor mezelf begonnen. Ik had het gevoel dat ik het beter wist."

Vertaalslag

Zijn bedrijf, gevestigd in een boerderij, is hard gegroeid. Met verkooptechniek heeft dat niks te maken, zegt de Drunenaar. "Daar doe ik niks aan. Wel is het zo dat ik communicatief sterk ben. In de IT-sector is dat een groot pluspunt. Een klant en een programmeur spreken verschillende talen. Ik maak de vertaalslag tussen die twee. Dat voorkomt fouten, een veelvuldig voorkomend probleem in onze branche. En ik probeer klanten te laten inzien dat de software leidend moet zijn, de mens zal zich aan moeten passen."

Of die boodschap overkomt? "Ja en nee. Ervaren ondernemers schikken zich naar onze expertise. De jongere generatie denkt het zelf te weten, is eigenwijs. Ik snap het wel: zo was ik zelf ook. Anders had ik dit bedrijf niet gehad."

Een opdracht binnenhalen heeft lange aanlooptijd nodig

Dennis Münninghof, Software Society