Nieuws Ict

Voormalig legerbaas Van Uhm krijgt topfunctie bij Thales

Met voormalige legerbaas Van Uhm verzekert Thales zich weer van korte lijntjes binnen alle geledingen van defensie, schrijft Tubantia.

Bert Hellegers 15 juni 2017

Peter van Uhm2

Met Peter van Uhm heeft Thales opnieuw een militair kopstuk in de organisatie gehaald. De voormalige Commandant der Strijdkrachten is in de raad van commissarissen van het elektronicabedrijf de opvolger van Dick Berlijn. De Oldenzaler was in het verleden de voorganger van Van Uhm als hoogste legerbaas. Als commissaris bij Thales was de termijn van Berlijn afgelopen.

Generaal buiten dienst Van Uhm toont zich content met zijn benoeming bij Thales. "Mijn kennis en ervaring van 40 jaar leiding geven binnen de Nederlandse krijgsmacht, in de context van een turbulente wereld, breng ik met genoegen in bij Thales Nederland."

Topman Gerben Edelijn van Thales Nederland, met de hoofdvestiging in Hengelo, verwacht veel voordelen van de komst van Van Uhm. "Zowel met zijn openhartige persoonlijkheid als expertise op het gebied van defensie, weet ik zeker dat hij ons kan adviseren in zowel management beslissingen als ontwikkelingen in de markt."

Uitgebreid netwerk

Voor Thales is van belang dat het bedrijf via Van Uhm, net als eerder met Berlijn, bijzonder korte lijntjes heeft met alle geledingen binnen defensie én met het ministerie in Den Haag. Daar kan het bedrijf, dat onder andere specialist is op het gebied van radars, de vruchten van plukken. "Van Uhm heeft een zeer uitgebreid netwerk", beaamt een woordvoerster van Thales, dat in Nederland 1850 medewerkers telt. Daarvan werken er bijna 1.500 in Hengelo en tien in Enschede.

Door de contacten en kennis van Van Uhm rekent Thales er op tijdig in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen binnen defensie en militaire prioriteiten in binnen- en buitenland. "Missies en doelen veranderen. We willen en moeten daar onze techniek op afstemmen", aldus de woordvoerster. Ze noemt als voorbeeld het accent dat de marine is gaan leggen op mensensmokkel en aanpak van piraterij. "We hebben ons radarsysteem daar op aangepast: niet langer vooral op lange afstand surveilleren, maar dichterbij kunnen signaleren."

Spreker over leiderschap en motivatie

Peter van Uhm was van 2008 tot 2012 Commandant der Strijdkrachten. Hij bekleedde deze hoogste functie in de krijgsmacht een dag toen zijn zoon Dennis door een bermbom in Uruzgan om het leven kwam. Van Uhm koos zelf op jonge leeftijd voor het leger 'om te strijden voor een betere wereld' en heeft in dat verband regelmatig vastgesteld dat "wapens als laatste redmiddel, helaas nog altijd onmisbaar zijn. Net als de inzet en offers van bevlogen mensen."

Tegenwoordig is Van Uhm een gewild spreker. Waarbij hij vooral ingaat op motivatie, leiderschap en strategievorming. "Hij weet als geen ander een team te motiveren. Ook daar kunnen we van profiteren", aldus topman Edelijn.

Lees ook: Groeimogelijkheden voor bedrijven dankzij campus Thales in Hengelo

Van Uhm weet als geen ander een team te motiveren

Gerben Edelijn, topman Thales