Nieuws Actueel

IEA: Europa moet derde minder verbruiken zonder gas Rusland

Europa moet het gasverbruik komende februari met bijna een derde terugbrengen wanneer Rusland de gastoevoer stopt. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). "Het is een scenario waar leiders zich op moeten voorbereiden", aldus IEA-directeur Fatih Birol. Dat betekent dat landen moeten zoeken naar manieren om hun industrieën te stimuleren nu al minder gas te verbruiken.

ANP 28 juni 2022

ANP280622216 1

Europese landen proberen hun gasvoorraden voor de komende winter aan te vullen. Rusland probeert dat te frustreren. Zo heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de leveringen aan Duitsland verder teruggeschroefd. Via Nord Stream 1, voor Duitsland de belangrijkste pijpleiding voor Russisch gas, wordt nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd.

"Afhankelijk van de timing, kan een volledige afsluiting van de Russische gaslevering aan Europa ertoe leiden dat de opslagniveaus voor de winter ver onder het gemiddelde liggen", legt Birol uit. Daardoor komt de Europese Unie volgens hem in een zeer kwetsbare positie. "In de huidige context zou ik een volledige afsluiting van de gasexport naar Europa vanuit Rusland niet uitsluiten."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws