Nieuws Actueel

'Iedere millimeter is nu te veel'

De hevige regen van juni heeft zijn sporen achtergelaten, ook bij groente- en fruittelers, schrijft het AD.

Matthieu Bos 11 juli 2016

Telers 1

De kersen in de boomgaard van fruitteler Ariën Smorenburg in Hekendorp staan letterlijk bijna op springen. Door de hevige regen neemt het fruit zo veel vocht op dat de kersen soms barsten en scheuren.

Voor hem was de regen in de maand juni meer een last dan een lust. "Vruchten met waterschade gaan sneller rotten en dat tast de andere kersen aan", vertelt Smorenburg. In zijn laarzen loopt de fruitteler door de stroeve modder om de grote trossen te controleren op schimmel. Vooral de vroege soorten moesten het de afgelopen weken ontgelden. Zijn appels en peren in Montfoort blijven de waterschade grotendeels bespaard.

Bij de boerderijwinkel van de familie van Rijn in Woubrugge heeft een groot deel van hun grond een tijdje blank gestaan door de regen. Volgens een medewerkster van Van Rijn is dat nu nog terug te zien bij de maïs, de aardappelen en de spruiten. "Ook de windhozen hakten er bij ons flink in. Alles is niet meer in de groei en het hangt er zielig bij", vertelt ze.

Zuurstof

De maand juni was een rampzalige maand voor de groente- en fruittelers in het hele land. Volgens het KNMI viel er in juni bovengemiddeld veel regen en zo ook in het Groene Hart: meer dan 15 centimeter aan regen in deze regio, het dubbele van de normale neerslag. Flinke neerslag kan funest zijn voor een teler. Als een aardappel bijvoorbeeld 24 uur onder water komt te staan, krijgt het geen zuurstof meer. Als gevolg daarvan begint de pieper te rotten.

Voor telers die kweken in kassen is dit geen probleem, maar de boomgaarden en groentetuinen in de buitenlucht kregen het de afgelopen maand flink te verduren. Voor de ene teler was de schade aanzienlijk groter dan bij de andere teler verderop.

In Woubrugge kregen zij te maken met blijvende wateroverlast en de medewerkers doen er dan ook alles aan om de groenten met het hoofd boven water te houden. "Elke millimeter regen die nu valt, is te veel voor ons", voegt de medewerkster toe.

Plastic zeilen

In Hekendorp worden de kersen grotendeels beschermd door grote plastic zeilen. "Maar bij zulke buien houdt het lang niet alles tegen", vertelt de in Woerden woonachtige Smorenburg. Naast het gebruik van netten sorteert hij met zijn werknemers constant de kersen op zoek naar scheurtjes en barstjes. Die verkoopt Smorenburg - voor een lagere prijs - alsnog voor bijvoorbeeld jams en sappen.

Een aantal telers kwam de afgelopen maand met de schrik vrij. Zo had het Aspergehof - ook in Woubrugge -geen last van de hevige regen dankzij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Vorig jaar bouwden zij een nieuw gemaal, waardoor het water makkelijker afgevoerd wordt. Volgens een woordvoerder konden zij het waterpeil goed onder controle houden.

Het Aspergehof profiteerde van de actie en Boerderijwinkel van Rijn viel net buiten de boot met alle gevolgen van dien.

Volgens Herman Bus van de Nederlandse Fruittelers Organisatie mogen de telers in de regio de weergoden bedanken dat zij niet dezelfde neerslag kregen als de provincies Limburg en Noord-Brabant. "De schimmeldruk is hier misschien hoger, maar in het Groene Hart zijn zij nog goed weggekomen. Kijk naar Limburg en Noord-Brabant: daar gaan hele oogsten verloren door de afgelopen maand." In het zuiden van het land viel gemiddeld meer dan 22 centimeter aan regen.

Hopen

Een langere periode van mooi weer kan de oogst van groente en fruit in het Groene Hart veel goeds doen. Smorenburg: "Wij hopen op warm en drogend weer de komende weken. Dan herstellen de scheurtjes en barstjes in de kersen zich en neemt de risico op schimmelvorming af. Dan lost het probleem zichzelf op."

Voor de boerderijwinkel van Van Rijn is de precieze schade pas te voorzien tijdens het oogsten in de maanden september en oktober. "De afgelopen maand zal wel doorwerken naar de rest van het jaar. Zo zijn al veel verkleuringen te zien, wat duidt op zuurstoftekort", vertelt de medewerkster uit Woubrugge. "Desondanks zien we dit niet zozeer als een rampjaar."

De Woerdense Smorenburg blijft, ondanks de schade, positief over het kersenseizoen. Volgens de fruitteler was het weer tijdens de bloeiperiode zeer goed, waardoor het aantal kersen bovengemiddeld is. "Daarnaast onttrekt het overtollige vocht zich bij warmer weer aan de kers, maar de mineralen blijven behouden", vertelt hij. "Dat komt de smaak van de kersen juist ten goede."