Nieuws Actueel

'Ik geloof hierin, hier wil ik zitten'

Ton Damen 20 januari 2016

Penthouse Verkocht

De Amsterdamse horecaondernemer Won Yip wordt de eigenaar van het prestigieuze penthouse in het Pontsteigergebouw in de Houthaven, het duurste appartement van Nederland. "Het was voor mij absoluut een unieke kans", vertelt hij in Het Parool.

"Het is een goede investering." Voor horecatycoon Won Yip (46), een uit een Sjanghaise ouders in Nederland geboren Amsterdammer, was de keuze voor het peperdure penthouse in het Pontsteigergebouw niet moeilijk. Hij woont op de Dam, heeft al een appartement in New Amsterdam aan de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas en slaat nu een bijzondere slag.

Once in a lifetimeChristie's International Real Estate in Amsterdam maakte gisteren bekend dat Yip met 'een vernietigend bod' op het 1440 vierkante meter grote penthouse alle andere belangstellenden voor het luxe appartement heeft verslagen.

Het is, zegt Yip, een once in a lifetime opportunity. Daarmee is hij eigenaar geworden van in feite vier aan elkaar geregen penthouses met ook vier aparte appartementsrechten.

Opties openHij weet nog niet zeker of hij zijn aanwinst als geheel bij elkaar houdt of dat hij een deel van de appartementen weer gaat afsplitsen.

"Alle opties staan open", zegt Yip, die wel wil bevestigen dat hij er in elk geval gaat wonen. "Als het huis geen 1440 vierkante meter maar 300 vierkante meter groot was geweest, had ik het ook gedaan. Ik geloof hierin. Ik wil hier zitten. Daarom heb ik er ook al acht parkeerplaatsen en twee ligplaatsen gekocht. Ik heb al een boot, maar we hebben een ander type op het oog en daar zijn wel twee aanlegplekken voor nodig."

"Maar alles is nog zo vers dat ik nog niet veel kan zeggen. Bovendien beschouw ik de aankoop van een huis op de eerste plaats als een privéaangelegenheid. Het geld komt ook uit mijn pensioenpotje."

Won YipDe horecatycoon bezit in Amsterdam onder meer Café Zwart en de Amstelhoeck. Yip, tevens eigenaar van populaire zaken als Majestic, Players en Europub en mede-investeerder in diverse internationale bedrijven, zag in december een maquette van het Pontsteigerpenthouse op de lifestylebeurs Master of LXRY in Amsterdam en was gelijk verkocht.

Zijn huidige woning aan de Dam, 120 vierkante meter groot, ligt weliswaar veel centraler, maar de Houthaven is volgens Yip geen buitenwijk. "Ik vind het toch echt wel in het centrum liggen. Als je aan de overkant van het water zit, vind ik dat geen centrum meer. De Houthaven zit aan de goede kant van het water. Het gebied moet natuurlijk nog wel ontwikkeld worden." Dat het daar nog twee jaar een zandbak is, neemt hij voor lief.

Yip, behorend tot de tweede generatie van een uit Sjanghai afkomstige familie, spreekt tevens van een weloverwogen investering. "Amsterdam zal alleen nog maar drukker en duurder worden. De vastgoedprijzen in Amsterdam zitten in de lift en de vierkantemeterprijzen in de stad zullen de komende jaren verder stijgen. De rente waarmee het vastgoed gefinancierd wordt, is extreem laag. En ik verwacht dat de hypotheekrente op lange termijn niet nog verder naar beneden kan. Die zal ooit weer gaan stijgen."

Museum van de wereldDe kernactiviteiten van Yip zijn aan de Dam gevestigd. Die maken, zegt hij, dat hij onafhankelijk blijft. Hij is ook positief over het gemeentebestuur, dat volgens hem jarenlang goed gezorgd heeft voor de aantrekkelijke oude binnenstad. In 2009 had hij al in een interview gezegd dat Europa het museum van de wereld wordt en dat steden die dat uitstralen aan populariteit winnen. Ze trekken ook toeristen aan.

Dat geldt volgens Yip allemaal niet voor de rest van Nederland. "Nederland is ook niet uit de crisis gekomen. Amsterdam en enkele andere grote steden zijn dat wel en dát maakt het verschil."

Van de protesten tegen de drukte, de commercie en het toerisme in de stad begrijp hij niets. Het is volgens hem een niet tegen te houden ontwikkeling. We moeten meer kijken naar de beheersbaarheid van de drukte.

Over de grensDe horecaondernemer investeert alleen in hotspots. Dat geldt ook voor zijn deelnemingen en bedrijvigheid buiten Nederland. Daarvoor selecteert hij steden met een inwonertal ver boven de miljoen. Een goede ondernemer past zich snel aan nieuwe situaties aan, meent Yip. Het is volgens hem een feit dat de wereld steeds sneller verandert en daarom steeds lenigere ondernemers vergt.

Ook investeert hij in Londen, New York en Las Vegas. Dat zijn voornamelijk deelnemingen, waarbij de Amsterdammer participeert in de exploitatie. Een van de meest succesvolle bedrijven is Sushisamba in Bishopsgate in Londen, met diverse filialen in andere landen. Onlangs heeft Yip geld gestoken in bar-grill Sugarcane in hotel The Venetian Palazzo in Las Vegas. Deze zaak gaat in juni open. Toch vindt Yip zich bij uitstek een Amsterdamse ondernemer. Hij zegt dat het meeste geld in Amsterdam wordt verdiend; tachtig procent van alle inkomsten komt uit de horeca hier. De opbrengsten investeert hij in andere bedrijven, vaak in het buitenland.

Buiten de grenzen is hij op veel meer terreinen actief dan in de horeca. Hij noemt internetbedrijven, entertainment en nog veel meer. "Ja, het is erg breed." Een overzicht van zijn activiteiten geeft Yip niet. Hij vindt dat 'niet chic' tegenover de partijen waar hij zaken mee doet.

Ruim boven 15 miljoenDe prijs die Won Yip heeft betaald voor het superappartement in de Houthaven moet ver boven de vijftien miljoen euro liggen. Het precieze bedrag wordt niet bekendgemaakt. Volgens Leslie de Ruiter van Christie's International Real Estate heeft de Amsterdamse horecaondernemer met een 'knock-out-bod' internationale concurrerende kopers, onder wie Russen en Chinezen, het nakijken gegeven.

De Ruiter verkocht een jaar geleden in Rotterdam een penthouse dat toen gold als het grootste penthouse van Nederland, volgens bronnen aan popster Madonna. Bij Christie's heet het dat de XXL-penthouses in Nederland hun intrede hebben gedaan. De Ruiter heeft het Amsterdamse penthouse via zijn normale verkoopkanalen en de kunstbeurs Art Basel in Miami in de verkoop gedaan.

Zeldzaam formaatChristie's meldt dat het penthouse zelfs in internationaal perspectief van een zeldzaam formaat is. De Ruiter: "Het penthouse van presidentskandidaat Donald Trump in New York staat op dit moment te koop voor 35 miljoen dollar, maar dat is 'slechts' 610 vierkante meter groot."

Het Pontsteigergebouw is door Dura Vermeer en De Nijs Bouw ontwikkeld voor 66 appartementen. De oplevering is eind 2017. Op de topverdieping zouden vier penthouses komen, maar De Ruiter kwam op het idee die tezamen als één geheel te verkopen.

Voor de overige 62 appartementen van 150 tot 650 vierkante meter zijn kandidaat-kopers uit acht landen gevonden. De meesten, zestig procent, komen uit Nederland. De overige aspirant-kopers komen uit China, Londen, Rusland en de VS. Ook hebben zich twee gegadigden uit Monaco gemeld.