Nieuws Actueel

'Ik pak gewoon elke klus aan'

Het kan dus wel, succesvol ondernemen in de Roosendaalse binnenstad. BN De Stem vraagt aan ondernemer Kajo Guriel van Mister Minit in winkelcentrum Roselaar hoe hij dat doet.

Monique Meeuwisse- van Genk | Tonny Presser / Pix4profs 1 september 2016

Schoenmaker 1065

Volgens schoenmaker Kajo Guriel, zelfstandig franchisenemer van Mister Minit in de Roselaar, heeft Roosendaal al minimaal een jaar of dertig een Mister Minit. Zelf kwam Guriel 16 jaar geleden vanuit Slowakije tijdens zijn omzwervingen door Europa zijn tante in Roosendaal helpen. Zij runde met haar man het schoenmakerswinkeltje naast Albert Heijn.

"Het schoenmaken beviel me meteen heel goed omdat ik van klanten al snel complimenten over mijn werk kreeg. Door mijn oom en tante had ik het vak spoedig onder de knie." De destijds 23-jarige Guriel besloot vanwege het afwisselende werk en het contact met klanten dat hij hier als schoenmaker een toekomst wilde opbouwen. Hij leerde vliegensvlug Nederlands en werd met zijn tante achter de kassa het gezicht van Mister Minit.

CreatiefIn 2010 ging hij als zelfstandig ondernemer verder. Ondertussen weten mensen vanuit de verre regio de inmiddels met zijn gezin tot Nederlander geneutraliseerde Guriel te vinden. "Gewoon omdat ik eigenlijk nooit 'nee' verkoop", legt hij uit. Daarbij doet Guriel het al lang niet meer alleen in schoenreparaties: "Ik ben gewoon erg handig en creatief. Dat heb ik van huis uit meegekregen. In Slowakije waren de mensen niet zo rijk. Als je iets wilde hebben, moest je het zelf maken. Iets wat kapot was, werd niet vervangen, maar gerepareerd. De mensen vragen me de meest uiteenlopende zaken te repareren."

Naast het herstellen van onder meer schoenen of tassen, het graveren, slijpen van scharen en messen, het maken van (auto-)sleutels en de verkoop van verschillende artikelen, draait Guriel zijn hand voor geen enkel klusje om. "Klanten vragen me oplossingen te bedenken voor de meest uiteenlopende zaken zoals een kapotte tent, een autostoel die gestikt moet worden, een versleten wandelstok, het bekleden van een zadel of een kapotte bril. Ik vervang zelfs bij mensen thuis kapotte sloten. Ik pak gewoon alles aan. Daardoor heb ik het druk."

InnovatiefVolgens Guriel hebben sommige winkeliers het moeilijk omdat ze zich te veel op één ding richten: "Ik probeer innovatief te blijven en op de wensen van klanten in te gaan. Ik ga bijvoorbeeld in overleg met juwelier Ellen binnenkort ook horlogebatterijen vervangen. Bovendien zorg ik dat ik van alle producten een breed assortiment in huis heb zodat ik niemand teleur hoef te stellen. En als ik het niet heb, probeer ik het te bestellen." Guriel vermoedt dat het vak van schoenmaker dreigt uit te sterven: "Ik kan me voorstellen dat jongeren niet makkelijk voor schoenmaker kiezen. Ze denken al gauw aan oude, vieze schoenen. Ik zou er als scholier ook niet voor gekozen hebben. Maar vieze schoenen weiger ik gewoon. Het vak is juist enorm afwisselend. Ik hoop dat ik ondanks de verbouwingen in de Roselaar daar nog lang een eigen plekje kan behouden!"