Nieuws Actueel

'Ik wil koffie en kunst samenbrengen'

Ooit was het een bioscoop, maar nu zou het de hotspot moeten worden voor kunstliefhebbers en koffiefanaten in Schiedam. KC-Kunst Caffè heeft gisteren zijn deuren geopend voor het publiek. Niet alleen is het kleine café gevuld met maandelijks wisselende tentoonstellingen: er komt ook ruimte voor lezingen en workshops. Monopole heeft daarmee eindelijk een nieuwe bestemming, meldt het AD.

Jorien de Wit | Foto: Roel Dijkstra 15 februari 2016

Kunst caffe koffiezaak caf schiedam monopole

Het is een droom die uitkomt voor initiatiefnemer Bernd van Buuren (29). De ras-Schiedammer zag zijn kans schoon toen de voormalige stichting MET uit het pand vertrok. "Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. Ik wilde koffie en kunst, twee dingen waar ik gek op ben, samenbrengen", aldus Van Buuren, die zelf ook kunstenaar is.

KunststadVolgens hem verandert Schiedam langzaamaan weer in een echte kunststad. Iets wat hij kracht bijzet door te allen tijde zeker één Schiedamse exposant een prominent plekje in het café te geven.

Dat het pand bij uitstek een geschikte locatie lijkt voor een culturele initiatieven is niet verrassend. Gelegen op de hoek van de Hoogstraat en Appelmarkt, ligt het pand vlakbij het Jenevermuseum. En wie het Stedelijk Museum Schiedam uitloopt, hoeft slechts een paar stappen te zetten om bij het Monopole uit te komen.

BioscoopzaalBehalve het koffiehuisje, met wisselende tentoonstellingen, zijn er werkplekken gevestigd in het pand. Ook de oude bioscoopzaal is nog altijd aanwezig. "Daar kunnen we veel mee", legt Van Buuren enthousiast uit. "We willen er graag lezingen, workshops en andere culturele activiteiten organiseren." In de zaal kunnen zeker 50 mensen terecht.

Het monumentale pand kent een rijke geschiedenis. Van bioscoop tot kantoor en van pop-up-locatie tot de koffiebar die het nu is. Dat het gebouw lang heeft leeggestaan is geen verrassing. Het opknappen van het vervallen pand kost veel, terwijl er wegens de monumentale status aardig wat regels aan verbouwen gebonden zijn. Maar de kunstzinnige functie past perfect in het gebouw, aldus van Van Buuren.