Nieuws Actueel

Imperium Boerderijwinkel dijt gestaag uit

Hai Voeten | Foto: Ed van Alem 13 januari 2016

Tuinbouw Boerderijwinkel Streekmarkten

Een tuinbouwbedrijf, drie Boerderijwinkels en een mobiele kraam op streekmarkten. Het gaat de Verdaasdonks voor de wind. In De Gelderlander vertellen de ondernemers over hun bedrijf.

Met de opening van een derde Boerderijwinkel in het Brabantse Boekel bouwen Peter (42), Marie-Claire (41) en hun zoon Dirk (17) Verdaasdonk verder aan een waar groente- en fruitimperium.

De ondernemers hadden al een winkel op het erf van hun tuinbouwbedrijf in Sint Anthonis, een Boerderijwinkel in het centrum van Cuijk, een mobiele winkel die streekmarkten in de regio bezoekt en sinds 1 december een nieuwe zaak in Boekel. En daarmee is het 'imperium' waarschijnlijk nog niet klaar.

Twee nieuwe winkels erbij in 2015. Heeft het bedrijf groeistuipen?Peter Verdaasdonk: "Met de nieuwe winkel in Boekel is het vrij snel gegaan. Ik nam een kijkje bij de warenmarkt in het dorp en zag een geschikt pand voor onze boerderijwinkel te huur staan. Met mijn oudste zoon Dirk ben ik nog eens gaan kijken en half november hebben we het aan Marie-Claire voorgesteld. Zij is altijd kritisch, maar zag ook de kansen. Al op 1 december opende de nieuwe zaak in Boekel haar deuren. We wilden daar wel een goede start maken met de drukke decembermaand. Dat is ook gelukt."

En nu doorgroeien?"We geven het nu een half jaar de tijd om goed op gang te komen. We hebben alle winkels en kramen ingevuld met eigen personeel. Als we meer willen, moeten we nieuwe mensen gaan opleiden. Want we willen wel op alle plekken en in alle zaken dezelfde formule en dezelfde kwaliteit leveren. Maar we houden de ogen open voor nieuwe mogelijkheden."

Waarom komen mensen speciaal naar de Boerderijwinkel?"Ons personeel is altijd vriendelijk, vrolijk en deskundig. Wie last heeft van ochtendhumeur begint hier om zeven uur. Als de winkel om acht uur opengaat, is de slechte zin wel over. Klanten weten dat ze altijd gegarandeerd verse producten kopen die afkomstig zijn van streekleveranciers. De winkels passen bij ons tuinbouwbedrijf. Niet gelikt, maar met een eigenheid die mensen waarderen. Bijzonder is ook dat we de groenten allemaal met de hand snijden. Zelfs de snijbonen hebben bij ons een recht snijvlak zodat de groenten hun sap beter behouden. Dat doet iets met de smaak."

U verbouwt zelf asperges en aarbeien. Maar in de winkel liggen veel meer producten?"Bij de uitbreiding van ons winkeltje in Sint Anthonis zijn we op zoek gegaan naar producenten in de regio. We hebben nu een vast netwerk van collegabedrijven waar we elke dag verse groenten, paling en fruit ophalen. Zo hebben we een uitgebreid aanbod. De aanvoer van streekproducten regelen we zelf. Zo houden we contact en kunnen we onze klant garanderen dat we eerlijke producten in de winkel hebben."

Uw winkel begon op het bedrijf van uw ouders. Is de Boerderijwinkel nog steeds een typisch familiebedrijf?"Marie-Claire en ik werken in de zaak. De vier zoons Dirk, Daan (16), Dennis (13) en Dries (11) - 'de vier Daltons' - dragen al hun steentje bij in de zaak. Ze mogen de opleiding kiezen die ze willen. Onze oudste werkt al mee. Hij doet vooral de logistiek, haalt producten op bij de kweker en levert ze af bij de winkels en marktkraam. Daan is ook zijn tractorrijbewijs aan het halen. Maar als ze heel iets anders willen, is het ook prima."

De gemeente Sint Anthonis maakt het makkelijker om een boerenwinkel te openen. Dat betekent meer concurrentie?"Wij vinden dat juist een gunstige ontwikkeling. Als de leveranciers waar wij nu inkopen zelf ook een winkel beginnen, bevordert dat de populariteit van het streekproduct. Dat is alleen maar welkom."