Nieuws Actueel
Zo doe je effectief zaken op LinkedIn
Steeds meer ondernemers maken er gebruik van; social media. Met reclamestunts op bijvoorbeeld Facebook of Twitter trek je de aandacht van mogelijke klanten. Maar ook een slimme inzet van LinkedIn kan ervoor zorgen dat jij als ondernemer meer omzet maakt. "LinkedIn is een grote Gouden Gids", vertelt LinkedIn-trainer Henk-Jan Geel in een interview met ZZP Barometer.

Om die Gouden Gids op de juiste manier te gebruiken heeft Henk-Jan Geel zeven stappen opgesteld die het voor jou als ondernemer makkelijker maken om zaken te doen op LinkedIn.
1. Zet LinkedIn uitUit? Hoe ga je dan ooit aan klanten komen, zal je denken. Het is belangrijk om eerste te bedenken wat je wilt bereiken. Probeer voor jezelf helder te maken in welke branche je wilt werken en in welke regio. Zodra je dit weet, kun je op zoek gaan naar je klanten.
2. Kies je doelgroepMet wat voor bedrijven en welke mensen wil je in contact komen? Je mag dan bij stap één een regio en branche gekozen hebben, maar met enkel deze twee in je achterhoofd probeer je teveel klanten aan je te binden. Bepaal dus welke functies de mensen, met wie je contact wil leggen, moeten hebben. Heb je dit gedaan, dan kan je gericht gaan zoeken.
3. Zoeken op LinkedInHandig om te weten is dat je op LinkedIn kan zoeken op functie. Je hebt dus niet altijd een voor- en achternaam nodig om contact te maken met de mensen die je zoekt.
4. Bekijk profielenVoordat je besluit koffie te gaan drinken met een mogelijke klant moet je weten of dit een persoon is waar je tijd in wilt investeren. Bekijk daarom zijn of haar profiel. Als het goed is staat er op dit profiel beschreven wat de persoon in kwestie gedaan heeft en wat zijn achtergronden zijn. Let er wel op dat de persoon in kwestie kan zien dat je op zijn of haar profielpagina bent geweest. Wil je dit niet? zet deze optie dan uit op de privacy & settings- pagina.
5. Kom in contactIs de gevonden persoon een eerstelijns connectie? Dan is het simpel, je kan direct contact maken met deze persoon. Bij een tweedelijns connectie is er een tussenpersoon aanwezig. Deze tussenpersoon heeft een connectie met beide. Het is een idee om die tussenpersoon te vragen naar waardevolle informatie of te vragen om je voor te stellen aan de andere connectie. Toch is het vaak verstandiger om de contactgegevens op te vragen bij deze tussenpersoon. Zo houd je de controle in eigen hand. De derdelijns connecties kun je googelen, want via LinkedIn heb je in elk geval hun naam gevonden.
6. Contactverzoek sturenIs het eerste contact gelegd? Stuur dan een contactverzoek. Als je dit verzoek eerder stuurt, kan het zijn dat de persoon niet weet wie je bent en het verzoek afwijst.
7. Houd je pagina up-to-dateHet is belangrijk dat je jouw connecties blijft interesseren met jouw profielpagina. Plaats daarom regelmatig relevante updates op je profiel. Laat bijvoorbeeld zien waat jouw kennis zit en welke cursussen je volgt.