Nieuws Actueel

In de rij voor een tattoo

Twee jaar wachten om een tatoeage te laten zetten. Het is de werkelijkheid bij diverse tattooshops in West-Brabant, meldt BN/De Stem. ,,Klanten kiezen voor een artiest, elke kunstenaar heeft zijn specialiteit."

Nicole Roelands | Foto: Ron Magielse pix4profs 16 januari 2017

Tattoo 11

Het aantal tattooshops in Nederland is in zeven jaar tijd meer dan verdubbeld. Desondanks hebben diverse shops een wachttijd van één en soms zelfs twee jaar. Zo ook Vintage Tattoo Studio in Breda. Wil je door eigenaar Andy Davies getatoeëerd worden, moet je gemiddeld twee jaar wachten. ,,Ik neem slechts één dag per jaar afspraken aan. De mensen staan dan rijendik te wachten. De laatste keer was in juli 2016. Die dag konden mensen een afspraak maken voor april 2018. Sindsdien heb ik een klantenstop", vertelt Davies. Hij legt uit dat hij kieskeurig is en niet iedere klant helpt. Zo zet hij alleen sleeves (tatoeage over de gehele arm) of andere grote tatoeages.

Waarom mensen twee jaar willen wachten op een tatoeage van Davies? Vaste klant Marc Vlutters legt uit: ,,Andy heeft een goede reputatie en maakt die waar. Sinds ik een tatoeage van hem heb, ben ik ijdel geworden." Vlutters weet als geen ander hoe belangrijk het is er representatief uit te zien. Hij is eigenaar van zowel een uitzendbureau als een transportbedrijf. Toch houdt het hem niet tegen tatoeages te laten zetten. ,,Mijn vrouw vindt het niets, maar het is iets persoonlijks: ik vind het belangrijk", vertelt Vlutters. Hoe hij in het dagelijks leven met zijn tatoeages omgaat? ,,Ik zorg dat ze niet zichtbaar zijn als ik aan het werk ben."

Specialiteit

Bij de eigenaar van De Inktfabriek in Breda, Melvin Munsterman, moeten nieuwe klanten ook geduld hebben. Die kunnen over anderhalf jaar terecht. Bij andere artiesten die werkzaam zijn in zijn tattooshop, kunnen klanten eerder aanschuiven: gemiddeld binnen twee maanden. De wachttijd hangt dus af van de artiest die de tatoeage zet. ,,Het zijn kunstenaars die voor iedereen een uniek ontwerp maken. Iedere artiest heeft een eigen specialiteit", vertelt floormanager Marieke Roosen.

Brian Heijboer van IQ Tattoo waar onder andere Swallow Ink Tattoo in Bergen op Zoom en INCK Tattoos in Breda onder vallen, legt uit dat in zijn zaken de wachttijden meevallen. ,,Wij hebben klanten uit heel Europa voor wie wij zelfs vliegveld- en hotelservice verzorgen. Maar onze wachttijd valt mee, omdat wij vijftien goede artiesten in dienst hebben."

Verminking

Volgens diverse tatoeëerders worden tatoeages steeds meer door de maatschappij geaccepteerd. ,,Mensen zien ze op televisie, bij voetballers en op straat. Ze willen hun lichaam uniek maken", zegt Roosen van De Inktfabriek.

Door de populariteit van tatoeages schieten de shops als paddenstoelen uit de grond. Dit is volgens diverse tatoeëerders geen goed teken. ,,Iedereen kan een shop beginnen. Je nodigt de GGD uit voor een controle op hygiëne, onvangt een certificaat en mag een tattooshop beginnen. Er is geen controle op kwaliteit, dat zorgt voor schijnveiligheid", zegt Hugh Stoffers, voorzitter van Belangenbehartiging voor Tatoeëerders en Piercers. Doordat er geen controle op kwaliteit is, kloppen er regelmatig 'verminkte' mensen aan bij tattooshops. ,,Wij moeten het dan opknappen", aldus Roosen.

Als advies wil Stoffers toekomstige klanten meegeven zelf onderzoek te doen naar een goede tatoeëerder. ,,Luister naar ervaringen van anderen. Mond-tot-mondreclame is de beste raadgever."

Tattooshops in cijfers In West-Brabant ziin 56 shops gevestigd waar je terechtkunt voor een tatoeage. Nederland telt momenteel 1.152 tattooshops. In 2009 waren dat er minder dan 500.