Nieuws Actueel

In de stad floreert de kantoormarkt

De actie 'Rivium World' moet het kwakkelende bedrijventerrein nieuw leven in blazen. In het centrum van Rotterdam floreert de kantoormarkt, zo schrijft het AD.

Antti Liukku | Foto: Jan de Groen 8 juli 2016

Blaak 1065

De kantoormarkt trekt aan, zeker in het centrum van Rotterdam. Maar in bedrijvenparken in de regio groeit de leegstand. Ondanks een 'kantoorstop', die in veel gemeenten is afgekondigd. In bedrijventerrein Halfweg in Spijkenisse hebben ze een creatieve oplossing. Daar worden vanaf augustus 250 asielzoekers opgevangen in een leeg kantoorpand.

Toch is nergens in Nederland de leegstand zo groot als in Capelle aan den IJssel. Volgens cijfers die de gemeente zelf hanteert staat zelfs 37 procent van de beschikbare kantoorruimte leeg in het Rivium, aan de voet van de Van Brienenoordbrug.

Daarom is de gemeente begonnen met de campagne 'Rivium World', die wordt geleid door een Rivium-marinier. Doel is om het kantorenpark 'op de kaart te zetten'. In de eerste plaats moet er meer 'leven en reuring' komen, denk aan barretjes maar ook een kinderdagverblijf. Dat moet vastgoedeigenaren ertoe bewegen in hun panden te investeren. Makkelijk is dat niet. De eigenaren zijn vooral grote pensioenfondsen uit Frankrijk en Duitsland, en hebben weinig oog voor een individueel pand langs de snelweg. ,,Contact leggen is niet altijd even makkelijk'', zegt een voorlichter van Capelle aan den IJssel. Kenmerkend is de anekdote van twee vertegenwoordigers van eigenaren die vorig jaar langs kwamen in Capelle. Na een uurtje moesten ze door naar Madrid. De gemeente heeft niets meer van ze gehoord.

Lees verder na de video: %VIDEOWIDGET%

BoomingDe groei van de kantorenmarkt zit dan ook vooral in de Rotterdamse binnenstad. Vooral de as Weena-Coolsingel-Blaak en de Kop van Zuid is booming. Met de komst van het hoofdkantoor van Media Markt is kantoorkolos De Rotterdam zelfs zo goed als vol. Vandaar dat nu volop wordt geïnvesteerd in de verbouwing van verouderde kantoorpanden, zegt Marco Clarijs van CBRE Rotterdam, zoals Blaak 16 en binnenkort Hofplein 19.

Toch zijn er uitzonderingen. Zo is Clarijs optimistisch over het Alexandrium langs de A16, dat nochtans een leegstand kent van 21 procent. ,,In dat gebied wordt fors geïnvesteerd. Met de komst van de Nationale Politie, Vestia en accountantskantoor Mazars gaat het de goede kant op.'' Aan de andere kant: in de binnenstad is niet alles een succes. De gebouwen aan de Westblaak 'lenen zich op lange termijn niet voor kantoorgebruik', zegt de makelaar. ,,Ik verwacht dat die kantoren over tien jaar zijn omgebouwd tot appartementen.''