Nieuws Actueel

In de wereld van Pastoe is niet één kast hetzelfde

De 103 jaar oude Utrechtse meubelfabrikant Pastoe is begin dit jaar verhuisd naar Houten. Directeur Rudy Stroink heeft duidelijke plannen: 'Het is belangrijk dat Pastoe, met z'n rijke historie, weer een belangrijk merk wordt met internationale allure'.

Peter van de Vusse | Foto: William Hoogteyling 12 april 2016

Pastoe rudy stroink meubelmerk meubelmaker

In de nieuwe fabriekshal van Pastoe in Houten is industrieel ontwerper Menno Schmitz bezig een plank machinaal op maat te zagen. Sinds een half jaar werkt Schmitz, die ook een eigen werkplaats heeft in Bunnik, bij de meubelfabrikant. "Door mijn achtergrond als industrieel ontwerper en expertise in massieve houtbewerking kan ik met een frisse blik meedenken in het productieproces", zegt de meubelmaker tegen het AD.

Nieuwe wegPastoe wil in Houten een nieuwe weg inslaan, zonder het kwaliteitsoogmerk te verliezen. Decennialang was het bedrijf gevestigd op Rotsoord in Utrecht, een locatie die vernieuwing en groei in de weg stond. Slechts een paar werkzaamheden vinden daar nog plaats.

Sinds 1.5 jaar is Rudy Stroink (architect en voormalig vastgoedeigenaar) directeur van de meubelfabrikant. Hij is door de aandeelhouders gevraagd om het door de crisis getroffen bedrijf weer op de rails te krijgen. Stroink is een man van uitgesproken ideeën en oneliners. Over de meubels van Ikea: "Ikea zijn boeren, wij zijn fruittelers."

Voor het levenHij wijst op de slogan die op de kartonnen dozen van Pastoe staat. Not just a product. It's a relation. Wie een stijlvolle kast, bureau, stoel, 'Amsterdammertje' (de roldeurkast) of wandmeubel bij Pastoe koopt, gaat een relatie aan voor het leven. In het magazijn staan tientallen kartonnen dozen met kapotte of versleten oude meubels. Pastoe zorgt ervoor dat de juiste onderdelen - zelfs na jaren - worden aangebracht.

De nieuwe fabriekshal staat vol stellages met labels die aangeven of de planken net zijn binnengekomen, of al gespoten kunnen worden. De hal is zó transparant dat hij veel groter en overzichtelijker is dan de oude fabriek, terwijl de oppervlakte maar 15 procent is toegenomen. Pastoe heeft er de beschikking over afgesloten spuitcabines en stofvrije droogkamers.

RobotAutomatisering is alom aanwezig. "Tachtig procent van de meubels wordt door een robot gespoten; twintig procent met de hand", vertelt Stroink. Hij beent een groot deel van de dag door de fabriekshal, om de circa vijftig werknemers van twaalf verschillende nationaliteiten (oa. Italianen, Polen, Roemenen en Irakezen), te begeleiden. "Ik moet een brug slaan tussen de medewerkers zodat ze met elkaar praten", legt hij uit.

Pastoe haalt z'n omzet voor de helft in het buitenland. "Vooral in Italië, België en Frankrijk zijn we populair. Daar wonen mensen met oog voor kwaliteit. Waar je goed kan eten, zie je ook mooie kasten", is hem opgevallen.

GroeienDe directeur van de meubelfabriek heeft nu de verhuizing achter de rug is grote ambities. "We willen groeien. Over vijf jaar moeten we terug zijn bij de omzetten van vóór de recessie. Een omzet richting de tien miljoen euro moet kunnen", spreekt hij zich openlijk uit.

Hij wijst daarbij op de veranderende, complexe keten van de hededaagse meubelindustrie. "Die keten wordt steeds korter. Consumenten worden co-producenten, waarmee je samen een meubel ontwerpt. Klanten komen kijken in de fabriek. De crux van Pastoe is dat er niet één kast hetzelfde is. Elke kast heeft andere kleuren of een ander frontje. We kunnen Roemenië of China niet verslaan, maar we kunnen wel meubels maken die helemaal naar de wens van de klant is. Elk meubelstuk van Pastoe is een ontwerp opzich. En dan wil de klant ervoor betalen."