Nieuws Actueel

In deze Utrechtse parkeergarage kun je je auto altijd terugvinden

Parkeergarage P5 onder Hoog Catharijne is voorzien van de laatste moderne snufjes en is maar liefst vijf verdiepingen diep, meldt het AD Utrecht. Hiermee is de hypermoderne parkeergarage het diepste punt van Utrecht. ,,Na de heropening van Hoog Catharijne vinden mensen P5 steeds makkelijker."

Peter van de Vusse | Foto: Angeliek de Jonge 24 augustus 2017

Garage Utrecht

Sinds een jaar is de nieuwe parkeergarage onder het winkelcentrum in gebruik. P5, zoals de ongeveer 1.200 parkeerplekken tellende stalling heet, is niet alleen de grootste parkeergarage van Utrecht, ook de modernste. P5 is van de nieuwste technische snufjes voorzien, voor het gemak van de bezoeker.

,,Dit is de vipgarage van Utrecht'', zegt René van Dillen namens Interparking, het bedrijf dat de parkeergarage van vastgoedonderneming Klépierre beheert. Samen met Sarah Vehmeijer, shoppingcenter-director van Klépierre, maken we een rondgang door het vijf verdiepingen diepe parkeerwalhalla van Utrecht.

Lees ook: Bijna blinde garagehouder blijft innoveren

Meest klantvriendelijk

Wie met de auto naar de Utrechtse binnenstad wil - iets wat wethouder Lot van Hooijdonk probeert te ontmoedigen - kan z'n auto wellicht het beste parkeren in P5 aan de Catharijnesingel. Van alle parkeergarages in de stad krijgt de nieuwe garage onder Hoog Catharijne de hoogste waardering en de meeste sterren in recensies op internet. ,,P5 is de meest klantvriendelijke parkeergarage van Utrecht'', zegt Vehmeijer terwijl ze, in wat de Stadskamer van het nieuwe Hoog Catharijne heet, de centrale ingang van de parkeergarage inloopt.

Familievakken

Licht, kleur en ruimte komen je tegemoet. Brede roltrappen en twee liften brengen de bezoekers naar de gewenste verdieping. ,,Anders dan andere parkeergarages heeft P5 speciale familievakken. Dat zijn bredere, in roze gemarkeerde parkeerplekken voor ouders met jonge kinderen, die meer ruimte kunnen gebruiken. Zo kan je makkelijk een buggy uitklappen, terwijl je in je andere hand een kleuter vasthoudt. Familievakken bestaan al langer in buitenlandse parkeergarages'', legt Vehmeijer uit. Verder zijn er invalidevakken en oplaadplaatsen voor elektrische auto's.

Over de bewegwijzering in de parkeergarage is nagedacht. Wie met de auto de lange hellingbaan vanaf de singel afrijdt, ziet bij de ingang een bord waarop precies staat hoeveel parkeerplekken er nog op iedere verdieping beschikbaar zijn. Ook geeft het bord aan waar familievakken vrij zijn en waar je een invalideauto kan parkeren. In de garage zelf wijzen rode en groene lampjes op het plafond naar de plek waar je kunt parkeren. Een rood lampje wil zeggen dat het parkeervak vol is, bij een groen lampje is plek vrij. Een blauw lampje signaleert een invalideplaats en een geel lampje een oplaadpunt. ,,Zo wordt de bestuurder geleid naar een vrije plek'', licht Van Dillen toe.

Altijd je auto vinden

Elke verdieping in de ondergrondse garage heeft een andere markeringskleur. Blauw markeert de grote betonnen zuilen op de eerste verdieping, paars die op de tweede verdieping, rood nog een etage lager, groen is de kleur van de vierde verdieping en geel van de onderste laag. ,,Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers zich verschillend oriënteren. Of ze weten zich de verdieping te herinneren waar ze hun auto hebben gestald, of ze herinneren zich juist de kleur. Daarom hebben alle verdiepingen andere kleuren'', legt Van Dillen uit.

Wie z'n auto toch kwijt is, kan terecht bij het Find your Car-systeem op de eerste verdieping. Met hulp van een slim systeem kan je je auto terugvinden: na het kenteken te hebben ingetoetst, verschijnt op het scherm een foto van je auto in de parkeergarage. Met een nieuwe zoekopdracht geeft de computer de plek aan waar de auto staat.

Onderscheiden

Van Dillen en Vehmeijer zijn trots op hun ultramoderne parkeergarage. P5 is een van de acht parkeergarages in Nederland die zijn onderscheiden met een European Standard Parking Award: de ESPA Gold Award. De aanwezigheid van toiletten op de eerste verdieping draagt daaraan ook bij.

Over het gebruik van de parkeergarage tot dusver is Van Dillen 'tevreden'. Cijfers over het aantal parkeerders in het eerste jaar geven Interparking en Klépierre niet, wel wijzen ze erop dat er sprake is van een stijgende lijn. ,,We hadden een aanloop nodig. Na de heropening van Hoog Catharijne vinden mensen P5 steeds makkelijker'', is het enige wat Van Dillen kwijt wil.

Bezoekers betalen het tarief van 50 cent per 7 minuten om hun auto in P5 te parkeren. Dat is toch ruim 4 euro per uur. ,,Je rekent af per 7 minuten. Per uur lijkt het meer, maar omdat je met kleine tijdseenheden afrekent, valt het mee. Je zal nooit een dubbel uurtarief betalen als je maar een uur en vijf minuten hebt geparkeerd'', zegt Vehmeijer met een glimlach.