Nieuws Actueel

In maart opent alpacafarm in Kerkwerve

Aan de Kievitsweg in Kerkwerve opent dit voorjaar een alpacafarm. Bezoekers mogen wandelen met deze minilama's met een hoog knuffelgehalte, schrijft de PZC.

TON VAN DEN NOUWELAND | FOTO’S MARIEKE MANDMAKER 8 december 2017

MM Kerkwerve alpacafarm3

Schouwen-Duiveland heeft er komend voorjaar een attractie bij. Dan opent Sandra Radecke haar alpacafarm aan de Kievitsweg in Kerkwerve.

Boerderij

Radecke heeft in Ellemeet jarenlang paarden (Poolse arabieren) gefokt. Later is ze er alpaca's bij gaan doen. Ze houdt de dieren voor de verkoop en voor de wol. ,,In Ellemeet mocht ik niet bijbouwen", vertelt Radecke. ,,Koop maar ergens een boerderij, zeiden ze in het gemeentehuis. Nou, dat hebben we gedaan."

Lees ook: Hengelose ondernemer (22) start bedrijf met thuiszorg voor dieren

Bezoekerscentrum

Sinds een half jaar zit ze nu in Kerkwerve, vlakbij Vleesboerderij Boot. De alpaca's bleven, maar arabieren fokt Radecke niet meer. Daar kwamen falabella's - de kleinste paardjes ter wereld - voor in de plaats. Aan de Kievitsweg heeft Radecke 2,5 hectare grond en een grote schuur. ,,Die schuur wordt het bezoekerscentrum. Daar geven we uitleg over de dieren, schenken we een kopje koffie en en kunnen we een filmpje laten zien."

Wandelen

Vanaf maart ontvangt Radecke bezoekers, die haar kudde paardjes en alpaca's kunnen bewonderen. Alpaca's zijn vriendelijke diertjes met een hoge aaibaarheidsfactor. ,,Onze gasten kunnen er straks ook mee wandelen", legt Radecke uit. ,,Dat gaat in groepjes. Iedere deelnemer krijgt een dier mee. We blijven op het eigen terrein, want dat is groot genoeg. Wandelen met alpaca's is leuk. Sommigen vinden het ook therapeutisch. Ach, het is natuurlijk altijd wel rustgevend om met dieren bezig te zijn."

Bijdrage

De gemeente werkt mee aan de plannen van Radecke. De woonbestemming die de vorige eigenaresse op het perceel had laten leggen, wordt veranderd in 'Nieuwe Economische Drager', een naam waaronder veel ex-agrarische bedrijven vallen. Radecke: ,,Dat we gepotdekselde, meer dan honderd jaar oude schuur hebben gerenoveerd, geldt voor de gemeente als 'verevening'; als onze bijdrage aan het behoud van oude gebouwen op het eiland." Rzadkiewa Farm (Rzadkiewa is Pools voor de Duitse familienaam Radecke) is vanaf maart twee dagen per week open. In het seizoen kunnen bezoekers vaker kijken naar de falabella's en wandelen met de alpaca's. Boerengolf is een andere zomerse activiteit van de Rzadkiewa Farm.

Alpaca's

De alpaca is een kameelachtig dier uit het Andesgebergte. Het dier wordt in Peru, Bolivia en Chili al meer dan zesduizend jaar gehouden voor de wol, het vlees, de huid en de mest. Een volwassen alpaca is één meter tot 1,20 meter hoog, weegt ruim zestig kilogram en kan 25 jaar oud worden. De wol wordt in Nederland verhandeld omdat die hypoallergeen zou zijn en 30 procent warmer dan schapenwol. Er zijn tussen vijftien en twintig alpacafarms in Nederland. Het wandelen met deze dieren is populair. Alpacafarm Vorstenbosch (tussen Den Bosch en Eindhoven) bijvoorbeeld organiseert elk weekeinde wandelingen met groepen van zestien mensen en die zijn tot maart volgend jaar volgeboekt.