Nieuws Actueel

In Zeeuwse hotels is volop plek

Regen zorgt voor minder lastminute- boekingen in de voorjaarsvakantie. Hotels zitten voor iets meer dan de helft vol, meldt PZC.

Cornelle Blok 26 februari 2016

Hotels Zeeland

Veel Nederlanders zijn deze week vrij vanwege de voorjaarsvakantie, maar in de Zeeuwse hotels is volop plek. De accommodaties zijn voor iets meer dan de helft gevuld, zegt directeur Patrick Polie van VVV Zeeland. Hoteleigenaren spreken van een rustige week. De voorjaarsvakantie is nooit druk, zegt Polie, maar de regen weerhoudt toeristen van een lastminutevakantie naar de kust. De mensen die wel naar Zeeland komen, kiezen voor luxe accommodaties: vakantieparken en hotels. Op Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren komt ongeveer de helft van de toeristen uit Duitsland, zegt Polie. "Dat is voor Zeeuws-Vlaanderen opvallend. Meestal zijn er daar meer Nederlanders dan Duitsers."

Zeer kalmIn Hotel De Blanke Top in Cadzand-Bad is het deze voorjaarsvakantie 'zeer kalm', zegt eigenaresse Kim de Milliano. "Tijdens de carnaval, een paar weken geleden, zat het hotel helemaal vol met gasten uit Brabant, Zeeland en België, maar nu hebben we een bezetting van twintig procent. De Nederlanders die nu vakantie hebben, zijn denk ik gaan skiën of zitten op Tenerife."

De gasten die op dit moment in het hotel verblijven, komen voornamelijk uit Duitsland. "Ach, ik lig er niet wakker van", zegt De Milliano. "Het is altijd rustig in februari. Vanaf Pasen moet de trein echt gaan rijden."

Ook bij Hotel Zonneduin in Domburg is het rustig. In het weekend is de helft van de kamers bezet, maar doordeweeks is tien tot twintig procent van de kamers vol. "De voorjaarsvakantie valt tegen", zegt eigenaar John-Peter Dingemanse. Ook hij moet het, net als de rest van het jaar, voornamelijk van de Duitse gasten hebben. Dingemanse wijt de rustige voorjaarsvakantie vooral aan het weer. "Als er in de skigebieden goede sneeuw ligt, dan is het hier rustiger. Is er weinig sneeuw, dan komen ze naar Domburg. En ook als er zonnig weer op komst is, dan merken we dat veel mensen een lastminutevakantie boeken."

1,2 miljoen NederlandersVolgende week heeft het noorden van Nederland vakantie, maar ook daar verwachten de hoteliers niet veel van. Dingemanse: "We moeten het niet van de Nederlanders hebben."

NBTC Holland Marketing maakte vorige week bekend dat zo'n 1,2 miljoen Nederlanders dit jaar op vakantie gaan tijdens de voorjaarsvakantie. Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar. Bijna 550.000 vakanties worden in eigen land doorgebracht en ruim 650.000 in het buitenland.

Ongeveer 60 procent van de binnenlandse vakanties wordt doorgebracht in een (luxe) bungalow of vakantiehuisje. Mensen die naar het buitenland op vakantie gaan, kiezen voor Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en België.