Nieuws Actueel

Industrieconcern 3M daalt op Wall Street na tegenvallende cijfers

Industrieconcern 3M behoorde dinsdag bij de beursopening op Wall Street tot de grotere dalers, met een min van bijna 5 procent. Het industrieel conglomeraat, dat onder meer mondmaskers, medische hulpmiddelen en Post-it-notitiebriefjes maakt, kwam met tegenvallende resultaten over het afgelopen jaar. Topman Mike Roman sprak van uitdagende marktomstandigheden, die volgens hem ook dit jaar zullen aanhouden. Het concern schrapt daarom 2500 banen wereldwijd. Bij het bedrijf werken in totaal zo'n 93.000 mensen.

ANP 24 januari 2023

ANP240123184 1

Naast 3M kwamen ook General Electric, Verizon, Halliburton, Lockheed Martin en Johnson & Johnson met cijfers naar buiten. Microsoft (min 0,3 procent) opent dinsdag na de slotbel op Wall Street als eerste grote Amerikaanse techconcern de boeken.

De algehele stemming op Wall Street was terughoudend na de sterke opmars in de afgelopen twee handelssessies. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent lager op 33.464,95 punten. De brede S&P 500 daalde met 0,3 procent tot 4008,38 punten. De Nasdaq steeg 0,2 procent tot 11.349,26 punten. De techgraadmeter steeg maandag 2 procent en dikte vrijdag 2,7 procent aan.

General Electric

General Electric verloor 1,6 procent. Het industriële concern boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. De winstverwachting voor het huidige boekjaar viel wel wat tegen. Lockheed Martin won 0,1 procent. Het defensieconcern verkocht meer raketten vanwege de oorlog in Oekraïne.

Johnson & Johnson won 0,2 procent. De farmaceut boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, ondanks de afgenomen verkopen van het Janssen-coronavaccin. Telecomconcern Verizon zakte 2,3 procent na een voorzichtige verwachting voor het huidige boekjaar. Oliedienstverlener Halliburton verloor 0,8 procent na het openen van de boeken.

Alphabet

Alphabet zakte met 1,5 procent. Volgens persbureau Bloomberg gaat de Amerikaanse justitie opnieuw een mededingingszaak aanspannen tegen het technologieconcern. Het moederbedrijf van Google wordt ervan beschuldigd de online-advertentiemarkt te monopoliseren. Google heeft volgens de autoriteiten te veel macht verworven omdat het veel van de technologie in handen heeft die wordt gebruikt om reclames op internet te kopen en te verkopen.

De euro was 1,0869 dollar waard, tegen 1,0862 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 81,56 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 88,05 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws