Nieuws Actueel

ING in kopgroep lagere AEX na cijfers, IMCD onderaan

ING behoorde donderdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die opnieuw een verlies liet zien. De bank wist de winst afgelopen kwartaal bijna te verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder dankzij de gestegen rente. Het concern verdient daardoor meer geld op nieuwe leningen, terwijl de bank de rente voor spaarders de laatste tijd slechts beperkt heeft opgeschroefd. Ook hoefde ING minder geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Het aandeel werd 0,9 procent hoger gezet. De Franse bank Société Générale, die ook met cijfers kwam, won 1,5 procent in Parijs.

ANP 3 augustus 2023

ANP030823083 1

De stemming op de beursvloeren bleef echter voorzichtig na de forse koersverliezen een dag eerder. Die volgden op het verrassende besluit van kredietbeoordelaar Fitch om de kredietrating van de Verenigde Staten te verlagen. Wereldwijd grepen beleggers de stap van Fitch aan om hun beleggingsportefeuilles te herzien en winst te nemen na de sterke opmars op de beurzen dit jaar.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 768,03 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 906,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten 1 procent. Londen verloor 1,2 procent. De Bank of England zal het rentetarief later op de dag vrijwel zeker verder gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Het zou de veertiende verhoging op rij zijn van de Britse rente.

Prosus

Naast ING stond techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met een plus van 0,9 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD, die vrijdag met resultaten komt, sloot de rij met een verlies van bijna 3 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot 2,2 procent, na de forse koersverliezen in de Amerikaanse chipsector. In Frankfurt zakte Infineon ruim 8 procent na een teleurstellend kwartaalbericht.

In de MidKap verloor apothekersbedrijf Fagron meer dan 1 procent na publicatie van de resultaten. Pharming steeg 0,5 procent bij de kleinere bedrijven. De biotechnoloog zag de omzet in het tweede kwartaal met 9 procent stijgen, dankzij sterke verkopen van Ruconest en de lancering van Joenja in de Verenigde Staten. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt het bedrijf zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

De euro was 1,0916 dollar waard tegen 1,0939 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 79,25 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 82,92 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws