Nieuws Actueel

ING stijgt op hoger Damrak na steunactie in bankensector VS

ING en andere financiële bedrijven wisten vrijdag verder te herstellen van de onrust in de bankensector deze week. Een steunactie van verschillende grote Amerikaanse banken voor de wankele regionale bank First Republic Bank zorgde daarbij voor opluchting. Elf banken, waaronder JPMorgan, Bank of America, Citi en Wells Fargo, storten in totaal 30 miljard dollar op rekeningen bij First Republic. De bank heeft daardoor voldoende geld beschikbaar om op korte termijn aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen.

ANP 17 maart 2023

ANP170323073 1

Donderdag zorgde de steun van de Zwitserse centrale bank aan het door schandalen geplaagde financiële concern Credit Suisse al voor optimisme. Bij het herstel van de banken speelde ook mee dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente, zoals verwacht, opnieuw met een half procentpunt heeft verhoogd. De ECB verklaarde ook dat de Europese banken minder kwetsbaar zijn dan Amerikaanse banken zoals Silicon Valley Bank, die vorige week omviel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent hoger op 738,19 punten. Een dag eerder won de hoofdindex ook al 1,5 procent. De MidKap steeg eveneens met 1,5 procent, tot 959,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent.

Shell

ING won 1,8 procent en de verzekeraars Aegon en NN Group lieten plussen zien van tot 3,2 procent. Ook olie- en gasconcern Shell veerde op na de koersdaling een dag eerder en klom 3,5 procent. Staalconcern ArcelorMittal deed het nog beter en ging aan kop met een winst van dik 4 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stegen tot 2,7 procent. Bierbrouwer Heineken was de enige daler met een min van 0,4 procent.

In de MidKap won ABN AMRO dik 2 procent. De metalengroep AMG en roestvrijstaalproducent Aperam gingen aan kop met plussen tot ruim 4 procent.

Credit Suisse

Sif won 0,8 procent. De fabrikant van funderingen voor windmolens zag het bedrijfsresultaat afgelopen jaar stijgen. De nettowinst nam wel af. Het orderboek, ofwel het werk dat nog op de plank ligt, nam met ruim 50 procent toe.

Credit Suisse daalde licht in Zürich, na het stevige koersherstel een dag eerder. Boze beleggers in de VS hebben de bank aangeklaagd vanwege het forse verlies aan beurswaarde van de Zwitserse bank. Ze beweren dat de bank de eigen bedrijfsvoering te rooskleurig heeft weergegeven in het jaarverslag over 2021.

De euro was 1,0658 dollar waard, tegen 1,0622 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent in prijs tot 69,27 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 75,67 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws