Nieuws Actueel

ING: uitzendbedrijven geremd door krapte op arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt raakt ook uitzendondernemingen en andere flexorganisaties. Volgens onderzoek van ING staat het verdienmodel van veel van dit soort bedrijven onder druk omdat er geen toestroom is van nieuwe flexkrachten. Dit zou ook de groei remmen, zo klinkt het. Volgens de bank staat de branche ook voor andere uitdagingen, zoals digitalisering, nieuwe onlinespelers en strenge wet- en regelgeving.

ANP 16 juni 2022

ANP160622070 1

Doorgaans was de rol van uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars om vooral om invulling te geven aan "piek en ziek". Nu is hun rol ook veel meer het vinden en binden van personeel, concludeert ING. Volgens de bank zal detachering een grotere rol gaan spelen bij flexbedrijven dan nu het geval is. ,,Er is nu zo veel beweging en innovatie op het gebied van HR dat flexbedrijven duidelijke strategische keuzes moeten maken om ook in de toekomst bestaansrecht te hebben", aldus Sjuk Akkerman van ING Sector Banker Services.

De krapte op de arbeidsmarkt, die doorgaans zorgt voor een krimp van de uitzendmarkt, zal de komende jaren structureel zijn denkt ING. De kenners van de bank wijzen daarbij onder meer op de vergrijzing. Vanwege die structureel krappe arbeidsmarkt wordt het voor uitzendorganisaties belangrijker om werknemers langdurig aan zich te binden, meent ING. Dit kan door ze direct een vast contract aan te bieden in plaats van het zo lang mogelijk aaneenrijgen van tijdelijke contracten. Ook zou ingezet moeten worden op het om- of bijscholen van werknemers van krimp- naar groeisectoren.

Lees ook: Onderzoek: bijna kwart managers vindt investeren in personeel niet nodig

Arbeidsmobiliteit van krimp- naar groeisectoren

Doordat het werk in veel sectoren verandert wordt loopbaanbegeleiding steeds belangrijker om mensen duurzaam inzetbaar te houden. Dit houdt in dat werknemers makkelijker moeten kunnen doorstromen van krimp- naar groeisectoren.

Om deze arbeidsmobiliteit te bevorderen kunnen flexbedrijven op dit gebied een prominentere rol pakken. Bijvoorbeeld door het coachen, om- en bijscholen en het van werk(loos)-naar-werk begeleiden van werknemers naar beroepen in groeisectoren. Naast detachering en loopbaanbegeleiding kunnen flexbedrijven zich ook richten op het geven van strategisch HR-advies aan bedrijven.

Lees ook: Tekort aan personeel: dit zijn zes oplossingen

Groeien door samenwerking of specialisatie

,,Terwijl grote flexorganisaties, zoals Randstad en YoungCapital, alle dienstverlening in de keten van kandidaat naar opdrachtgever in huis hebben, hebben middelgrote en kleinere spelers veelal onvoldoende schaal om dit allemaal zelf te doen”, aldus Akkerman. ,,Om toch een breed HR-dienstenpakket aan te kunnen bieden kunnen ze samenwerken met andere partijen, zoals opleidingsbedrijven, of tegen betaling gebruikmaken van online platformdiensten, zoals Maqqie en Verloning.nl."

,,Een andere optie voor kleinere spelers is om zich te specialiseren in een bepaalde doelgroep, zoals ouderen, studenten of zorgpersoneel. Specialisten die hun markt goed kennen en weten waar ze personeel het beste kunnen vinden bieden, juist in een krappe arbeidsmarkt, toegevoegde waarde en kunnen daardoor verder groeien.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws