Nieuws Actueel
Metal Machinebouwers: 'Innovatie is overleven geworden'
Nijverdalse machinefabriek zoekt de samenwerking met andere bedrijven voor een optimaal resultaat.

Of het nu gaat om een machine voor het controleren van Dolce Gusto cups, opzetten van een nieuwe productielijn voor het snijden van Chinees deeg of iets kleinschaligs als de kleinste opvouwbare elektrische fiets of een mobiele laptopkluis: er wordt vrijwel nooit tevergeefs een beroep gedaan op de kennis en het technisch vernuft van Metal Machinebouwers.
NuchterEen bedrijf waar ondernemerschap nog steeds wordt gecombineerd met Twentse nuchterheid. "Wij zullen nooit over onszelf pochen, want dan ben je immers arrogant. Het is aan anderen om te zeggen: 'Deze jongens kunnen wel wat'", lacht Wilfred Ligtenberg, zoon van mede-oprichter Henk en sinds 2000 samen met Bert Welink en Marcel Prinsen directeur-eigenaar van deze Nijverdalse machinefabriek.
OntwikkelingMetal Machinebouwers bestaat volgend jaar 50 jaar. In die tijd ontwikkelde deze onderneming op bedrijventerrein 't Lochter zich van een leverancier van onderdelen voor de Twentse textielindustrie tot een kennisbedrijf, dat wereldwijd oplossingen voor ingewikkelde technologische vraagstukken bedenkt. Uiteraard worden de hiervoor benodigde machineonderdelen in de eigen fabriek vervaardigd. "Je zou kunnen zeggen dat wij de verbindende schakel of factor zijn om een idee of nieuw product naar de markt te brengen", stellen Ligtenberg en Welink.
HistorieDe historie van de machinebouwer, destijds nog Metal Metaaldraaierij genoemd, begint ergens in 1967 als de Nijverdalse machinebankwerkers Henk Plomp en Henk Ligtenberg besluiten voor zichzelf te beginnen. Een schuur achter de slijterij Anjema aan de Mensinkweg is hun eerste onderkomen. In 1970 verhuist het bedrijf naar een eigen pand aan de Nijverheidsweg 13 en is samen met Harmeling Interieur en Van Keulen Bakkerijmachines één van de eerste bedrijven op dit gedeelte van 't Lochter.
In die beginjaren worden hier vooral onderdelen gemaakt voor de Twentse textielindustrie. Koninklijke ten Cate is veruit de belangrijkste klant en verantwoordelijk voor meer dan de helft van de omzet. In het begin van de jaren tachtig gaat Plomp met pensioen en wordt Jan Hegeman de nieuwe aandeelhouder. Deze engineer zorgt voor nieuw elan en vernieuwing. Het bedrijf neemt steeds meer hele projecten aan. Welink: "We bouwen alles waar rollen in zitten, waarmee textiel, kunststof of folie moet worden geleid", benadrukt Welink.
In 1998 nam Ligtenberg de aandelen van zijn vader over. Na de pensionering van Hegeman besloot Ligtenberg de leiding van de machinefabriek te gaan delen met twee nieuwe mensen, die hun sporen ruimschoots hadden verdiend in het bedrijf. Sinds 2000 wordt de directie gevormd door Ligtenberg, Welink en Prinsen. Eerstgenoemde noemt het delen van deze verantwoordelijkheid 'het belangrijkste besluit uit mijn ondernemerschap'.
Specialistisch"Het werk is steeds ingewikkelder, veelomvattender en specialistischer geworden. Het gaat tegenwoordig om beslissingen op detailniveau. De oplossing van een probleem past niet langer op de achterkant van een sigarendoosje. En dan is het goed om in een hecht team te werken, waarin iedereen zijn specifieke kennis kan inbrengen. Ik ben zelf de financiële man, Welink leidt het productieproces en Prinsen is onze engineer", vertelt Ligtenberg.
In 2005 nam Metal Machinebouwers zijn intrek in een nieuw pand aan de Energiestraat. "We groeiden uit ons jasje aan de Nijverheidsweg", legt Welink uit. Ligtenberg vult aan: "Ons bedrijf heeft een oppervlakte van 2.600 vierkante meter. We willen graag verder groeien, maar dan vooral in kennis, niet in omvang. We moeten blijven vernieuwen, innovatie is overleven geworden. En die vernieuwing begint bij jezelf, zolang je daarvoor maar open staat. Het zit in ieder mens."
SamenwerkingVolgens Ligtenberg is bij Metal Machinebouwers het besef doorgedrongen dat veruit de beste oplossing voor een probleem kan worden geboden door nauw met andere bedrijven samen te werken, die elk weer specialist zijn op hun eigen terrein. "Wij moeten ons beperken tot zaken waarin we echt goed in zijn", zegt Ligtenberg. Deze managementsfilosofie werpt z'n vruchten af. Het bedrijf bereikte in 2015 een recordomzet. Ligtenberg: "En daarvoor hoefden wij niet aan acquisitie te doen..."