Nieuws Actueel

Zakelijke mobiliteit verandert snel, en zo kunnen we daar mee om gaan

Zakelijke mobiliteit, er verandert veel én snel. Tijd om experts al die ontwikkelingen te laten duiden en ondernemers te helpen beslissingen te nemen. Daarom: de Business Mobility Week.

Van onze redactie 15 april 2022

Laatste update: 22 april 2022 13:53

Business mobility week verkeer traffic

De Business Mobility Week is een initiatief van De Ondernemer. Met de ANWB als mediapartner is er tot en met 23 april live radio over zakelijke mobiliteit, dagelijks een Business Mobility Week-pagina in AD en het Parool en staat ons online platform - website, nieuwsbrieven en social media - meer dan ooit in het teken van alles op twee wielen en meer.

De live radio-uitzendingen zijn dagelijks van 11.00 tot 13.00 uur te beluisteren via New Business Radio(.nl) en/of te bekijken via Youtube en onze homepage. Presentatoren zijn Remy Gieling en Roland Tameling. Welke experts we wanneer ontvangen in onze dagelijkse radioshow lees je hieronder, op deze pagina is telkens na afloop ook de uitzending terug te kijken.

Lees ook: Werkgevers roepen kabinet op: snel hogere kilometervergoeding

Dinsdag 19 april: studio ANWB Café (Utrecht)

Hieronder kun je de eerste uitzending terugkijken.

Simone Eeken, HR-analist bij de ANWB was er om het mobiliteitsbeleid van de ANWB toe te lichten, onder meer over duurzaamheid en elektrificering, de projecten Spitsbrekers, Move en komende initiatieven. Met de mobiliteitskaart Shuttel is al je vervoer te combineren - of af te wisselen. Harold Hamminga, salesmanager Shuttel, vertelde hoe dat precies werkt, en neemt ons mee in de veranderende wet – en regelgeving rondom mobiliteit.

Die nieuwe kijk op mobiliteit, de mogelijkheden, juist ook voor je personeel, presenteren we dat op een juiste manier? En wat te denken van de overheid? Onder meer daarover gaf consumentenpsycholoog Patrick Wessels zijn mening en advies. Ook aan tafel in het ANWB Café Matthijs Kok van de gemeente Utrecht over het mobiliteitsbeleid in de Domstad en de effecten ervan, en Sander Schuitema, salesmanager Vattenfall InCharge, over over de beste manier hoe je je wagenpark, maar ook je bedrijfspand kunt elektrificeren.

Stan Berings, automotive lead bij PwC, horen we over de vijf voornaamste trends in zakelijk rijden en, vlak voor klok van één, gaf radiocolumnist Nico Dijkshoorn geeft zijn visie op de zakelijke mobiliteit van de toekomst. Op z'n Nico's.

Lees ook: Werkgever kan met leasefiets oplossing bieden voor hoge brandstofprijzen

Woensdag 20 april: studio ANWB Café (Utrecht)

Hieronder kun je de uitzending terugkijken.

Mirjam van der Esch, Marketing Manager ANWB Zakelijk, praatte de luisteraars bij over de ANWB Mobiliteitskaart: alle vormen van vervoer op één kaart én één factuur. De mobiliteitskaart is bedoeld voor de klein zakelijke markt; relevant voor zowel zzp- als mkb-ondernemers. Klaas-Pieter Roemeling, directeur bij Shuttel, vertelde onder meer over het partnerschap met ANWB.

Sam Rohn. Hij was in 2015 de initiator van Red Je Pakketje, verkocht het aan Instabox en heeft inmiddels enkele honderden chauffeurs rondrijden in CO2-neutrale bedrijfswagens. Over onder meer de groei van zijn bedrijf, de bezorgmarkt in Nederland en duurzaamheid kwam hij uitgebreid aan het woord.

Presentatoren Remy Gieling en Roland Tameling ontvingen in het ANWB Café in Utrecht ook onafhankelijk mobiliteitsadviseur Michael van Wijngaarden (Syndesmo), Erik Bronsvoort van Circular Cycling en Rodrick de Munnik van Ride Magazine.

Donderdag 21 april: studio Kia Nederland (Breukelen)

Hieronder kun je de uitzending terugkijken.

Met managing director Léan Verstoep en Tim den Besten, EV-brand manager bij KIa Nederland, als onze gastheren in hun hoofdkantoor langs de A2 bij Breukelen, ging het natúúrlijk ook over de EV6, de Elektrische Auto van het Jaar (foto hierboven). Maar ook de strategische keuze van Kia voor een 'elektrische familie' en dus het veranderende mobiliteitslandschap kwam uitgebreid aan bod.

Elektrificeren van het wagenpark: hoe en waarom? Jessica Smit, programmamanager elektrisch rijden, gaf tal van adviezen en vertelt juist ook over de langere termijn als het gaat om ‘slim laden’ en initiatieven binnen ANWB.

Namens LeasePlan was Corinne Vonk studiogast. Vanuit haar expertise op het vlak van Corporate Social Responsibility vertelde zij hoe LeasePlan het goede voorbeeld geeft bij de overstap naar elektrisch rijden. In 2018 voegde de bekende leasemaatschappij namelijk al de daad bij het woord door alle leaseauto’s te vervangen voor elektrische exemplaren. Vonk legde uit hoe dat ging, wat de effecten zijn en wat andere bedrijven van de ervaringen kunnen leren.

Adriaan Harthoorn en Chris Visscher van EF Solar kwamen met een update van hun bijzondere buurtaccu-project: zeventien nieuwbouwwoningen in Voorhout zijn opgeleverd met een batterij-gedreven snellader. Deze kan de twee elektrische deelauto’s in de wijk tegelijkertijd voorzien van energie, maar belangrijker nog: hij doet dienst als buurtbatterij om opgewekte zonnestroom van de woningen te bufferen. In november was de oplevering, wat zijn de ervaringen anno nu?

Je huurt per uur, hebt dus geen vaste kosten en alles is geregeld, van onderhoud tot verzekering. MyWheels dus, met altijd een deelauto op loopafstand. Ceo Kariena Tiekstra kwam vertellen hoe dat met 'de kleine stadsauto tot een lekker comfortabele station' precies in z'n werk gaat en dus ook waarom zij vindt dat 1 miljoen auto's voldoende is om ons land mobiel te houden.

Vrijdag 22 april: studio Van Mossel Peugeot (Amsterdam)

Hieronder kun je de uitzending terugkijken.

Robert-Jan Wildschut is manager bedrijfswagens van Peugeot; hij praatte ons bij over vraag en aanbod van onder meer elektrische bedrijfsauto's en het aanbod van Peugeot. In de showroom van Van Mossel Peugeot in Amsterdam kwamen ook ervaringsdeskundigen aan het woord, ondernemers die reeds gekozen hebben voor het merk.

Ook aan tafel, e-mobiliteitsexpert en de man achter Laadpastop10.nl en Laadpaaltop10.nl: Maarten Hachmang.

Dirk Gaasbeek, segment director LCV bij LeasePlan, vertelde onder meer over de nieuwe bestelbus-propositie met ANWB Zakelijke Lease en, vlak voor klok van één, gaf onze radiocolumnist Nico Dijkshoorn geeft zijn visie op auto's met een stekker en geluid... Op z'n Nico's dus.

Zaterdag 23 april: studio ANWB De Rotonde (Den Haag)

Mobiliteit. Er komt veel op ondernemers af. Kun je straks nog wel de binnenstad in, gaan we allemaal elektrisch, of toch juist waterstof en hoe staat het met rekeningrijden? De toekomstvisie van ANWB over veranderende wereld van mobiliteit, daar neemt Geordie Kooiman, teamlead mobiliteit & veiligheid, de luisteraars in mee.

Tech startup The Routing Company heeft ongeëvenaarde technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt busroutes continu aan te passen op de huidige vervoersvraag. Het bedrijf heeft 15 miljoen dollar opgehaald en maakt zich hiermee klaar voor verdere internationale expansie. Co-founder Menno van der Zee vertelt over de vervolgplannen.

Importeur en founder van GWI Electric Vehicles Berend Jan Hoekman over de XBUS, zoals de makers stellen: 'het meest innovatieve en modulaire lichte voertuig ter wereld'. DE XBUS genereert een dagelijkse actieradius tot 200 kilometer via zijn geïntegreerde zonnefolie en recuperatieaandrijvingen.

We eindigen de Business Mobility Week 2022 met het mediapanel met AD Auto-hoofdredacteur Niek Schenk, autojournalist/jurylid Zakenauto van het Jaar Roland Tameling (alias HUGE Car Guy), De Ondernemer- en voormalig AutoWeek-hoofdredacteur Robert van den Ham en ANWB's Geordie Kooiman. Onder leiding van Remy Gieling gaan zij in gesprek over de veranderende mobiliteit en onder meer hoe media daarover communiceren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws