Nieuws Actueel

Innovitapark in Roosendaal moet broedplaats voor zorgondernemers worden

Enig lef kan directeur René Verhoeven van Innovitapark in Roosendaal niet worden ontzegd als hij zijn nieuwe bedrijf voorstelt als 'dé plek in Zuidwest-Nederland waar alles op het gebied van zorg, onderwijs en innovatie samenkomt'. Maar misschien heeft hij gelijk, zo staat in BN/DeStem.

HENK DEN RIDDER | Beeld: Tonny Presser 28 september 2017

Het is niet toevallig dat Innovitapark juist aan de Oostelijke Havendijk is gevestigd. Of liever gezegd, in de wijk Stadsoevers. Deze wijk wordt aangeprezen als 'een eigenzinnige wijk voor nieuwsgierige mensen'. En die mensen kunnen zowel bewoners als ondernemers zijn. René Verhoeven is zo'n ondernemer.

Lees ook: 'Zorgrevolutie komt van techbedrijven'

Broedplaats vernieuwende ideeën

Hij omschrijft het Innovitapark als een broedplaats voor vernieuwende ideeën op het gebied van gezond leven, welzijn en zorg. Het beste uit te leggen aan de hand van enkele voorbeelden. Zoals die ondernemer, die aan leefstijlmonitoring doet. Deze man kan aan de hand van het energiegebruik inschatten hoe de mensen leven. In een 'normaal' huishouden zie je het energieverbruik stijgen rond ontbijt, lunch en diner. Als je dat bij een alleenstaande senior minder ziet worden, zou dat een indicatie van ondervoeding of verwaarlozing kunnen zijn.

Of het apparaatje 'Mijn COPD' voor longpatiënten. Zij krijgen een zogeheten activity-tracker om de pols en dat meet het zuurstofgehalte in het bloed in relatie tot de inspanningen van de patiënt. Dat kan patiënten aanzetten om hun grenzen steeds te verleggen en actiever te worden.

Zorgverzekeraars staan niet in de rij

Een innovatie in de zorg die veel mensen al kennen is de steunkousenhulp. Een eenvoudig apparaat waarmee senioren zelf hun steunkousen aan en uit kunnen doen.

Hoewel de vernieuwingen ook vaak (kunnen) leiden tot besparingen staan de zorgverzekeraars niet in de rij om Innovitapark te financieren. ,,De grote zorgverzekeraars hebben wel kleine potjes voor innovatie. Zo richt CZ zich op dementie. Maar het duurt vaak jaren voor is aangetoond dat innovatie echt kostenbesparend kan werken", weet René Verhoeven.

Mix studenten en ondernemers

Verhoeven werkt met vijf partners. Op de eerste plaats de gemeente Roosendaal en de provincie Brabant. Zij financieren de onderneming die in het voormalige postsorteerbedrijf aan de haven is ondergebracht. Verder doet het Care Innovation Center mee net als de StartersCentra West-Brabant en het Kellebeek College.

Dat het Kellebeek College om de hoek zit is een pre, volgens Verhoeven. En dat het lege perceel naast Innovitapark is bestemd voor de Avans Hogeschool komt ook goed uit. ,,Dat is leuk voor de studenten maar ook leuk voor de ondernemers, die in de studenten vaak goede en goedkope arbeidskrachten vinden."

Ondernemers in de zorg

Voor wie staat de poort van Innovitapark open? Verhoeven: ,,Voor ondernemers met een bestaand bedrijf en nieuwe ideeën op het gebied van gezond leven, welzijn en zorg. Voor ondernemende mensen die bij het bedrijf waar ze werken geen ruimte hebben of krijgen om aan innovatie te werken. En voor studenten-ondernemers. Veel studenten richten al een eigen bedrijfje op. En dan is het fijn dat wij een relatie met StartersCentra West-Brabant hebben."

Verhoeven studeerde Beleid en Management en Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij bedacht bij Nationale Nederlanden het concept Custom Relation Management, waarbij de klant in de hele keten centraal staat. En op de vraag welk hoger goed hij nastreeft zegt hij: ,,Ik wil bijdragen aan een fundamenteel betere zorg."

Ik wil bijdragen aan een fundamenteel betere zorg

René Verhoeven, zorgondernemer