ActueelRetail

INretail en MKB-Nederland: ‘Uitgestelde coronabelasting naar vierjarige lening per 2022’

 
INretail en MKB-Nederland zijn in gesprek met staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) voorgesteld om niet-betaalde belastingen om te zetten in een lening met een looptijd van vier jaar.
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

INretail en MKB-Nederland hebben in hun gesprekken met staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) voorgesteld om de tijdens de coronacrisis niet-betaalde belastingen om te zetten in een lening met een looptijd van vier jaar. De lening moet pas ingaan in 2022, zodat ondernemers tot die tijd optimaal de kans krijgen om hun bedrijf weer op te bouwen.

Lees verder onder de advertentie

INretail-voorzitter Jan Meerman meldt dit in zijn blog voor de campagne #nlstartop van De Ondernemer. Hij kreeg tijdens het gesprek met Vijlbrief de indruk dat de staatssecretaris het idee serieus in overweging neemt. Uiterlijk rond Prinsjesdag - 15 september - zou de regeling bekend worden gemaakt.

De vier jaar durende lening wordt afgesloten over het bedrag aan belasting dat de ondernemer in 2020 niet heeft kunnen betalen als gevolg van minder of geen omzet tijdens de coronacrisis.

Lees ook: Meerman over plannen INretail: belastinglening, ruimere openingstijden en ander parkeerbeleid

Lees verder onder de advertentie

INretail en MKB-Nederland: opbouwen in 2021

Er is ondernemers inmiddels uitstel van betaling van de belastingen gegeven voor het eerste en tweede kwartaal. Maar dat zou betekenen dat eind oktober alsnog moet worden betaald en ook dat zien INretail en MKB-Nederland niet zitten. Volgens hen hebben ondernemers de rest van dit jaar en heel 2021 hard nodig om hun bedrijf en vooral de liquiditeit weer op te bouwen. In 2021 betalen zij wel weer gewoon belasting.

Lees ook: Ministerie Financiën over brief Belastingdienst: 'Alles in één keer terugbetalen hoeft nu niet'

Belastinglening voor elke sector en branche

De lening zou moeten gelden voor elke onderneming die hem nodig heeft, ongeacht de sector of branche. Een bevestiging van een accountant dat de omzetderving het gevolg is van de crisis, zou volgens de brancheverenigingen voldoende moeten zijn om ervoor in aanmerking te komen.

Lees verder onder de advertentie

Meerman (INretail): ,,Ik krijg wekelijks vragen van ondernemers die willen weten wat er met de belasting gebeurt, omdat zij een planning moeten maken voor hun liquiditeit in de rest van dit jaar. Als we uit de crisis komen, hebben we in 2021 ons geld hard nodig om de bedrijven weer op te bouwen. Je kunt dan ook niet heel veel aflossing hebben. Je zit nog niet op honderd procent, je hebt nog andere schulden die je ook hebt uitgesteld. De ‘belastinglening’ per 2022 zou een sterk signaal zijn dat de overheid ondernemers wil steunen en dat de economie draaiende wordt gehouden. Ik vertel mijn leden nu al om er alvast rekening mee te houden.”