Nieuws Actueel

Inspectie: Schiphol moet dieselvoertuigen op platform vervangen

Schiphol moet op het platform een deel van de dieselvoertuigen voor het einde van het jaar vervangen, bevestigt de Nederlandse Arbeidsinspectie dinsdag na berichtgeving van televisieprogramma Zembla. Ook andere apparaten die nog op diesel draaien, moeten worden vervangen door elektrische varianten. De arbeidsinspectie wil voorkomen dat platformwerknemers op Schiphol verder worden blootgesteld aan schadelijke stoffen.

ANP 14 maart 2023

ANP140323122 1

Wel erkent de arbeidsinspectie dat er nog niet genoeg stroom beschikbaar is op het luchtvaartterrein om alles elektrisch aan te drijven. Daarom gaat het eerst over een deel van de apparaten en voertuigen die op diesel rijden. Uiteindelijk moet eind 2025 de stroomvoorziening op orde zijn.

De inspectie concludeert dat blootstelling aan schadelijke stoffen al langer "onderwerp van aandacht" is. Een handhavingsverzoek van vakbond FNV en een uitzending van Zembla in december 2021 zijn aanleiding geweest voor onderzoek van de toezichthouder. Volgens de arbeidsinspectie zijn al meerdere maatregelen genomen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen, maar deze zijn nog niet voldoende.

Ook wil de inspectie dat Schiphol periodiek de gezondheid van werknemers laat onderzoeken als zij risico lopen door de uitstoot van schadelijke stoffen. De bedoeling is dat zo gezondheidseffecten van het werken met gevaarlijke stoffen op tijd opgespoord worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws