Nieuws Actueel

Nederlandse ondernemer kijkt graag af

Van boeken tot TedTalks: als ondernemer kun je overal inspiratie vandaan halen. Maar bij wie kijken we nu het liefste af? En wanneer ben je als ondernemer echt succesvol?

DeOndernemer | Foto: Pixabay 16 augustus 2016

Mac book 1481029 1920

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers (46 procent) geeft aan voornamelijk geïnspireerd te worden door andere ondernemers. Dat blijkt uit onderzoek van MWM2.

YouTube en boekenDie ‘andere ondernemers’ worden op verschillende manieren benaderd, zowel via filmpjes op YouTube als uit inspirerende boeken. De leeftijd is hierbij bepalend. Zo haalt zestien procent van de ondernemers van jongere leeftijd (18-35 jaar) hun inspiratie uit YouTube filmpjes. Dat is twee keer zo veel als bij de oudere doelgroep. Daar staat tegenover dat 23 procent van de oudere ondernemers (36 jaar en ouder) hun inspiratie uit boeken haalt, twee keer zoveel als de jongere ondernemers.

Ondernemers kijken dus het liefst naar professionals die ook de route van het ondernemerschap hebben gekozen. En dat succes zit hem volgens hen in netwerken: maar liefst 85 procent vindt dit de belangrijkste factor voor succes. Daarna komt vakkennis (72 procent) en werkervaring, opleiding, coaching en groeikapitaal (61 tot 65 procent).

Balans houdenNaast successen, zijn er in het ondernemerschap uiteraard ook uitdagingen. Zo ziet 38 procent van de ondervraagde ondernemers een goede balans houden tussen werk en privé als hun grootste uitdaging. Dit is met name een belangrijk aandachtspunt voor vrouwelijke ondernemers in de leeftijdscategorie tussen de 36 en 50 jaar.

Voor mannen en jonge ondernemers tot en met 35 jaar liggen de uitdagingen vooral op het gebied van groei en opschalen van hun bedrijf. Ondernemers met personeel lopen vaker tegen financiële uitdagingen aan (49 procent) dan ZZP’ers (33 procent).