Aangeboden door UWV

Branded Content Actueel

Installatiebedrijf Tibo-Veen heeft een eigen bedrijfsschool

Een leven lang leren, fit en vitaal

Op het kantoor waarin installatiebedrijf Tibo-Veen 101 jaar geleden begon als kapperszaak annex rijwielwinkel, werken veel mensen die ooit ‘buiten’ zijn begonnen. Ze ontwikkelden zich van installatiemonteur of elektricien tot werkvoorbereider, tekenaar, engineer of zelfs business unit manager. Ook, vertelt directeur Tanja Loeff-Hageman, leiden ze op de eigen bedrijfsschool leerling-monteurs op.

Van onze redactie 11 december 2020

Tibo Veen Tanja Loeff Hageman Roel van der Aa

‘De kracht zit in onze mensen’, schrijft Tibo-Veen op de website. Dat heeft alles te maken met de verantwoordelijkheden en groeimogelijkheden die die mensen krijgen. Tanja Loeff-Hageman is sinds 2,5 jaar verantwoordelijk voor HR en Marketing en ervaart dagelijks het belang en plezier van om- en bijscholing. Alle ruim 90 medewerkers van het installatiebedrijf blijven zich ontwikkelen. Zo halen zij voldaan hun pensioen en kun je als bedrijf meer dan honderd jaar kwaliteit blijven leveren.

‘We moeten allemaal langer werken’

,,We moeten allemaal langer werken. Dat red je niet als je blijft doen wat je veertig jaar geleden al deed.” Dat gebeurt bij Tibo-Veen ook niet. De voorbeelden van succesvolle om- en bijscholing zijn talrijk; bijna vanzelfsprekend zelfs en Loeff-Hageman moet dan ook even diep in haar geheugen graven voor een mooi voorbeeld. ,,André! Begonnen als hulp-monteur installatietechniek, met plezier in zijn vak, tot zijn knie begon op te spelen en André bij de directie aangaf dit werk op de bouw niet langer te kunnen doen. Dat betekende ontslag nemen en ons verlaten. Hij kreeg de vraag of dat wel echt was wat hij wilde, omdat hij het goed naar zijn zin had bij ons en wij hem niet wilden laten gaan. André bleek slim genoeg om zich verder bij ons te ontwikkelen en kwam bij ons op kantoor werken, eerst als werkvoorbereider, calculator en later als engineer. Nu is André zelfs één van onze drie Business Unit Managers. Mét kennis en ervaring van de werkvloer. Onze tekenaars, engineers en managers kennen de praktijk. Daar profiteren onze klanten van.”

Mesut Aydemir en Johan van der Kleij, Landelijk Adviseurs Werkgeversdiensten UWV

Mesut Aydemir en Johan van der Kleij zijn bij UWV de landelijk adviseurs voor werkgevers in de techniek. In de 35 arbeidsmarktregio’s die het UWV onderscheidt, zetten nog eens 550 collega’s zich in voor werkgevers en werkzoekenden; specifiek voor de sector techniek zijn dat er tussen de 80 en 90. Ze adviseren werkgevers en stellen ‘trajecten’ samen, licht Aydemir toe. ,,Een traject bestaat uit een opleidingscomponent, praktijkleren en aansluitend een betaalde baan. De opleidingsperiode gaat met behoud van uitkering. Opleidingskosten van onderwijs worden afgestemd met werkgever.

Van der Kleij gaat in gesprek met Randstad als dat bijvoorbeeld procesoperators nodig heeft. ,,Dat regelen wij dan landelijk en vormen klassen (tegenwoordig digitaal). Zo zijn er nu ongeveer 130 doorlopende trajecten. Per regio gemiddeld 4 tot 5 trajecten alleen al gericht op de Techniek. In de regio’s bedient het UWV ook kleinere bedrijven. De adviseurs zijn ook in de regio per sector georganiseerd, zodat het eerste aanspreekpunt voor een werkgever de taal van die werkgever spreekt en de afkortingen kent.”

De groeimogelijkheden zorgen voor laag verloop

De groeimogelijkheden zorgen ook voor een laag verloop en hoge vitaliteit: vijf mensen vieren dit jaar maar liefst hun veertigjarig dienstverband en dan zijn er in 2020 ook nog diverse jubilarissen die vijfentwintig of twaalf en half jaar in dienst zijn. ,,Ontwikkeling is een belangrijke reden dat mensen lang bij ons blijven. Zonder om- en bijscholing pas je op een gegeven moment niet meer in je functie en geeft het ook niet meer voldoening. Iedereen doet wel iets. Ook met veertig jaar ervaring moet je leren werken met de nieuwste warmtepomp.”

De HR-afdeling houdt goed in de gaten welke vaardigheden deze tijd vraagt, speelt daar met het cursusaanbod op in en houdt de drempel voor aanmelding laag. Loeff-Hageman noemt daarbij ook een vaardigheid als leidinggeven. ,,Dat is heel iets anders dan een goede vakman zijn. Bovendien: de maatschappij verandert, er is een tekort aan technisch geschoold personeel en we moeten jonge mensen eerder in het diepe gooien. Monteurs vragen en krijgen meer verantwoordelijkheid, waar ze vroeger veel meer bij de hand werden genomen. Dat gaat goed, mits de begeleiding goed is.”

Mesut Aydemir en Johan van der Kleij, Landelijk Adviseurs Werkgeversdiensten UWV

,,Hoe hou je mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt, fit en vitaal tot hun pensioen?” Dat is de vraag die Mesut Aydemir en Johan van der Kleij steeds weer beantwoorden. Aydemir kijkt daarbij naar competenties. ,,Wat vindt iemand leuk, wat kan hij of zij goed? Daarin moet je een leven lang leren.” Van der Kleij: ,,Werk staat nooit stil. Er komen continu nieuwe technieken bij. Fietsenmakers heten nu fietstechnici; het is voor de helft een ICT-vak geworden. Geldt ook voor autotechnici.”

Met het tekort aan goed geschoold technisch personeel vragen Aydemir en Van der Kleij geregeld werkgevers of ze ook open staan voor kandidaten boven de vijftig jaar. Ongeveer de helft van de mensen in de WW is veertig jaar of ouder. Wij willen WW'ers de kans bieden een opleiding te volgen in de techniek. De landelijk adviseurs zetten die vraag dan graag kracht bij met goede voorbeelden uit hun praktijk. ,,Een vijftigplusser die uitstekend werk levert, een vrouw die goed op haar plaats is in de techniek; voorbeelden die vertrouwen wekken.”

Soms is het zaak een zoekende werkgever duidelijk te maken dat de vraag, de vacature, wellicht te breed is. ,,‘Wat jij vraagt’, zeg ik dan, kon tien tot twintig jaar geleden nog, maar nu niet meer. Neem parttime werken. Techniek is fulltime, maar als in de markt het privéleven belangrijker wordt en mensen minder uren willen werk, doe je er mogelijk goed aan het werk aan te passen. Bijvoorbeeld door in twee ploegen gaan werken.”.

Kandidaten via UWV

Tibo-Veen investeert ook veel in scholing om nieuw personeel te vinden en binden, ‘omdat er voorlopig een tekort aan goed geschoold technisch personeel zal zijn’. Loeff-Hageman heeft er met haar mensen een dagtaak aan: leerlingen uit groepen 7 en 8 kennis laten maken met de praktijk en samenwerken met gemeentes om via UWV kandidaten uit de WW te selecteren; ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

,,Wij hebben sinds een paar jaar twee Syrische statushouders in dienst. Dat was best een uitdaging, want de één spreekt geen Nederlands en dat is ook niet leerbaar voor hem. Tekeningen lezen in de prefabricage kan hij wél, als de beste. De ander is inmiddels een zeer gemotiveerde leerling-monteur elektrotechniek.

Mesut Aydemir, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten UWV

Een oplossing voor het tekort aan personeel zit zeker bij UWV; ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Aydemir noemt dat liever ‘afstand tot een functie’. ,,Iemand die twintig, dertig jaar gewerkt heeft en nu moeite heeft een nieuwe baan te vinden, hoeft geen afstand tot de arbeidsmarkt te hebben?”

Klik hier voor meer informatie over een leven lang ontwikkelen via UWV

Werken in nagebouwde praktijksituaties

Leerlingen in het technisch onderwijs hebben na hun diplomering te weinig praktische vaardigheden, blijkt volgens Loeff-Hageman al jaren in de praktijk. Daarom startte Tibo-Veen tien jaar geleden een eigen bedrijfsschool. Een succes dat in 2018 een vervolg kreeg in een nieuw, tweede pand waarin ook prefabricage en magazijn zijn gehuisvest. ,,Leerlingen kunnen daar werken in nagebouwde praktijksituaties, zoals kruipruimtes en elektrische opstellingen.” Er zijn inmiddels diverse docenten verbonden aan de bedrijfsschool, waaronder een gepensioneerde chef monteur, inmiddels 75 jaar, die nog steeds veel liever praktijkles geeft dan thuis te zitten maar ook een professioneel docent, die zowel de leerlingen als de volwassen monteurs begeleidt. Daarnaast geeft het Da Vinci college (MBO) les op de bedrijfsschool van Tibo-Veen en maken ook de VMBO-scholen in de omgeving dankbaar gebruik van de bedrijfsschool voor het geven van praktijklessen.

Johan van der Kleij, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten UWV

Het is volgens Van der Kleij een duidelijke trend: de behoefte aan maatwerk in het onderwijs. ,,De begindatum én de locatie moeten flexibel zijn, want wachten tot een opleiding op 1 september start, gaat niet. De kunst is met modules een verkort programma samen te stellen binnen de uitkeringstermijn. Daarna kan de werkgever daar een vervolg aan geven met BBL (een Beroepsbegeleidende Leerweg). Of in een eigen vak- of bedrijfsschool. De creativiteit is trouwens enorm in de techniek. Neem de lasbox: een ruimte van drie bij drie meter om in te leren lassen. Daarvan hebben ze er vijf in een vrachtwagen gezet om daarmee naar de leerlingen toe te komen.”

Een paar avonden samen met collega’s zijn en bijleren

Nu corona het onderwijs bemoeilijkt, hoort Loeff-Hageman vooral geluiden dat medewerkers de workshops missen. ,,Ze willen graag een paar avonden samen met collega’s zijn en bijleren. In hun eigen vakgebied en ook de kneepjes van anderen leren. Ook in deze moeilijke tijd, doen we er alles aan om dat door te laten gaan.”

Mesut Aydemir, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten UWV

Aydemir: ,,Mensen die al in dienst zijn bijscholen en nieuwe mensen omscholen, is essentieel. Dat maakt corona nóg duidelijker. We zien nu de WW oplopen, zeker met mensen uit sectoren die geraakt zijn door de cornacrisis. We laten mensen graag kennismaken met andere sectoren. Binnenkort komt onze afdeling arbeidsmarktinformatie weer met een lijst kansberoepen voor 2021. Er zal verwacht ik bijvoorbeeld veel vraag ontstaan naar rijinstructeurs en door vakantie in eigen land zal de vraag naar caravanherstellers toenemen.”

Klik hier voor de mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling via UWV.