Nieuws Actueel
Internationaal eetfeest bij Haagse stadszuivelboerderij
De wereld een beetje geweldlozer maken. Het echtpaar Reyhan en Ram Ramsahai van stadszuivelboerderij Jantje in de Weimarstraat doet daar zijn uiterste best voor. Ze bereiden en verkopen louter vegetarische en veganistische gerechten, schrijft het AD. 'Het is belangrijk na te denken over wat je consumeert.'

Als kind leer je kruipen, lopen en praten. Later oefen je met zwemmen, fietsen, schrijven en rekenen. De meeste volwassenen leren vervolgens autorijden. ,,Maar je leven doelgericht en doelbewust managen, dat is iets wat we niét automatisch leren," begint rasverteller Ram Ramsahai (57), wanneer ik ben aangeschoven aan één van de lange tafels in zijn zaak Jantje in de Weimarstraat.
SuccesvolDe socioloog met hindoestaanse achtergrond geeft door middel van masterclasses al jarenlang tips over hoe je wél grip krijgt op je eigen leven en hoe je op die manier gelukkig en succesvol kunt worden en blijven. ,,Dat kan met yoga, meditatie en visualisatie," vertelt Ram. ,,Maar ook door geweldloos voedsel te consumeren. Geheel in lijn met die overtuiging, heb ik samen met mijn vrouw vorig jaar Jantje geopend, met een grote diversiteit aan verantwoorde en gezonde voeding."
ProductieHet voedsel van Ram en zijn vrouw Reyhan voldoet altijd aan vier waarden. ,,Ten eerste hebben dieren er geen geweld van ondervonden," vertelt Ram. ,,Moeder aarde ook niet; het milieu is zo min mogelijk belast. Dat betekent dat er bij de productie bijvoorbeeld geen chemische stoffen zijn betrokken." Lachend: ,,Wie bij ons eet, voelt bovendien geen 'schade' aan de portemonnee, want we verkopen voor ongeveer dezelfde prijs als dat we inkopen. Voor maximaal zeven euro kun je hier uitgebreid eten. Ten slotte zijn we tegen voedselverspilling: wie niet al zijn eten op krijgt, mag de restanten mee naar huis nemen."
Het echtpaar Ramsahai heeft voor mij vandaag uiteenlopende veganistische en vegetarische gerechten bereid. Ram zet drie schaaltjes op tafel met wat op het eerste gezicht vlees en vis lijkt. ,,Garnalen, visblokjes met zeewier en geroosterd lamsvlees," licht hij toe. ,,De hoofdingrediënten zijn echter soja- en champignonpoeder, in plaats van écht vlees en vis."
Verschillende culturenDe gerechten die bij Jantje geserveerd worden, vinden hun oorsprong in verschillende culturen: Thailand, India, Suriname, Turkije, Nederland en Indonesië. ,,Mensen van allerlei afkomsten komen dan ook hier eten. Even verderop woont een Turkse meneer, bij wie wij sinds kort elke dag maaltijden brengen. Het is een rijke man, die gedurende zijn leven veel chique eten heeft geconsumeerd. Hij heeft echter zo veel 'slecht' voedsel gegeten, dat hij er ziek van werd. Sinds hij ons voedsel eet, gaat het beter met hem."
Ram zelf werd geboren in Suriname, waar hij tot zijn vijftiende met zijn ouders en broers en zussen woonde. Toen verhuisde het gezin naar Nederland. ,,Ik ben tussendoor nog wel het land uit geweest om te studeren in India. Daar heb ik veel spirituele kennis opgedaan." De roots van zijn vrouw Reyhan liggen in Turkije.
MoestuinIk geniet deze middag van de gerechten die ik krijg voorgeschoteld. Reyhan legt mij uit dat ik tussendoor af en toe een slokje thee moet drinken. ,,Dat neutraliseert de smaak, waardoor je het volgende gerechtje beter proeft," legt zij uit. Net wanneer ik denk dat ik al het lekkers wel zo'n beetje gegeten heb, komt Reyhan met nog een schaal aan. ,,Een traditioneel Turks gerecht," licht ze toe. ,,Gözleme: een dunne pannenkoek, met daartussen spinazie. Ik maak het ook wel eens met aardappel, prei of brandnetel. Er zijn allerlei varianten." Behalve het brood en de 'vlees- en visgerechten,' krijg ik ook nog boontjes en rijst geserveerd. Reyhan: ,,Ik heb een eigen moestuintje, waar ik van alles verbouw. Brandnetels - vol vitamines! - pompoen, en er staat een moerbeiboompje. Van mijn moeder heb ik veel geleerd wat betreft koken. Ik vind het een uitdaging om 'van niets iets' te maken.''
Na de warme gerechtjes, is het tijd voor een stuk taart, gemaakt van superfood. Ik proef de gember- en cranberryvariant. ,,Zoet, maar zónder toegevoegde suiker," zegt Ram, die gezellig mee-eet en proeft. Daarna is het eetfeestje nóg niet voorbij, want ik krijg een dessert én stukjes van verschillende soorten kaas. Ram: ,,Ik heb een manier gevonden om met plantaardig in plaats van met dierlijk stremsel kaas te maken, wat voor Hindoes en vegetariërs acceptabeler is dan kaas van melk."
KaasboerderijBinnenkort beginnen Ram en Reyhan met de bouw van een kaasboerderij achter de winkel. ,,Dan kunnen we alles hier zelf maken. We gaan er rondleidingen geven, onder meer aan basisschoolkinderen. We leren ze hoe je koeien moet melken, hoe je ze verzorgt en wat je allemaal voor magische producten kunt maken van melk." Dit weekend beginnen Reyhan en Ram bovendien met cookingsessies. ,,Wij doen kort voor hoe je gerechten maakt, maar bezoekers staan vooral zelf achter de pannen. We willen laten zien dat iedereen geweldloos voedsel kan bereiden."