Nieuws Actueel

Interview Aad Ouborg: 'Wie goed doet, goed ontmoet'

Dit interview verschijnt in de vernieuwde uitgave van Het Netwerk Boek van Rob B. Tol. Exclusief op DeOndernemer.nl is het interview nu met rasnetwerker en –ondernemer Aad Ouborg te lezen. Ook zijn er vijf gesigneerde exemplaren te winnen op DeOndernemer.nl. Aad Ouborg (l) met schrijver Rob B. Tol.

Rob B. Tol 6 juli 2016

Ouborg 7 bijgesneden

Aad Ouborg had veel succes met zijn Babyliss en daarna Princess Household Appliances. Eind 2009 verkoopt hij Princess Household Appliances, maar behoudt de naam Princess voor andere activiteiten om met zijn kinderen te gaan ondernemen. Hij zet met zijn kinderen verschillende nieuwe merken in de internationale markt, waaronder Princess Sportsgear, Princess Traveller en Bourgini. Ook blijft hij zelf ondernemen met de bedrijven van de Ouborg Group, zoals onder andere Princess Entertainment, Princess Hotels en Ouborg Monumenten Vastgoed. Bij alles wat hij doet, houdt hij vast aan dezelfde strategie van anders ondernemen, creatief denken, innovatieve producten en diensten ontwikkelen en het bedenken van unieke marketingacties.

“Wanneer je van mensen houdt, is netwerken heel erg leuk en ook gezellig. Maar ik verlies nooit mijn doel uit het oog: het opbouwen van een vertrouwensband, zowel met bestaande als met nieuwe zakenpartners. Goed netwerken betekent wel dat je je aan een paar regels moet houden: blijf geduldig en denk aan je omgangsvormen. En vergeet niet dat je zelf het best in staat bent de juiste gelegenheid te creëren om te netwerken: iedereen houdt van een feestje. Als je niet van mensen houdt, is het de vraag of je wel een carrière als ondernemer moet nastreven. Een van de belangrijkste principes die ik hanteer, is dat je ondernemen samen doet: samen met je relaties, je werknemers, je toeleveranciers, je afnemers of wie dan ook. Succes is pas succes als je het samen kunt delen, daar blijf ik op hameren. Dat uitgangspunt zie je overal terug in de manier waarop ik onderneem: in de feesten en partijen die ik organiseer bij onze productintroducties, in de manier waarop ik mensen ontvang tijdens vakbeurzen en in de manier waarop ik met mensen omga. Ik ben een mensenmens en maak graag mensen blij. Dat heeft te maken met mijn opvoeding en misschien ook wel met mijn Brabantse roots. Geen klant komt bij ons in Breda op bezoek zonder dat hij een lekker worstenbroodje krijgt en ik houd ervan gezelligheid te creëren. Er is geen betere manier om je merken aan de man te brengen, heb ik in het verleden gemerkt. En zo pak ik het vanzelfsprekend ook aan met de merken die ik als adviseur tegenwoordig met mijn kinderen op de markt breng: Princess Sportsgear, Princess Traveller en Bourgini, het nieuwe merk huishoudelijke apparatuur dat mijn kinderen in 2014 hebben geïntroduceerd.

Netwerken en marketing Voor de introductie van een nieuw merk verzinnen we vrijwel altijd een spraakmakend evenement waarbij netwerken en marketing zoveel mogelijk hand in hand gaan. Laat ik Bourgini als voorbeeld nemen. Dit merk wordt gerepresenteerd door Jacob Jan Boerma, één van de twee driesterren chefs van Nederland en één van de jongste ter wereld. In november 2014 wilden wij voor het eerst groot naar buiten treden met ons nieuwe merk huishoudelijke apparatuur. Daarvoor hebben wij zijn driesterrenrestaurant, De Leest in het Gelderse Vaassen, een hele dag tot onze beschikking gekregen. Ons doel: onze relaties en de media een onvergetelijke dag bezorgen. Iedereen die er was, mocht letterlijk in de keuken kijken waar Jacob Jan en zijn brigade in de weer waren met de apparaten van Bourgini. De mensen liepen in en uit. Uiteraard mochten de gasten alle overheerlijke gerechten proeven. Daarnaast waren er enkele bijzondere optredens, die bij de introductie van ons nieuwe merk pasten. Dat was een unieke dag. Niet alleen kreeg ons nieuwe merk Bourgini zo de best denkbare publiciteit, bij diverse media en verschillende vakbladen. Die dag hebben wij ook de banden met onze relaties goed kunnen aanhalen. Het mes sneed aan twee kanten: het was een ongelooflijk gezellige dag en iedereen wist in één keer waar wij mee bezig waren. En... door de gasten werd er zichtbaar genetwerkt.

SamenIk hecht buitengewoon veel aan een goede verstandhouding met mijn relaties. De deur staat bij mij altijd open voor wanneer zij goede ideeën hebben. In principe hebben mijn klanten, mijn toeleveranciers en ik hetzelfde belang: omzet maken, liefst met een zo goed mogelijke marge. Dat betekent dat je elkaar moet kunnen vertrouwen en elkaar niet het vel over de oren moet halen. Samen vorm je een keten. Wanneer ik nadenk over nieuwe producten, vraag ik daarom altijd in een vroeg stadium om feedback. Ondernemen is risico nemen, maar tegelijkertijd het risico minimaliseren. Ik durf de stelling wel aan dat de inkopers van mijn belangrijkste klanten medeverantwoordelijk zijn voor het succes van mijn onderneming.

Vertrouwen Het opbouwen van het onderlinge vertrouwen met mijn afnemers gaat echter niet vanzelf. In vertrouwen moet je investeren. Dat begint al op de verschillende vakbeurzen die ik jaarlijks bezoek. Een van de eerste dingen die ik doe op zo’n beurs, is zorgen dat de beursbezoekers zich bij ons thuis voelen. Onze klanten lopen zich in die eindeloze beurshallen vijf dagen lang de blaren op hun voeten. Maar als ze bij ons langskomen, weten ze dat de dag goed begint. Ik zorg dat ze hun jas kunnen ophangen en dat ze een kop koffie met iets lekkers erbij krijgen. Dat geeft mij meteen de kans iedereen uit te nodigen om later op de dag nog even te komen uitrusten en iets te eten. Als ze dan twee keer per dag bij onze stand komen om zich even door ons te laten verwennen, leren wij onze klanten meteen weer beter kennen. We creëren een rustmoment, waardoor ze zich een stuk meer op hun gemak gaan voelen. Ze hoeven niets, ze krijgen heus geen orderformulier onder de neus gedrukt, maar we hebben wel tien extra verkoopmomenten: iedere keer weer voelen ze de gastvrijheid en de gezelligheid, en zien ze tegelijkertijd onze meest bijzondere en nieuwste producten. Hoe mooi kun je het hebben?

Geduld Netwerken en vervolgens meteen een deal proberen te sluiten werkt niet. Het draait bij het opbouwen van vertrouwen om geduld. In het verleden heb ik regelmatig relaties meegenomen naar het Verre Oosten waar wij nog helemaal geen zaken mee deden. Die mensen zetten we niet onder druk. Natuurlijk willen wij graag zaken met ze doen, maar ze moeten niets. Ik ga niet opdringerig aan hun jasje hangen. Dat schrikt alleen maar af. Zulk gedrag vind ik om eerlijk te zijn ook getuigen van een gebrek aan beschaving. Het gaat zoals het gaat. Wanneer die relaties overtuigd zijn door je propositie, komen ze vanzelf naar je toe. Dat kan tijdens zo’n trip zijn, of erna, dat maakt niet uit. We grijpen zo’n reis natuurlijk wel aan om onze boodschap uit te dragen. Dat doen wij op een normale manier, niet geforceerd, maar integer. We zorgen natuurlijk wel dat zo’n reis perfect in elkaar zit, met verrassing na verrassing. Met driesterren chef Jacob Jan Boerma die onaangekondigd bijzondere hapjes komt maken, of met de wereldkampioen jodelen die opeens een kort optreden verzorgt, zoals we in ons Princess Hotel in het Oostenrijkse Seefeld eens hebben georganiseerd. We hebben in Hongkong Chinezen op klompen Hollandse hapjes laten uitdelen wanneer we met relaties een fabriek in China bezochten. Of we lieten in een fabriek in China plotseling lekkere hapjes van Cas Spijkers op de lopende band tevoorschijn komen in plaats van onze producten. Er is niemand in ons gezelschap die niet van zulke verrassingen geniet. Zo kweek je sympathie voor het merk. Wie goed doet, goed ontmoet, en dat geldt zeker ook in het zakenleven.

Goede omgangsvormen Bij netwerken draait het ook om goede omgangsvormen. Wanneer je rekening houdt met anderen, geef je je bedrijf een bepaalde klasse mee. Als vertegenwoordiger van het bedrijf dien je daarin het goede voorbeeld te geven. Daarbij gaat het vaak om kleine dingen, zoals je duidelijk voorstellen, de naam van je gesprekspartner goed onthouden, je gasten persoonlijk welkom heten, even je gezicht laten zien als er bezoek is voor de marketingmanager of het hoofd inkoop, of zorgen dat er paraplu”s aanwezig zijn bij een evenement voor wanneer het regent. Wanneer je gasten krijgt en je laat hen door de regen van de parkeerplaats naar de ingang lopen, vind ik dat persoonlijk echt een afknapper. Door dat soort details voelt je klant zich thuis bij jouw bedrijf. Zo laat je de klant zien dat over alles wordt nagedacht.

Luisteren en empathie Het kan prettig zijn om iets informeler met relaties om te gaan, maar wanneer je elkaar nog niet zo goed kent is het verstandig enige terughoudendheid te betrachten, zeker in veel andere landen. In het buitenland gaan mensen vaak veel formeler met elkaar om, terwijl wij Nederlanders nog wel eens jolig willen worden. Voor je het weet maak je een opmerking over een beladen onderwerp en schaad je het prille vertrouwen waar je juist zo hard voor hebt gewerkt. Wanneer je je te populair opstelt, kun je onbedoeld iemand op de tenen trappen. Het komt aan op luisteren en empathie tonen. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk wat over de achtergrond te weten van de persoon met wie je aan tafel zit. Je moet je hebben verdiept in de nationale cultuur van het onderhandelen. In sommige landen is het bijvoorbeeld een teken van respect om geen oogcontact te maken. Dat moet je dan wel weten. Chinezen willen bijvoorbeeld eerst aan de persoonlijke relatie werken en dan pas zakendoen. Geduld en respect zijn ook over de grens een schone zaak. Maar net als bij de persoonlijke etiquette, moet je ook de zakelijke etiquette niet overdrijven. Het moet niet onnatuurlijk aandoen.

Hoffelijkheid Om nog eens te onderstrepen dat wij als familiebedrijf hechten aan een goede omgang met elkaar, hebben wij samen met het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf de Princess Traveller Hoffelijkheidsprijs in het leven geroepen. Dat is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die iets bijzonders voor een medemens heeft gedaan en daarmee boven de middelmaat uitsteekt. Dat vind ik heel belangrijk, in deze haastige tijd. Eens in de twee jaar is de prijs bestemd voor een BN”er, het andere jaar voor iemand die niet bekend is bij het grote publiek. Van zo’n uitreiking maken we natuurlijk een bijzondere gebeurtenis, waarvoor wij weer een groot aantal relaties uitnodigen.

Sponsoring Sponsoring biedt überhaupt een geweldige kans om te netwerken. Met Princess Traveller zijn we samenwerkingsverbanden aangegaan met verschillende internationale wielerploegen, zoals Lotto-Jumbo, Omega Pharma – Quick Step en de nieuwe Nederlandse ploeg Team Roompot. Al die renners gaan de hele wereld over, van Qatar tot Australië en van Amerika tot Frankrijk. En overal maken ze reclame voor onze koffers. Die sponsoring stelt ons in staat veel acties te organiseren in België en Nederland. Maar het hoogtepunt van deze strategie waren de festiviteiten rond de start van de Tour de France in Utrecht, in 2015. Princess Traveller was daar aanwezig met een eigen unit en met eigen mensen om relaties, pers en winnaars van prijsvragen te ontvangen. Dat is een groot succes geworden. De Tourstart in Utrecht was een van de grootste evenementen aller tijden in Nederland en daar hebben wij optimaal gebruik van gemaakt om onze relaties te entertainen. Bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, voorzien wij in het kader van de licentieovereenkomst die wij met NOC*NSF hebben gesloten de volledige Olympische ploeg van reisbenodigdheden. Ook in Rio zijn wij uiteraard aanwezig om onze relaties in staat te stellen dat geweldige evenement van dichtbij mee te maken en onderling te netwerken in een bijzondere atmosfeer.” besluit Aad Ouborg.

In 'Het Netwerk Boek' staan nog meer interviews met ondernemers en netwerkers. Via www.NetwerkAcademie.nl is het boek te bestellen. Liever een gesigneerd exemplaar winnen? Kijk dan hier.