Twee miljoen huizen met zonnepanelen betekent dat in één op de vier huishoudens in Nederland de kerstboom dit jaar op zonnestroom oplicht. Vooral op daken van koophuizen liggen vaak zonnepanelen. 35 procent van al die huizen heeft ze. Bij sociale huurwoningen gaat het om 16 procent.
Twee jaar geleden stond de teller in Nederland nog op ongeveer 1 miljoen, en in augustus ging het volgens Techniek Nederland nog om 1,5 miljoen daken. De hoge energieprijzen, de uitgestelde afbouw van de salderingsregeling en de toename van eenvoudige financieringsopties maken zonnepanelen steeds aantrekkelijker, volgens DNE.
Lees ook: Enorme groei voor energiefabriek van Henk: 'Dit jaar 75.000 zonnepanelen verkocht'
Energie prijsplafond
Intussen betalen 'we' tegen de 3 euro voor een kubieke meter gas. Nog een dikke twee weken en dan gaat het prijsplafond tot en met 31 december 2023 in voor huishoudens, kleinverbruikers, verenigingen, zzp'ers en kleine bedrijfjes.
Op de energierekening zie je of je een aansluiting hebt als kleinverbruiker, dat is ook na te vragen bij je netbeheerder. Het prijsplafond betekent dat je straks een aangepast maximumtarief betaalt over je verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.900 KWh elektriciteit. Over alles wat je daarboven verbruikt betaal je de marktprijs. Voor aardgas betaal je straks 1,45 euro per m3 en voor elektriciteit 0,40 eurocent per kWh tot het maximumverbruik.
In november en december is er 190 euro korting per maand op je energierekening, dat gaat automatisch.
Lees ook: Waarom deze ondernemer het roer omgooide en in groene daken stapte
Nederland Europees kampioen zonne-energievermogen per persoon, wereldwijd op plek 2
Nederland mocht zich, ondanks onze noordelijke ligging en minder gunstige instraling van de zon, al Europees kampioen noemen als het gaat om zonne-energievermogen per persoon, maar verstevigt die koppositie nu. In mei stond de teller volgens een rapport van SolarPower Europe op 825 watt per persoon. We moeten wereldwijd alleen nog Australië voor ons dulden. En dat terwijl Nederland ongeveer tien jaar geleden nog onderaan of in de middenmoot van dit soort ranglijsten bungelde.
Op onder meer zonnepanelen-info.nl staat een overzicht van bedrijven die zonnepanelen leveren; een van die succesvolle bedrijven is Mijn Energiefabriek van pionier Henk Meulink. In 2008 zag hij ze staan, in een hal op een beurs in Milaan, waar hij was voor zijn toenmalige werk. ‘Die wereld bestaat helemaal niet bij ons?!’, dacht hij. Een jaar later begon hij voor zichzelf. Meulink kreeg er geen spijt van.
Eén bedrijf, 75.000 zonnepanelen
Waar hij in het begin op verjaardagen bewust zweeg over zonnepanelen - ‘anders was ik de hele avond bezig met uitleggen hoe het werkte’ - zijn de energieopwekkers vandaag de dag gemeengoed. Er is geen discussie meer of de investering wel wordt terugverdiend. Zijn bedrijf groeide, volgens het bekende verhaal: van een schuurtje naar een grote hal van 3000 vierkante meter. Maar zo gek als nu maakte hij het ook nog niet mee. „Het is dit jaar helemaal ontploft,” vertelt hij in dit artikel.
Er is steeds meer aandacht voor het recyclen van zonnepanelen, waar grondstoffen als zilver, koper en silicium voor worden gebruikt.
Het twee miljoenste zonnesysteem werd afgelopen week, in het gezelschap van energieminister Rob Jetten, geïnstalleerd bij een gezin uit Hoofddorp. Het gaat om panelen van Solarge. Die zijn volledig circulair ontworpen en in Nederland gemaakt. Bij de productie is 75 procent minder CO2 uitgestoten. Die lichtgewicht-panelen ontwierp Solarge samen met bouwbedrijf Heijmans, onderzoeksinstituut TNO, kennisinstituut Solliance en kunststoffabrikant Sabic.
Recyclen van zonnepanelen
Er is steeds meer aandacht voor het recyclen van zonnepanelen, waar grondstoffen als zilver, koper en silicium voor worden gebruikt. ,,Vanwege de enorme groei van zonnepanelen is dit nu een enorm belangrijk topic’’, zegt Arthur Weeber, expert zonne-energie bij TNO. Van zilver en silicium kunnen batterijen en opnieuw zonnepanelen worden gemaakt. TNO onderzoekt momenteel hoe dat nog beter en hoogwaardiger kan. ,,De eerste resultaten zijn positief.”
Volgens Weeber is het economisch gezien nog niet altijd even aantrekkelijk om panelen te recyclen. Door schaalvergroting komt dat wel, denkt hij. ,,Zonnepanelen hebben wel een lange levensduur van 25 jaar of meer, maar daarom moeten we nu zorgen dat we er straks klaar voor zijn.”