ActueelEnergie

Enorme groei voor energiefabriek van Henk: 'Dit jaar 75.000 zonnepanelen verkocht'

 
Henk Meulink (63) begon op zijn 50e met de verkoop van zonnepanelen. Dit jaar draait zijn bedrijf - zes medewerkers - een omzet van 16 miljoen euro. Foto's: AD/Cees Elzenga.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Hij moet het opzoeken op zijn computer, even later komt Henk Meulink (63) terug aan de telefoon. „Dit jaar hebben we 75.000 zonnepanelen verkocht”, klinkt het trots. „Een stijging van 75 procent ten opzichte van vorig jaar.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Intussen 1600 installateurs: twee miljoen huizen hebben nu zonnepanelen op het dak

De geboren Enschedeër, tegenwoordig woonachtig in Hardenberg, is een pionier op het gebied van zonnepanelen. In 2008 zag hij ze staan, in een hal op een beurs in Milaan, waar hij was voor zijn toenmalige werk. ‘Die wereld bestaat helemaal niet bij ons?!’, dacht hij. Een jaar later begon hij voor zichzelf. Meulink kreeg er geen spijt van.

Waar hij in het begin op verjaardagen bewust zweeg over zonnepanelen - ‘anders was ik de hele avond bezig met uitleggen hoe het werkte’ - zijn de energieopwekkers vandaag de dag gemeengoed. Er is geen discussie meer of de investering wel wordt terugverdiend. Zijn bedrijf groeide, volgens het bekende verhaal: van een schuurtje naar een grote hal van 3000 vierkante meter. Maar zo gek als nu maakte hij het ook nog niet mee. „Het is dit jaar helemaal ontploft,” vertelt hij het AD.

Lees verder onder de advertentie

Het is hectisch en dat komt puur door de energienota

Martin de Vries, bedrijfsleider Twentse Energie Groep

Aantal woningen met zonnepanelen: van 1 naar 2 miljoen

Landelijke cijfers ondersteunen dat. In twee jaar tijd ging het aantal woningen dat voorzien is van zonnepanelen van 1 miljoen naar 2 miljoen, blijkt uit onderzoek van Dutch Energy Research (DNE) en Sungevity International. De hoge energieprijzen, de uitgestelde afbouw van de salderingsregeling en de toename van eenvoudige financieringsopties maken zonnepanelen steeds aantrekkelijker, volgens DNE.

„We hebben zoveel aanvragen, we kunnen ze de winkel bijna niet uitloodsen.” Vier jaar is Martin de Vries nu bedrijfsleider voor de Twentse Energie Groep, dat tien jaar geleden is opgezet als aparte bv naast installatiebedrijf Velo van der Bij. Van 8.000 panelen per jaar in 2018 gingen ze naar 12.000 in 2022.

De Vries ziet dat er nu al een groep is die de oude panelen, geplaatst in 2011, 2012, van het dak haalt en vervangt voor exemplaren die een hoger rendement hebben. „Het is hectisch en dat komt puur door de energienota”, volgens De Vries. „Mensen zien dat het jaarcontract ten einde komt, en zeggen ‘help ons alsjeblieft’. Ze willen van het gas af, daarvoor heb je panelen nodig. Het is een vicieuze cirkel.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Drukte bij installateurs van warmtepompen en zonnepanelen door stijgende gasprijs

Wachttijd zonnepanelen loopt op

De vraag is groot, de wachttijd loopt op. Het maakt dat de 79-jarige zwager van Henk Meulink nog altijd niet gestopt is. De man uit Hengelo wil niet dat zijn naam in de krant genoemd wordt, omdat er dan ongetwijfeld weer reactie komt en mensen hem zullen vragen om toch nog een paar panelen te leveren. „En ik wil er juist een eind aan breien.”

De Hengeloër was al gestopt met werken, toen hij op een huishoudbeurs begon met het aan de man brengen van panelen van zijn zwager. Daar bleek hij zo bedreven in, dat hij er zelf ook maar een bedrijf in begon. Lachend: „Het liep meteen als een trein. Dat heb ik wel goed aangevoeld.”

Lees verder onder de advertentie

Het is risicovolle business

Zonnepanelen-pionier Henk Meulink

Zonnepanelen: 'het wordt voorlopig absoluut niet minder'

Hij voorziet dat het voorlopig ‘absoluut niet minder wordt’. Daar sluiten zowel Martin de Vries als zijn zwager Henk Meulink zich bij aan. Laatstgenoemde zag de branche slachtoffers eisen. Gasten die erin zaten voor het snelle geld, die fouten maakten bij de inkoop en met duurdere panelen bleven zitten dan ze later waard waren of niet konden dealen met hogere transportkosten. „Het is risicovolle business.”

Soms moet hij nog wel eens lachen, om die bouwondernemer die naast hem op een beurs stond. „Hij moest lachen toen ik hem voorspelde dat in de toekomst ieder huis dat hij zou bouwen zonnepanelen had.” Meulink kreeg gelijk, de bouwer niet. Hij zet dit jaar 16 miljoen euro om, met zes man personeel. Met de bouwer liep het minder goed af. „Die ging failliet.”

Martin de Vries met een zonnepaneel.
Lees verder onder de advertentie