Nieuws Actueel
'Inval bij mij grootste sinds WO2'
In Rotterdam is gisteren de behandeling begonnen van de strafzaak tegen oud- wethouder en senator Jos van Rey. Hij wordt verdacht van schenden van het ambtsgeheim en corruptie. Hij zou zich hebben laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, schrijft het AD.

Eén garantie krijgt Jos van Rey meteen al van rechtbankvoorzitter Jacco Janssen. Hij krijgt een eerlijk proces, houdt de rechter de man voor die zegt het vertrouwen in de rechtsstaat te hebben verloren. Janssen doet echter nog een belofte. ,,Wij gaan u er ook bij helpen dat u niet al de eerste 5 minuten ruzie maakt met het Openbaar Ministerie.''
Die waarschuwing komt niet uit de lucht vallen. De Roermondse politicus heeft het OM al eerder als een 'criminele organisatie' betiteld. En de zitting is nog maar koud begonnen, of Van Rey noemt de inval van 19 oktober 2012 die zijn aftreden als wethouder van Roermond en lid van de Eerste Kamer inluidde, 'de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog'.
Corruptie
Het is een 'trieste dag', vindt Van Rey, al is hij blij dat de schermutselingen bijna 4 jaar na de start van het strafrechtelijk onderzoek eindelijk kunnen beginnen. Justitie verwijt hem dat hij zich heeft laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol. Die verdenking komt pas volgende week aan bod. Op de eerste dag van het proces vormt schending van zijn ambtsgeheim het hoofdgerecht, al is het eigenlijk 'slechts' een bijvangst.
De Roermondse politicus helpt in 2012, als hij nog VVD-wethouder is, twee naar het burgemeesterschap Van Roermond dingende partijgenoten, Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg. Hij speelt hun vragen en antwoorden voor het sollicitatiegesprek toe. Hij loopt tegen de lamp omdat de rijksrecherche zijn telefoons afluistert in het kader van het corruptieonderzoek.
Schending van het ambtsgeheim en een poging om de toekomstig burgemeester van Roermond om te kopen, zo omschrijft het Openbaar Ministerie die steun van Van Rey. Zelf ziet de verdachte dat anders. Het is 'klankborden in de partijlijn', herhaalt hij keer op keer. Zonder dit klankborden zou geen enkele politieke benoeming tot stand komen, zegt Van Rey. Wet is wet, maar er is ook nog zoiets als een politieke realiteit. En die maakt geheimhouding rond een burgemeestersbenoeming tot een theaterstuk.
Hardop
Iedereen doet het en iedereen weet het, vindt Van Rey. Zelfs het Openbaar Ministerie, toch al de gebeten hond, kent volgens hem het gebruik van die politieke loslippigheid. Van Rey noemt het dan ook geen toeval dat het OM zijn telefoons afluistert in de periode dat Roermond zoekt naar een nieuwe burgervader. ,,Ze willen me laten hangen.'' Succes verzekerd bij elke vertrouwenscommissie, dus ook bij die van Roermond, waaraan Van Rey als adviseur van het college was verbonden.
Helaas voor Van Rey durft niemand - hijzelf uitgezonderd - dit hardop voor de rechtbank te zeggen. Zijn pogingen om zijn stelling te onderbouwen met de getuigenis van politieke prominenten zijn op niets uitgelopen. Hij heeft commissarissen van de koning gebeld. Ministers zelfs. ,,Off the record zeggen ze: 'Jos, maak je geen zorgen'." Maar dat is nog iets anders dan een getuigenis in het openbaar, weet hij inmiddels. ,,Uiteindelijk denken ze aan hun eigen carrière.''