Nieuws Actueel

Invallen bij Hyundai en Kia in Duitsland vanwege sjoemeldiesels

Duitse autoriteiten hebben invallen gedaan bij Hyundai en Kia vanwege vermoedens dat de Zuid-Koreaanse autofabrikanten sjoemelsoftware hebben gebruikt om de uitstoot van dieselauto's te manipuleren. De autoriteiten doorzochten acht bedrijfspanden in Duitsland en Luxemburg. Bij de operatie, die werd gecoördineerd door het agentschap Eurojust van de Europese Unie, waren 180 rechercheurs betrokken.

ANP 28 juni 2022

ANP280622156 1

Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie van Frankfurt zijn meer dan 210.000 dieselvoertuigen van de twee Zuid-Koreaanse automerken uitgerust met illegale software om de uitstoot te verbloemen. De software zou afkomstig zijn van leveranciers Bosch en Delphi, dat tegenwoordig eigendom is van BorgWarner. Een woordvoerder van Hyundai bevestigde de invallen en zei dat het bedrijf volledig samenwerkt met de autoriteiten.

Het gebruik van sjoemeldiesels kwam in 2015 in de Verenigde Staten aan het licht. De Duitse autofabrikant Volkswagen gaf destijds toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. Het schandaal heeft Volkswagen vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. Ook tegen andere grote automerken als Peugeot, Citroën, DS en Opel zijn massaclaims ingediend vanwege het gebruik van sjoemelsoftware.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws