Nieuws Actueel

Wil je gaan investeren in vintage horloges? Dan moet je dit weten

De huidige rente is te verwaarlozen en cryptovaluta presteren - afgezien van een enkele opleving - maar matig. Waar is dan nog wél wat rendement te vinden? Vintage horloges. Het juiste model kan een aardige winst opleveren en de markt waarin jaarlijks zo’n twee miljard euro omgaat, koelt nog lang niet af. Een uitleg voor de beginner.

Jorrit Niels 17 mei 2019

Investeren in vintage horloges dit moet je weten

In tien jaar tijd is de vintage horlogemarkt gestegen met een indrukwekkende 69 procent. Een extreem voorbeeld is de ‘Paul Newman’ Rolex Daytona die in 1969 nog 900 gulden kostte en nu met een beetje geluk is te vinden vanaf zo’n €40.000. De echte Daytona van acteur Paul Newman werd eind 2017 geveild voor $17,8 miljoen en is daarmee het duurste horloge ooit verkocht.

Of neem de wat simpelere Omega’s en Heuers in goede staat. Waar je deze een paar jaar geleden nog onder de duizend euro kon vinden, lukt dat nu niet meer voor minder dan het dubbele.

Lees ook: Pure liefhebbers bestoken de markt van de barbecue met The Caveman Grill

Vintage horloges omdat ze winstgevend zijn

Decennialang werden horloges gezien als vooral een symbool van rijkdom, luxe en persoonlijke smaak. Nu kan het ook nog eens winstgevend zijn. Ben je op zoek naar iets tastbaars om in te investeren en heb je niet zoveel met kunst, wijn of klassieke auto’s? Probeer dan vintage horloges eens. Tonnen of miljoenen zijn niet nodig, want juist de markt onder de €10.000 groeit op dit moment het meest agressief.

Die groeiende vraag naar vintage is iets wat al meer dan tien jaar bezig is, vertelt Benoît Colson, horloge-expert bij Sotheby’s. Al die horlogeblogs-, -fora en -instagrampagina’s ‘steken elkaar aan’ volgens de Belg. ,,Bij vintage komt er ook een dimensie bij ten opzichte van moderne horloges. Het is een hunkering naar de stijl van vroeger. Ook al ziet het er niet altijd meer puntgaaf uit. Ieder horloge is gemaakt voor de komst van de computer en dus uniek. Soms zelfs met een bijzondere afkomst.”

Nooit verwacht dat vintage horloges zo booming zouden worden

Aurel Bacs, nu een befaamde veilingmeester van veilinghuis Phillips en de man achter het succes van Paul Newman’s Rolex, boekte eerder al succes bij Christie’s. In tien jaar zorgde hij ervoor dat de horloge-afdeling vertienvoudigde naar €80 miljoen. ,,Ik had mensen voor gek verklaard als ze tien jaar geleden hadden gezegd dat vintage horloges zo booming zouden worden,” aldus Bacs. ,,Het is intussen een gevestigde markt geworden, net zoals auto’s en kunst. Met dezelfde soort grote investeerders.”

Vintage boom aangewakkerd door social media

Toch is er ook nog genoeg ruimte voor de liefhebber, want het overgrote deel van de ‘vintage boom’ komt van de online en ‘gewone’ winkels. Zoals Amsterdam Vintage Watches van eigenaar Jasper Lijfering (25). Lijfering: ,,Ik zie nog altijd een groeiende interesse, ook van de jongere garde. Enthousiasme dat is aangewakkerd door social media. Er wordt steeds normaler gekeken naar horloges met flinke prijskaartjes en steeds meer mensen begrijpen de waarde van zo'n horloge ondanks dat de primaire functie - tijdsaanduiding - achterhaald is.”

Charme van vintage gevonden

De merken die onverminderd populair blijven zijn volgens Lijfering klassiekers als de Patek Philippe Nautilus, de Audemars Piguet Royal Oak en Rolex. ,,Vintage Rolex blijft ongekend populair. Zeker nu de populaire nieuwe modellen lastig beschikbaar zijn bij de dealer, gaan mensen verder kijken en vinden de charme van vintage. De Rolex Daytona is wat gestabiliseerd, maar een model als de Rolex Day-Date heeft nog veel potentie. Eén van de weinige modellen die een stuk betaalbaarder is als vintage ten opzichte van een nieuwe.”

Andere klassieke merken die het proberen waard zijn, nu ze ‘ietwat zijn afgekoeld’, zijn de Heuers (het werd pas TAG Heuer in 1985) en Omega, met dan voornamelijk het maanhorloge de Speedmaster. Lijfering vult aan: ,,Twee andere interessante met een indrukwekkende stamboom zijn IWC’s uit de jaren ’50, zoals bijvoorbeeld de Ingenieur. En de Breitling chronografen uit de 60’s.”

Lees ook: Deze ondernemer pioniert in de horlogewereld met een 3D-printer

Horloge dat binnen afzienbare tijd meer waard wordt

Een zogenaamde sleeper – een horloge dat binnen afzienbare tijd meer waard zal worden – is volgens de jonge horloge-expert het horloge dat aan de wieg stond van alle moderne duikhorloges zoals we die nu kennen. ,,De originele Blancpain Fifty Fathoms, het horloge is een echte sleeper gezien zijn historische belang als het eerste duikhorloge ooit gemaakt. Ik was al lang op zoek naar een gaaf exemplaar. Geen eenvoudige zoektocht aangezien er erg weinig zijn gemaakt en velen helaas de onderwateravonturen niet overleefd hebben. De staat is belangrijk en ik heb er één in puntgave staat weten te krijgen.”

Aanschaf vintage horloge vereist voorwerk

De aanschaf van een vintage horloge vereist wat voorwerk. Of het nu die Breitling chrono is van zo’n €2.500 of een Rolex Day-Date (met een dag en datum-aanduiding) van €7.000. Alles wat populair is, brengt valkuilen met zich mee. Daarom een paar tips van Lijfering en Colson. Lijfering: ,,Beslis wat je wilt hebben. Een chique dress watch, een chronograaf of een duikhorloge. Ga dan alle mogelijke fora af en speur naar jaartallen die goed bekend staan en welke uurwerken en specifieke kenmerken daarbij horen. Als je ‘hem’ dan eindelijk tegenkomt, dan weet je alles wat je moet weten en word je niet verblind door de looks.”

Lees ook: Deze horlogefabrikanten begeven zich op tweedehandsmarkt van 4 miljard

Originaliteit horloge extreem belangrijk

Colson: ,,Originaliteit is extreem belangrijk. De populariteit van vintage zorgt voor veel zogenaamde ‘Frankenstein-horloges’. Iets dat ogenschijnlijk op een Jaeger-LeCoultre lijkt, maar een verkeerd uurwerk heeft of wijzers van een compleet ander merk. Een goede is om te checken of de lichtgevende wijzers hetzelfde ogen als de uurmarkeringen. Kijk ook of de draairing in dezelfde staat is als de kast. Gebruikssporen mogen, net als wat onderhoud. Belangrijk is dat het horloge zoveel mogelijk gelijk is aan zijn originele staat. Zeker belangrijk als je het als investering koopt.”

Het beste vintage horloge dat je je kunt veroorloven

Lijfering: ,,Enigszins in mijn straatje natuurlijk, maar het klopt: Ga voor het beste dat je je kunt veroorloven. Stel dat je kijkt naar een Omega en ze hebben er één van €6.000 en één van €7.000 in een net iets betere conditie. Koop dan die laatste en denk niet dat je met die eerste €1.000 bespaart. Want op de lange termijn doe je dat niet.”