Nieuws Actueel

Investeringsfonds overheid stopt geld in mkb-financierder October

Het door de Nederlandse overheid opgerichte Invest-NL investeert 15 miljoen euro in financieringsplatform voor Europese mkb-bedrijven October. Dat bedrijf heeft in totaal 35 miljoen euro opgehaald. De overige 20 miljoen wordt ingelegd door het Europees Investeringsfonds (EIF). Met de toezeggingen wil October extra investeerders aantrekken om meer mkb-ondernemingen van financiering te kunnen voorzien.

ANP 19 januari 2023

ANP190123110 1

Invest-NL is in handen van het ministerie van Financiën en richt zich naar eigen zeggen op duurzaam ondernemen. Specifiek komt het geld uit de Dutch Alternatieve Credit Instrument (DACI), een fonds dat in 2021 door de Nederlandse overheid, Invest-NL en het EIF werd gelanceerd. Dit fonds investeert in andere fondsen met als doel Nederlandse mkb'ers toegang te geven tot andere vormen van financiering. October, een Amsterdams bedrijf, ontving eind 2021 ook al een bedrag uit de DACI, ter waarde van 10 miljoen euro.

Het totaalbedrag dat October heeft opgehaald voor zijn fonds is nu 100 miljoen euro. Het geld zal gaan naar het vijfde fonds dat October ter beschikking stelt aan bedrijven in Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Spanje. Naar verwachting kunnen daarmee ruim 3000 leningen worden verstrekt voor een totaalbedrag van 400 miljoen euro. Volgens October lopen de leningen uiteen van bedragen van 10.000 euro tot 2 miljoen euro, waarbij het gemiddelde bedrag uitkomt op 130.000 euro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws