Nieuws Actueel

Is Amsterdam de ideale uitwijkhaven voor Britse bedrijven?

Hoe spint Amsterdam garen bij de Brexit? In de Stopera wordt vandaag en morgen druk vergaderd over hoe de stad rivalen Frankfurt, Parijs, Milaan en Berlijn aftroeft op jacht naar verhuizende bedrijven, bericht het Parool.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 27 juni 2016

Zuidas amsterdam

In de weken voor het Britse referendum waren Amsterdamse kantorenmakelaars nog uitgesproken: ze hadden het maar druk met multinationals die zich wilden oriënteren op alternatieven als de Britten het ondenkbare zouden doen. Nu het plots serieus is geworden, doen ze er veelzeggend het zwijgen toe. Er vallen immers zaken te doen en de concurrentie luistert mee.

VastelandDe Amsterdamse Inco Business Group, die bedrijven adviseert over vestigingsplek Nederland, is minder terughoudend. Het heeft net zijn eerste klant naar Nederland geholpen, waarbij alleen nog de keuze moet worden gemaakt tussen Amsterdam of Breda. Directeur Dennis Vermeulen verwacht dat zich nog tientallen ondernemers melden. "Vooral private partijen die handelen op de Europese markt, maar ook projecten voor de Europese Commissie.

Nu Groot-Brittannië zich afkeert van het continent is de paniek op de Londense vastgoedmarkt groot. Zo kondigt de European Banking Authority al zijn vertrek uit Londen aan. De financieel toezichthouder van de EU is met 159 werknemers op zoek naar ruimte in Amsterdam, Parijs of Frankfurt. Ook financiële giganten als JP Morgan overwegen activiteiten naar het vasteland te brengen.

UitwijkhavenBedrijfsadviseur Buck Consultants is ook al door multinationals benaderd die de overstap willen maken. Het verwacht dat één op de acht bedrijven in Groot-Brittannië geheel en één op de drie deels naar het vasteland wil verhuizen. Amsterdam is daarbij de aangewezen uitwijkhaven. Het ligt vlak bij Londen, er wordt goed Engels gesproken en het handelsklimaat is internationaler georiënteerd dan elders.

Ook zijn de kantoorhuren er relatief laag, maar de stad kampt wel met een tekort aan geschikte kantoorruimte nu de nieuwbouw na een lange bouwstop pas net weer op gang is gekomen.

Onzeker"Ik zou de vlag zeker nog niet willen uitsteken", zegt topman Jaap van Rhijn van vastgoedadviseur Colliers. "Veel hangt af van de afspraken tussen Groot-Brittannië en Europa. De situatie is nu vooral onzeker. Bedrijven hebben hun plannen klaarliggen, maar zullen wachten tot er meer duidelijkheid is. "

Van Rhijn maakt zich zorgen over de reactie in Nederland. "Als hier de roep om een vertrek ook luid klinkt, zullen bedrijven ons land snel voorbijgaan. Nederland wordt nu nog gezien als een stabiel land met een goed vestigingsklimaat, maar het minste of geringste kan dat beeld veranderen. Alleen al de discussie over een vertrek kan voor Nederland heel schadelijk zijn."