Nieuws Actueel

Is de magie rond de iPhone geschiedenis?

Heleen Boex 1 februari 2016

Appleiphoneparool

Voor het eerst sinds de introductie van de iPhone verwacht zijn maker Apple dit kwartaal een daling van de verkoop, schrijft Het Parool. Gaat het om een tijdelijke dip in zijn onstuimige opmars of heeft de iconische smartphone zijn glans verloren?

Vooropgesteld: echt slecht gaat het niet met een bedrijf dat in het afgelopen kwartaal een recordwinst van 18,4 miljard dollar binnenhaalde. De verkoop van iPhones, verantwoordelijk voor zeker twee derde van de omzet van Apple, steeg naar 74,8 miljoen toestellen, een aantal waar de meeste concurrenten alleen maar van kunnen dromen.

Maar er schuiven toch donkere wolken voor de zon in Cupertino, Silicon Valley. De verkoop van iPhones was aan het eind van vorig jaar, dankzij de feestdagen traditioneel een oogstseizoen, lager dan de verwachte 75 miljoen. Topman Tim Cook waarschuwde deze week voor een terugloop van de verkoop in het lopende kwartaal, een mededeling die hij in zijn carrière nooit eerder heeft moeten doen. Ook concurrent Samsung liet weten op tegenvallende verkoopcijfers te rekenen.

Gaat de iPhone zijn illustere voorganger Nokia achterna? Ooit had dat driekwart van de telefoonmarkt in handen, nu speelt het nauwelijks meer een rol. Telecomanalist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen maakt zich er geen zorgen om. "De groei van de smartphonemarkt zwakt af en dat zal voorlopig zo blijven. Maar het einde van de markt is niet in zicht, er zit nog groei in, zij het bescheidener. Mensen willen nog steeds een nieuwe telefoon, de vervangingsvraag blijft goed."

De iPhone blijft wereldwijd een geliefd gadget, maar in de westerse wereld heeft zo'n beetje iedereen al een smartphone en groeimarkten als China, Brazilië en Rusland hebben te maken met economische tegenwind. Vooral op de kwakkelende Chinese markt, waar het techbedrijf vorig jaar enorme verkoopsuccessen boekte, heeft Apple het moeilijk.

Daar komt bij dat de Amerikaanse onderneming last heeft van de hoge koers van de dollar. En het laatste model, de iPhone 6S, verschilt nauwelijks van de in 2014 gelanceerde iPhone 6, die het bedrijf een piek in de verkoop bezorgde. "Mensen staan niet in de rij om dat laatste model aan te schaffen."

Als de opkomende economieën weer aantrekken en de iPhone 7 in september op de markt komt, kan Tim Cook terugvallen op zijn standaard goednieuwspraatje, vermoeden de kenners. Zij zien de toekomst van de iPhone zeker niet somber in.

Toch zijn er uitdagingen die Apple het hoofd moet bieden. De markt kent steeds meer aanbieders die met goedkopere alternatieven komen. "Huawei is al een paar jaar bezig aan een opmars," weet Maarten van Vliet van analistenbureau Telecompaper. "Die pretendeert dezelfde beleving te bieden als de iPhone, maar tegen een veel lagere prijs. Dat is aantrekkelijk voor jongeren, die vaak een krappere beurs hebben."

Ondanks de toegenomen concurrentie blijft Apple de belangrijkste speler in het duurdere segment. "Er zijn genoeg mensen die flink willen betalen voor de nieuwste iPhone," zegt Versteeg. En eenmaal een Apple-adept, altijd een Apple-adept. "Die mensen hebben kabels, speakers, een hoofdtelefoon die aansluit op de iPhone; ze hebben apps gekocht," zegt Arnoud Wokke, smartphone-expert bij techsite Tweakers. "Als ze overstappen op een andere telefoon, gooien ze een investering van honderden euro's weg. Ze zitten als het ware opgesloten in het besturingssysteem."

Gunstig voor de techgigant, maar die moet de loyaliteit van zijn gebruikers wel blijven verdienen. Van Vliet: "Je moet je blijven onderscheiden, het merk moet overeind blijven. Anders wordt het moeilijk om een prijs van zevenhonderd euro voor je toestellen vol te houden."