Nieuws Actueel

Is MBA studeren de moeite waard?

Een studie master of business administration combineren met gezin en werk is geen sinecure, maar levert wel veel op. General manager Arnoud van Dijk van Limburgia Utiliteitsdeuren, producent van complexe binnendeuren in Someren, kan er na drie jaar studeren over meepraten.

Marie-José Dekkers | Beeld: René Manders 6 juli 2016

Arnoudvandijk bijgesneden

Wat heb je geleerd? "Wat het mij opleverde, is dat ik anders in het leven ben gaan staan. Je leert beslissingen nemen die niet gebaseerd zijn op vooroordelen en je 'rugzakje': die zitten soms in de weg. De belangrijkste les is over je mening nadenken. Je leert om in het licht van een beslissing, snel verschillende brillen op te zetten; financieel, maar ook voor marketing, operations, human resources. Het objectief beslissingen kunnen nemen en snel verbanden leggen, zijn mijn grootste ontwikkelingen."

Word je daar een betere ondernemer van?

“Het is lastig over 'eigen kracht' te praten, maar wat ik terugkrijg van de mensen met wie ik mag werken, is dat ik meer leiderschapskwaliteiten heb ontwikkeld en het managementgehalte wat meer loslaat. Als aanvoerder moet je meer faciliterend en dienstbaar naar je club zijn, om hen de ruimte te geven. Je draait de piramide om, roept niet meer van bovenaf."

Is het de investering waard?

“Ja, het was het zeker waard. Ik heb veel tijd met mijn gezin gemist, maar mijn vrouw beaamde de waarde van de studie tijdens de buluitreiking, al voelde ze dat natuurlijk niet altijd zo. Business School Nederland hanteert het gedachtegoed van action learning. We hebben geleerd op basis van de theorie, oplossingen te schrijven voor problemen uit ons bedrijf. Limburgia heeft er dus ook veel aan gehad en kreeg meteen een cadeautje terug in de vorm van diverse werkstukken op MBA-niveau. De investering in opleidingen is financieel moeilijk te peilen en geeft niet altijd direct resultaat, maar is op deze manier wel zichtbaar."