Nieuws Actueel

Is volksraadpleging wangedrocht?

Als morgen een referendum zou worden gehouden met de vraag of de pensioenen na alle eerdere kortingen nog verder omlaag kunnen, is de kans 90 procent dat de uitslag 'nee' is. Nederlanders vinden in meerderheid nu eenmaal dat de ouderen niet verder moeten worden afgeknepen, schrijft de Volkskrant.

Peter de Waard 5 april 2016

Oekraine2

Als dan over een half jaar een referendum wordt gehouden over de vraag of de pensioenpremies voor werkenden (nu al inclusief werkgevers- en werknemersdeel 30 procent van de lasten) verder omhoog kunnen, zal mogelijk ook 90 procent 'nee' stemmen. Nederlanders vinden dat al veel te veel van het brutoloon wordt ingehouden. Nederlanders willen ook dat een halt wordt toegeroepen aan de instroom van asielzoekers maar vinden dat de vrouw met het huilende kind mag blijven.

Het volk kan moeilijk afwegen. Daarom zijn referenda wangedrochten. Het is een vorm van 'not-in-my-backyard'-democratie. Morgen had niet een volksraadpleging over Oekraïne moeten worden gehouden maar over de de wenselijkheid van referenda als instrument in het democratisch proces. Het bizarre is dat dit de mogelijkheid tot het Oekraïnereferendum in Den Haag is bedisseld door drie partijen (PvdA, GroenLinks en D66) die zich als eurofiele partijen nu in de voet dreigen te schieten.

Referenda zijn speeltjes van dictators die roepen dat ze de volkswil uitvoeren. Hitler maakte er volop misbruik van. In 1934 stemden de Duitsers in een volksraadpleging in met het voorstel de functies van rijkskanselier en president te verenigen, zodat Adolf Hitler zich Führer kon noemen. In 1936 zeiden de Duitsers massaal ja in een referendum met de vraag of bij verkiezingen slechts kandidaten van één partij op de lijst zouden mogen staan. Ook stemde 99 procent van de Duitsers voor de bezetting van het Rijnland in 1936 en de annexatie van Oostenrijk twee jaar later.