Nieuws Actueel

Is Zwolle echt zo gemoedelijk tijdens het nachtleven?

Mogen kroegen tot 's ochtends open zijn? Kan best in een keurige uitgaansstad als Zwolle, zeggen politici. Een reportage vanuit de stad bij nacht.

Jordy Boschman | Foto: Freddy Schinkel 21 maart 2016

Zwolle uitgaan freddy schinkel

Bewoners van de Zwolse binnenstad houden hun hart vast als de horecasluitingstijden vrijgegeven worden. Nu al liggen ze soms wakker van het kabaal. Wat moet het worden als nachtbrakers straks tot het ochtendgloren in de kroeg mogen blijven? In andere steden zijn de ervaringen wisselend. Bedenkers van het plan, D66 en VVD, zeggen dat het Zwolse uitgaanspubliek een keurig volkje is. Vlak voor een belangrijk politiek debat over het voorstel (maandagavond), dompelt de Stentor zich in de nacht van zaterdag op zondag onder in het Zwolse uitgaansleven.

00.00 uurHet lint is meterslang. Dringen voor de SNS-pinautomaat aan de Melkmarkt. Het is middernacht, we gaan beginnen en gezien de wapperende flappen heeft Zwolle er zin in. Op de kop van de Voorstraat staat een politiebusje, verderop babbelen twee agenten ontspannen met een breedgeschouderde portier. In de Voorstraat, toch dé staparena van de stad, is het op het saaie af. En onooglijk, door al die schotten voor de toekomstige Primark-locatie. Aan de andere kant van de Grote Kerk spuwt Jack's Music Bar beats de Sassenstraat in. Zoals je mag verwachten in een uitgaansstad.

01.00 uurTjonge, het wordt al rustiger in de Ierse pub Sally O'Briens. Toch niet omdat we hier met z'n allen bier zitten te drinken onder het toeziend oog van onze nachtburgemeester Jeroen van Doornik? Gelukkig, hij nipt zelf ook aan een glas. Hallo Zwolle, de nacht is nog maar net begonnen hoor. Aan het Bethlehemkerkplein blaast niemand je 's nachts het bed uit. En terwijl om de hoek op de Nieuwe Markt een enkele kroeg uitpuilt, heerst er op straat een bijna serene rust.

02.00 uurMaar hier gaat het wel los! In De Vier Jaargetijden aan de Melkmarkt wordt de volumeknop opgedraaid tot standje praten-kan-niet-meer. Dus wordt er gedanst en gedronken.

03.00 uurEen colonne taxi's staat paraat op de Melkmarkt. Maar de nacht is nog jong. Hoe zou het eigenlijk zijn aan de Jufferenwal? Sodom en Gomorra in de buurt van de cafés Spatjes en Bommel? Welnee, er houdt zich maar een enkeling op buiten de deur. Verderop klinkt onder de Peperbus het rumoer vanuit de Voorstraat. Agenten trappen op mountainbikes langs het uitgaanspubliek, dat rijen dik staat voor Bloopers. Hé, wie duiken daar nu op in dit Zwols swingcafé? Spelers van PEC Zwolle. Ach, mag het als je Willem II even daarvoor met 4-1 oprolt.

04.00 uurKadaklop, kadaklop, kadaklop. Strompel je de kroeg uit, kijk je recht in de snoet van een paard. De bereden politie is met twee man sterk aanwezig.

05.00 uurKroegen zijn dicht, de vette hap is uit de muur getrokken. En nu? Buiten De Stoof aan Oude Vismarkt houdt zich nog wat volk op. Een relletje? Niks van dat alles. Achter de Grote Kerk staat een handvol jongeren om een twintiger die in de weer is met lange vloeitjes. Om de hoek verzamelen acht agenten zich. Ze lachen, roken een peuk. Maar dan is er actie! Een opstootje met opgeschoten jeugd voor de McDonald's. Niet meer dan dat...

05.30 uurZwolle gaat slapen. Wij ook. In Alkmaar gaven ze de horecatijden vrij en werd steen en been geklaagd over meer braaksel op straat. En in Zwolle? Daar ligt in de vroege zondagochtend alleen paardenpoep.