Nieuws Actueel

Italiaanse aandelenbeurs in de lift na rechtse verkiezingswinst

De Italiaanse aandelenbeurs was maandag een positieve uitschieter op een dag dat het sentiment op de Europese beursvloeren over het algemeen wel weer negatief was. Beleggers verwerkten de verkiezingsoverwinning in Italië van Giorgia Meloni van de radicaal-rechtse Fratelli d'Italia (Broeders van Italië). Ze wil een rechtse regering vormen.

ANP 26 september 2022

ANP260922126 1

De overwinning van Meloni baart de financiële markten zorgen vanwege haar euroscepsis en haar invloed op de enorme schuldenberg van Italië. Omdat de timing van hervormingen onzekerder is geworden, hebben kredietbureaus als Standard & Poor's en Moody's de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van het land al verlaagd. Meloni stelt dat de regering van het land zich in Brussel veel meer moet laten gelden.

De beurs in Milaan noteerde kort voor het middaguur evenwel 0,8 procent hoger. Telecom Italia (plus 3,8 procent) was een opvallende stijger. Ook financiële fondsen stonden op winst nadat de centrumrechtse coalitie een duidelijke meerderheid in beide kamers van het parlement behaalde. Daardoor krijgt Italië mogelijk een zeldzame kans op politieke stabiliteit na jaren van onrust en fragiele coalities.

Unilever

De AEX-index in Amsterdam stond na een hoger begin 0,4 procent lager op 636,79 punten. Was- en levensmiddelenconcern Unilever zag zijn eerdere winst verdampen en verloor 0,6 procent. Topman Alan Jope kondigde aan eind volgend jaar met pensioen te gaan. Volgens kenners kan het vertrek van Jope positief uitpakken als het gaat om aanstaande veranderingen bij het concern. Het nieuws over zijn vertrek volgt op een mislukte poging van Unilever eerder dit jaar om de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK) voor miljarden over te nemen.

Heineken won 0,2 procent. De brouwer maakte bekend de Brand-brouwerij in het Limburgse Wijlre te sluiten. Analisten van Jefferies kwamen ook met een rapport over de biermarkt. Zij oordeelden dat bieraandelen op dit moment relatief goedkoop zijn. De Belgische concurrent AB InBev verloor 1,5 procent omdat dit aandeel "niet zo goedkoop is als het lijkt". Het Deense Carlsberg zakte 1,4 procent in Kopenhagen ondanks een adviesverhoging.

De MidKap verloor 1,5 procent tot 848,05 punten. In Frankfurt en Parijs stonden minnen tot 0,6 procent op de borden. Londen verloor 0,4 procent na eerder op winst te hebben gestaan.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 78,00 dollar. Brentolie verloor 0,9 procent en kostte 85,35 dollar per vat. De euro was 0,9657 dollar waard, tegen 0,9722 dollar op vrijdag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws