Nieuws Actueel

Italiaanse Tukker begon eerste fitnessschool in Enschede

Hij is geboren in het dorpje Arzana op Sardinië, in de streek waar mensen het langst gezond schijnen te blijven. Giuseppe Deiana denkt er niet aan terug te gaan. "Ik ben een Italiaanse Tukker. In Enschede voelde ik me vanaf de eerste dag thuis." Deiana heeft nog een reden om in Enschede te blijven: zijn fitnessschool aan het Gronausevoetpad. Die runt-ie al 50 jaar.

Hans Assink | FOTO EMIEL MUIJDERMAN 14 november 2017

830232

Op zijn 18de verruilde Giuseppe Deiana Sardinië voor Nederland. "Samen met 35 andere jongens."

Eerste fitnesschool

De jonge Deiana kwam in Deventer terecht en later in Winterswijk, waar hij als kelner werkte bij een chinees. "Ik ben begonnen met krachtsport bij Hercules in Deventer: worstelen en gewichtheffen. Bij de chinees ben ik al een soort van sportschooltje begonnen. Hobby. Ik had wat apparaten gekocht en heb ze ook zelf gemaakt." Deiana begon in 1967 de eerste fitnessschool van Enschede. Volgens insiders is het zelfs de eerste van Nederland. Zijn motto van toen haalde het Dagblad Tubantia: 'Er komt een dag dat de mens recreatief aan fitness moet doen om gezond te blijven'. Het geldt nog steeds, vindt Deiana. "Fitness sprak me direct aan. Grote groepen mensen zouden kunnen deelnemen, puur om goed voor hun gezondheid te zorgen."

Lees ook: Twentsche Foodhall opent in Enschede

Groei

De school van Deiana is door de jaren heen flink uitgebouwd. Nu zijn er drie grote sportzalen, 2.900 vierkante meter in totaal, en een parkeerplaats op het binnenterrein. Zo'n 500 sporters zijn lid. Willem Middelbos (71) is het oudste lid. Hij fitnest er al 40 jaar en kent Deiana nog van de sportschool Schonewille aan de Hessenweg, waar vooral aan judo en karate werd gedaan. Middelbos wijst op de prijzenkast aan de muur. De kast staat niet alleen vol met bekers, er is ook een foto waarop Deiana staat met acteur-krachtpatser-politicus Arnold Schwarzenegger. "Een verhaal apart. Ik heb een keer van Schwarzenegger gewonnen"', zegt Deiana met een lach.

EK Bodybuilding

Krachtsport en fitness werden zijn passie. In 1964 deed Deiana voor het eerst mee aan het EK bodybuilding in Essen. Hij werd tweede. "Dat was een groot succes. Ik vond het al een uitdaging om er naartoe te gaan." De tweede plek motiveerde hem. In 1965 werd hij in Stuttgart Europees kampioen. Nummer 2 werd Schwarzenegger. Deiana: "Een jaar later werd ik gevraagd om een promotieklus te doen in Amerika. Het ging om producten van Joe Wider, voor 1.000 dollar per maand. Ik was getrouwd en mijn vrouw zag het niet zitten. Toen hebben ze Arnold gevraagd. Die verdiende al snel veel meer dan 1.000 dollar. Hij is er met the big money vandoor gegaan. Of ik er spijt van heb? Ja, natuurlijk. Maar we zien elkaar nog wel eens."

Kampioen

Deiana werd vier keer Europees kampioen bodybuilding en twee keer wereldkampioen. ,,In 1971 in Parijs en in 1973 in Genève.'' Hij laat de bekers zien. Ze kunnen wel een poetsbeurt gebruiken, merkt Middelbos op. In 1965 streek Deiana neer in Enschede. Bij Schonewille begon hij met Amerikaans fitness. Het werd de voorloper van zijn eigen fitnessschool. De toenmalige wethouder vond het niet zo'n goed idee. "Hij zag er geen toekomst in. Ik kreeg ook geen financiële middelen. Maar ik wilde een brug maken tussen de Italiaanse en de Nederlandse jongens. Er was altijd ruzie over de meisjes." Samen aan fitness doen zorgt voor broederschap, was het idee. "Langzamerhand heb ik het opgebouwd met geleend geld. Het was hardlopen en kruipen. Ik had voor mezelf altijd de wens dat als ik gepensioneerd zou zijn ik geen schulden meer zou hebben. Dat is gelukt", zegt Deiana.

Hobby

Hoe oud hij is? "Leeftijd is niet belangrijk. Ik ben al lang met pensioen, maar ik ben elke dag gewoon aan het werk. Eigenlijk is het niet mijn werk, het is mijn hobby. En ach..., ik ben 75." De grote fitnessketens, met allerlei kortingen, zijn niet zijn ding. "Mijn filosofie is mensen begeleiden en ze in een goede lijfstijl brengen. De klanten maken de keuze, niet wij. De meeste lessen worden door mij gegeven en mijn dochter Stella geeft ook les."