Nieuws Actueel

Jaaroverzicht 2016: top 10 meest gelezen; Pokemon GO tot Night Nanny

Cijfers liegen niet. In 2016 smulden de lezers van Deondernemer.nl massaal van inspirerende verhalen over vakgenoten en verdiepende kennisartikelen. Onze maandelijkse reeks coverinterviews met topondernemers werd zeer goed gewaardeerd. Fier bovenaan in de top 10 van meest gelezen artikelen in 2016 prijkt het dubbelinterview met de broers achter Bax Music over hun gouden combinatie van clicks en bricks. Dat stuk wordt op de hielen gevolgd door een boeiend vraaggesprek over de uitbreidingsplannen van familiebedrijf Van der Valk in Europa. Nachtoppas The Night Nanny, Afghaans restaurant Helai en luxemerk BALR van oud-voetballer Demy de Zeeuw scoorden een bulklading clicks met hun verfrissende businessideeën. Ondernemen met Pokémon GO was afgemeten aan bezoekersaantallen de absolute hype van 2016.

Bram de Vrind 30 december 2016

1 meest gelezen verhalen deondernemer 2016 overzicht pokemon go night nanny 1065

1. Bax-broers scoren met clicks and bricks

Als broekies begonnen met een regionale drive-inshow, staat ze nu aan het hoofd van een internationaal muziekbedrijf met een omzet boven 100 miljoen euro. Hoe de broers achter Bax Music dat flikten? Met een slimme combinatie van clicks and bricks. Dit inspirerende interview over groei in bange tijden voor winkelondernemers, is de absolute clicktopper van 2016.

2. Van der Valk: Het ei van de toekan

Fier op de tweede plek in de lijst prijkt een gevestigd familiebedrijf dat bezig is zichzelf opnieuw uit te vinden. Rick Polman en Jan Broeks, vierde generatie Van der Valk, vertellen in dit dubbelinterview over uitbreiding in Amsterdam én hun eerste stappen in Europa.

3. Pokémon GO: gouden kans voor ondernemers

Miljoenen downloads binnen een week, mensenmassa's en bijbehorende overlast bij PokéStops; PokémonGo was helemaal hot afgelopen zomer. Maar hoe sla je als ondernemer een slaatje uit de hype? Onze tips voor business met PokemonGO gingen als warme broodjes over de toonbank.

(Tekst gaat verder na foto)

4. Fries steenrijk door goudkoorts

Op nummer 4 in de lijst een fascinerend ondernemersverhaal van een Friese boer die de regeltjes in Nederland zat was en naar Canada toog om te eindigen als goudzoeker. Nu schittert hij in de Discovery Channel serie Gold Rush. Lees hier het wonderlijke verhaal van Tony Beets, steenrijk geworden met goudkoorts. Goed voor een karrenvracht aan clicks.

5. Trendwatcher Igor Beuker: 'Blokker doet aan schijninnovatie'

Trendwatcher Igor Beuker, bekend van onder meer RTLZ, deelde rake klappen uit een interview op DeOndernemer.nl. De nieuwe imagocampagne van het in zwaar weer verkerende Blokker? Lippenstift op een varken, aldus zijn keiharde oordeel. "Dit is het tijdperk van digitaal Darwinisme: aanpassen of uitsterven. En grote bedrijven onderschatten massaal de impact en het tempo van deze derde industriële revolutie. Blokker ook. Een nieuwe tv-commercial en een nieuwe website? Kom op nou. Alsof dat volstaat in de digitale revolutie." Een enerverend vraaggesprek, absoluut de moeite waard om terug te lezen, op 5 in de top-10.

6. Nachtoppas voor vermoeide ouders springt in gat Nederlandse markt

Afgemeten aan het aantal clicks is dit hét bedrijfsidee van het jaar 2016. En zoals vaker met goede businessmodellen is de insteek even simpel als briljant: The Night Nanny is een nachtoppasservice voor ouders met jonge kinderen die wel wat extra slaap kunnen gebruiken. Rachel Heikamp (27) en Joanne van Altena (28) sprongen ermee in een gat in de markt.

(Tekst gaat verder na foto)

7. Winkel + webshop = gouden formule

Waar moet het heen met de Nederlandse winkelstraten? Het is een vraag die veel ondernemers in 2016 bezighield. Zeker na het omvallen van winkelreus V&D. Een voorlopig antwoord: maak een combinatie van clicks and bricks, ofwel fysieke en online winkels. In het hooggewaardeerde achtergrondstuk Winkel + webshop = gouden formule diepen we de mogelijkheden uit. Goed voor een zevende positie in de lijst van meest gelezen verhalen.

8. Afghaans restaurant Helai wordt plek voor heel Rotterdam

Haroen Peigham vluchtte uit Afghanistan, belandde in het Zuid-Hollandse dorpje Rockanje en ging keihard aan de slag om in Nederland succesvol te worden. Begonnen als afwasser in een hotel zonder een woord Nederlands te spreken, werkte hij zich op om dit jaar een eigen Afghaans restaurant te openen Rotterdam. "Het is triest dat wij door oorlog moesten vluchten, maar we zijn beland in een nieuw land waar we nieuwe kansen krijgen. Die móet ik grijpen, ik voel een sterke overlevingsdrang", zei hij in een interview op DeOndernemer.nl. Het bijzondere verhaal achter het eerste Afghaanse restaurant in Rotterdam, maakte veel los. Het stuk werd massaal gedeeld op Facebook en leidde tot een stroom aan reacties. Op nummer 8 het trotse interview met de jonge ondernemer: "Helai is voor alle Rotterdammers".

9. Werken voor de baas is tegennatuurlijk

Voor de nummer 9 in de lijst maken we een boeiend uitstapje naar de evolutionaire psychologie. Onze samenleving zit vol mismatches, concludeert hoogleraar Mark van Vugt in het nieuwe boek Mismatch dat hij samen met de bekende auteur Ronald Gipart schreef. De maatschappij heeft zich de afgelopen tienduizend jaar sneller ontwikkeld dan 'ons stenentijdperkbrein' aankon. Een van de grote mismatches waar we mee te maken hebben: werken voor de baas is tegennatuurlijk. In dit huzarenstukje legt de hoogleraar uit waarom.

(Tekst gaat verder na foto)

10. Voetballer Demy de Zeeuw vermarkt luxe lifestyle

“Wees uniek en doe iets wat je leuk vindt. Als je dat blijft doen, komt de rest vanzelf. Daarnaast moet je niet bang zijn om hulp te vragen van andere ondernemers. En als laatste tip: met een 9-17 mentaliteit red je het echt niet meer. Sociale media en de rest van de wereld gaan 24/7 door." Was getekend: oud-voetballer Demy de Zeeuw. Samen met voetballers Gregory van der Wiel en Eljero Elia runt hij BALR, een luxe lifestyle fashion brand. Dit stuk over de bijzondere carrièreswitch van de oud-international werd massaal geclickt en maakt de top 10 compleet.

Jaaroverzicht 2016:

Top 10 meest gelezen van 2016: van Pokemon GO tot Night NannyDe 6 meest inspirerende ondernemers van 2016De 8 belangrijkste tech ontwikkelingen van 2016De 7 niet te vermijden ondernemers van 2016Deze 8 merken gingen ten onder in 2016De 4 opvallendste jonge starters van 2016De 5 belangrijkste influencers van 2016Dit was 2016: 5 visies voor de toekomst6 BN'ers in business (vrouw)6 ondernemersvideo's die je niet mag missen