Nieuws Actueel

'Jammer dat anderen op koopavond sluiten'

Vrijdagavond, koopavond. Het is voor de consument niet meer het uitje van vroeger, merken ondernemers. Sommige bedrijven in Alphen aan de Rijn blijven daarom dicht. Anderen willen hard hun best doen klanten terug te halen, bericht het AD.

Jan Belt | Foto: Martin Sharrott 24 februari 2016

Alphen Koopavond 2

Veertien winkels telt herenmodeketen Jones & Jones, onder meer in Utrecht, Arnhem en Bodegraven. Overal trekt de koopavond minder publiek. "Maar Alphen spant de kroon. We zitten nu een jaar aan de Van Boetzelaerstraat en kregen op vrijdagavond maar enkele mensen binnen. Daarom zijn we er vorige maand mee gestopt", zegt Jenny Velthoek van Jones & Jones. Naar de oorzaak kan ze slechts gissen. "Het leeft hier gewoon niet. Wellicht voelen mensen zich 's avonds onveilig op straat, als het zo rustig is."

Gek genoeg laat buurman Richard Kniese van Taste for Shirts een heel ander geluid horen. "Wij staan vrijdagavond nog steeds met drie man in de zaak om alle klanten te kunnen helpen. Ik vind het heel jammer dat andere ondernemers die avond sluiten. Laten we het samen gezellig maken. Wij bieden hapjes en drankjes aan in de winkel, maken er een soort vip-avond van."

Kniese gaat mogelijk ook andere avonden open. "Only for Men in Woerden is nu woensdag-, donderdag- en vrijdagavond open. Dat lijkt me ook wel wat, al begin ik dan eerst met bezoek op afspraak."

Mik in 't Veld van Tuijn Optiek woont in Haarlem. "Daar heeft een grote groep winkeliers afgesproken donderdag tot en met zaterdag een uurtje langer open te blijven. Je hebt dan geen echte koopavond meer. Misschien is het iets voor Alphen, desnoods uit nood geboren."

BuffelenWant dat de koopavond garant stond voor de beste dag qua omzet, is volgens Aziza Aouriour van kledingwinkel Amélie in de Aarhof al lang niet meer zo. "Ik werkte vroeger bij Flyer. Liepen we op vrijdag met een grote groep tot 22 uur te buffelen. Ik zit nu twee jaar met deze zaak in de Aarhof. We hebben koopavond geprobeerd, maar zijn onlangs gestopt. Het kostte alleen maar geld, op jaarbasis een bedrag met drie nullen."

Van de ongeveer 100 ondernemers die meededen aan de AD Stadshart Enquête gaf een derde aan eigenlijk geen toekomst meer te zien in koopavond. Toch blijven velen nog open. "Ik doe het voor mijn buurman SD Creations", zegt Monica Pereira van 5 Minuutjes voor Jezelf in de Sint Jorisstraat. "Wij zijn als enige open in deze hoek. Je kunt een kanon afschieten."

Bij Dennis in de Aarhof trekt op vrijdagavond weer meer eters, merkt Dennis van Cleef. Ook bij Ici Paris is het de laatste maanden drukker, merkt Gerda van Egmond. Assistent-bedrijfsleider Jim Talane van WE snapt wel dat collega's stoppen. "Het is echt rustiger dan een paar jaar terug. Toen vond de klant koopavond een uitje, nu komen ze snel even boodschappen doen."