Nieuws Actueel
Jan Kees de Jager: 'Modern imago van Rotterdam past bij KPN'
Het hoofdkantoor van KPN verhuist van Den Haag naar Rotterdam. Het moderne, industriële imago van de Maasstad past beter bij het oer-Nederlandse karakter dat het telecombedrijf wil uitstralen, vertelt financiële baas Jan Kees de Jager aan het AD.

Als Jan Kees de Jager (47) en bestuursvoorzitter Eelco Blok nu uit het raam van hun Haagse werkkamer naar buiten kijken, zien ze de skyline van Rotterdam in de verte lonken. Vanaf volgend jaar kan De Jager in zijn eigen stad kantoor houden: KPN verplaatst het hoofdkwartier en de bijbehorende 600 tot 800 werkplekken naar de KPN Toren op de Wilhelminakade aan de Rotterdamse Kop van Zuid.
En daar blijft het niet bij: nog eens 1200 werknemers verhuizen van de Hofstad naar Amsterdam Sloterdijk, waar KPN's marketingtak zit, en Houten en Zoetermeer. Den Haag verliest al met al de helft van de 4000 KPN-werknemers daar.
Waarom is zo'n enorme verhuizing nodig?"Nu we onze Duitse en Belgische dochters Eplus en Base hebben verkocht, wordt KPN steeds Nederlandser. We staan dichter bij de samenleving; dat heeft gevolgen voor onze huisvesting. We willen meer in de grote binnensteden in de Randstad zitten."
Is de echte reden niet de reorganisaties die KPN doorvoert?"Dat speelt ook mee, we zijn efficiënter gaan werken. Bovendien hebben we door de voortschrijdende technologie en de komst van flexibele werkplekken minder vierkante meters nodig."
Voor Den Haag is het verdwijnen van 't hoofdkantoor pijnlijk."Ik begrijp de sentimenten, maar KPN was al over Nederland verspreid, we zijn niet alléén in Den Haag geworteld. We willen onze medewerkers evenwichtiger spreiden over de Randstad."
2000 mensen moeten straks dagelijks naar Rotterdam of zelfs Amsterdam forenzen."We hebben het reisgedrag van onze medewerkers zorgvuldig bekeken. Velen wonen op de grens van Den Haag en Voorburg. Voor hen is het goed te doen: zo ligt het hoofdkantoor in Rotterdam pal naast het station van de metro en RandstadRail."
Waarom is Rotterdam de betere hoofdzetel?"Absoluut niets ten nadele van Den Haag en andere steden, maar Rotterdam kwam het beste uit de vastgoed-analyse die we het afgelopen jaar maakten. En we zochten een locatie die goed met het openbaar vervoer te bereiken is."
De meeste beursgenoteerde bedrijven kiezen Amsterdam."Amsterdam is vooral geliefd bij multinationals en financieel-juridische ondernemingen. De Zuid-as vind ik imago-technisch geen KPN-omgeving."
Wat gaf de doorslag?"Rotterdam had niet alleen de meeste locaties beschikbaar, óók de huurprijzen zijn er gunstig. Het imago van Rotterdam - een moderne, industriële ict-stad - past bovendien perfect bij KPN. Ook trekt Rotterdam relatief veel Nederlandse bedrijven aan."
"Voor de duidelijkheid: onze raad van bestuur blijft maandelijks een keer in Amsterdam en Den Haag vergaderen. Mijn directiecollega's zullen veel buiten Rotterdam zijn: hun divisies zitten elders."
Speelt het nog mee dat u en KPN-baas Eelco Blok zelf in Rotterdam wonen?"Totaal niet. Onze huidige locatie is voor mij prima bereikbaar. Laten we niet overdrijven, de Randstad is maar klein: in New York of Londen zou je met deze verhuizing binnen dezelfde stedelijke agglomeratie blijven."
KPN zit ook in Groningen, Apeldoorn, Breda. Gaat u ook buiten de Randstad personeel herplaatsen?"We willen in heel Nederland vertegenwoordigd zijn, we blijven gewoon in het noorden, oosten en zuiden van ons land aanwezig: dat hoort bij zo'n groot bedrijf."
Wanneer verhuist KPN echt?"In de loop van volgend jaar. Het gebouw moet eerst verbouwd worden. Het wordt héél bijzonder: onze grootste winkel komt er, er komt een experience center, een terras mét uitzicht op de Maas en er komen restaurants waar ook niet-KPN'ers welkom zijn."