Nieuws Actueel
'Je moet zuinig zijn op wat je hebt'

Op een mooie winterse vrijdagmiddag zitten de Rielse Anniek van de Louw (35) en haar schoonzus Patricia van de Louw (34) uit dezelfde plaats lekker te genieten op het terras van In den Bockenreyder in Esbeek. Ze hebben in totaal vijf kinderen meegenomen naar de uitspanning in het bos; eigen kroost en speelkameraadjes. "Hier kunnen ze lekker uitrazen", zegt Anniek. Hebben de kinderen het naar hun zin, dan geldt dat ook voor de moeders. Dit bericht het Brabants Dagblad maandag.
De Rielse vrouwen komen vaker naar Esbeek, ook wel eens op zondag. "Al is het hier dan wel verschrikkelijk druk", weet Patricia. "Volgens mij kunnen er dan niet veel mensen meer bij. Dat geldt voor de zaak zelf, maar zeker ook voor de parkeerplaats en de slechte weg die hier naartoe leidt. Op andere dagen, zoals vandaag, is het hier veel rustiger. Dan kunnen er dus best nog wel wat mensen bij."
Dat zo veel dagjesmensen kiezen voor In den Bockenreyder, dat begrijpen de schoonzussen best. "Het is hier gemoedelijk en gewoon heel gezellig", vindt Anniek. "Wij komen ook wel in soortgelijke zaken in de bossen in Oisterwijk en Oirschot, maar deze zaak is echt uniek."
Niet voor niets werd In den Bockenreyder recent door horecablad Misset uitgeroepen tot beste café van Nederland. De bediening, de entourage, alles klopt, vinden ook Jos (72) en Jeanine (55) Hesselberth uit Tilburg. Een paar keer per jaar gaan ze met hun hond Guus naar de Esbeekse bossen. Lekker wandelen en daarna een drankje in In den Bockenreyder. "Ik hoop wel dat het hier zo blijft", zegt Jeanine. "Het moet niet veel drukker gaan worden, want dat zou echt ten koste gaan van de sfeer. Wij kwamen vroeger ook vaak bij het trappistenklooster van La Trappe, maar daar is het tegenwoordig zo verschrikkelijk druk. Dat is echt niet leuk meer."
VVV-kantorenOpvallend genoeg krijgt het echtpaar Hesselberth steun van de eigenaar van In den Bockenreyder zelf. "Ik hoef eigenlijk niet zo nodig te groeien", zegt Ad de Bruyn. De Bruyn heeft de zaak van zijn ouders overgenomen en zit al ruim veertig jaar in het vak. Het succes is hem bepaald niet komen aanwaaien, hij heeft altijd hard moeten werken. "Dat is een eis. Je moet zelf in de zaak zijn, je personeel stimuleren, attent en wakker zijn en tijd maken voor je gasten. Je moet zuinig zijn op wat je hebt."
Zijn gasten komen ook nu al uit het hele land, al zijn de Brabantse gasten nog wel in de meerderheid.
De Bruyn bezoekt zelf met enige regelmaat VVV-kantoren in het midden van het land, om reclame te maken voor zijn zaak. Dat werkt. "Als mensen een uur in de auto hebben gezeten, dan lusten ze natuurlijk wel een kop koffie. En misschien hebben ze nog wel honger ook. Voor onze zaak is dat prettig en ik denk dat ook andere zaken in de regio daarvan zouden kunnen profiteren."
Veel te biedenIn Esbeek worden gasten niet teleurgesteld, zegt Joost Winterwerp (30) uit Tilburg terwijl hij op het terras geniet van een glaasje witte wijn. "De regio heeft echt heel veel te bieden. Niet alleen op het gebied van horeca, maar zeker ook als het gaat om kunst en cultuur. Wat mij betreft mag deze regio daar best wat trotser op zijn en zich dus nog wat nadrukkelijker profileren als toeristische regio."
Daar zijn Anniek en Patricia van de Louw het mee eens. "In Drenthe heb je ook platteland, maar dat is toch anders. Hier is alles echt Brabants: gezellig en ontspannen", zegt Patricia. "Daar komen mensen voor."
1.290 horecazakenIn Midden-Brabant zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek momenteel 1.290 horecazaken. Het gaat in veel gevallen (530 bedrijven) om eenmanszaken. Bij 605 horecabedrijven in de regio Midden-Brabant werken twee tot tien mensen.
De hele provincie Noord-Brabant telt in 2013 25,8 horecabedrijven per 10.000 inwoners. Dat is net iets minder dan het landelijk gemiddelde (26,6), zo blijkt uit cijfers van het Bedrijfsschap Horeca & Catering. De gemeente Hilvarenbeek, waar ook Esbeek onder valt, telt 36,5 horecazaken per 10.000 inwoners en behoort daarmee tot de top van Nederland.
Ook qua omzetcijfers speelt de horeca in Noord-Brabant een voorname rol. De provincie staat met een omzet van 3,35 miljard euro landelijk op de tweede plaats. De laatste maanden zit de omzet van de horecabedrijven bovendien weer in de lift.