Nieuws Actueel

Je oude school als werk- of woonruimte

Geraldine van de Griend, eigenares van de gelijknamige Dans en Balletstudio, zat als kind op basisschool Den Hoogen Hof aan de Henri Bayensstraat in Hintham. Nu geeft ze dansles in de lokalen waar ze ooit leerde lezen en schrijven. Dit pand staat echter op een lijst van schoolgebouwen die mogelijk verkocht worden. Zo wil de gemeente Den Bosch geld terugverdienen om onder meer de tekorten op huisvesting te compenseren. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Rianneke Mees | Foto: Olaf Smit 16 oktober 2016

Geraldine van de Griend Dans en Balletschool

Van de Griend schrikt van het telefoontje met de vraag of ze weet dat 'haar' schoolgebouw in Hintham op de lijst staat. Ze wil er absoluut niet weg. "Ik huur via de Atelier Beheer Stichting. We wisten dat het ooit verkocht kon worden. Maar we hebben wel geïnvesteerd in een dansvloer. Commerciële huur zou voor ons niet te doen zijn. De continuïteit van de dansschool hangt er niet van af, maar toch. Het is hier prachtig; we hebben bijvoorbeeld aan twee kanten licht."

Verhuizen

Toch moet Van der Griend er rekening mee houden dat haar balletschool op termijn moet verhuizen. De gemeente is duidelijk in een brief aan de gemeenteraad: "Wij stellen ons op het standpunt dat partijen zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van alternatieve locaties." Van de Griend heeft de ouders van de balletleerlingen bericht dat er in ieder geval voorlopig nog geen reden tot paniek is.

Verkopen

Behalve het oude schoolgebouw in Hintham staan nog meer panden op de nominatie om verkocht te worden (zie kader). Enkele daarvan zijn nu in anti-kraakbeheer. Andere zijn ook in beheer bij de Atelier Beheer Stichting.

Bedrag

De gemeente stelt, bij monde van een woordvoerder, dat het nog allerminst zeker is dat deze panden worden verkocht. De lijst zou slechts indicatief zijn. Toch staan er wel degelijk adressen op die lijst. En ook is onderscheid gemaakt in 'ontwikkeling' (sloop en nieuwbouw) en 'herontwikkeling', wat betekent dat (een deel van) het pand blijft staan. Tot de zomer van 2017 gaat een projectgroep van de gemeente aan de slag die de verkoopmogelijkheden van de gebouwen bekijkt. Welk bedrag je neer moet tellen voor een voormalig schoolgebouw, hangt bijvoorbeeld van de locatie af, of van de vraag of er nieuwbouw kan komen of niet.

Maatschappelijk vastgoed

Den Bosch verkocht in het verleden al vaker maatschappelijk vastgoed zoals oude schoolgebouwen. Op de Geldersedam is de voormalige meisjesschool (en later een onderdeel van basischool De Kameleon) bijvoorbeeld verkocht aan een groep particulieren die er woningen van heeft gemaakt; de School voor Gevorderden.

Gerelateerde artikelen

Verlaten bankcomplex nu broedplaats voor ondernemers

De Gasfabriek is de verbindende factor tussen ondernemers

Wonen in een klaslokaal van De Driemark