Nieuws Actueel

26-jarige samenvatkoning Jeroen Willemsen heeft nu al 70 medewerkers

Sinds hij zijn eerste samenvatting gratis uitdeelde in de collegezaal, zijn zijn verslagen niet aan te slepen. Inmiddels leeft Jeroen Willemsen (26) van zijn Reken Maar-boekjes en heeft hij zeventig studenten die voor hem werken. Dat schrijft het AD.

Jitske-Sophie Venema | Foto: Frank de Roo 23 januari 2019

Jeroen willemsen reken maar samenvattingen inkomen loon binnen carriere studenten

,,Wat je ook doet, koop géén boekje van Reken Maar.'' Menig hoogleraar schijnt in Rotterdam zijn colleges aan de Erasmus Universiteit zo te beginnen. Niet iedereen is blij met het zakelijke succes van Jeroen Willemsen, de 'koning van de samenvattingen'. ,,Misschien voelen zij zich in hun eer aangetast. Maar ik probeer het studenten alleen maar makkelijker te maken", zegt hij.

Zijn cijfers: afgelopen jaar verkocht Jeroen Willemsen 28.000 samenvattingen. Volgens eigen berekeningen gebruikt bijna 80 procent van de bedrijfskundestudenten zijn Reken Maar-verslagen en ook bij economie zijn het er veel.

Lees ook: Zo groeide Mandemakers van keukenwinkeltje tot familiebedrijf met 6.000 medewerkers

In 2011 begon Willemsen zelf aan de studie bedrijfskunde in Rotterdam. Voor elk tentamen maakte hij zijn eigen samenvatting. Daar deed hij zo zijn best op dat zijn vrienden maar wat graag een kopietje maakten. Toen hij na zijn bachelor de verkeerde vervolgstudie koos ('te moeilijk'), had hij een paar maanden vrij voordat hij weer moest blokken. ,,Ik besloot die tijd te steken in een écht goede samenvatting voor een eerstejaarsvak. Hele dagen zat ik te schrijven en ik zette een printertje op mijn slaapkamer."

Gratis

In april 2015 stapte hij een collegezaal binnen en deelde aan iedere student die daar zat twee hoofdstukken uit. ,,Als gratis sample. Ik zei: wat die man daar in twee uur staat te vertellen, kun je hiermee ook in tien minuten lezen." Het tikwerk van Willemsen maakte indruk. Bij de studiewinkel op de campus mocht hij 's morgens tien volledige samenvattingen te koop aanbieden en die waren direct weg. ,,Dat trimester is mijn allereerste samenvatting gekocht door 500 van de 700 studenten die het vak volgden.”

Lees ook: Van BALR. tot hippe clubs op Ibiza: iedereen wil de app van deze Nederlandse startup

Door de vraagprijs van 10 euro stond er opeens 5000 euro op zijn rekening. De student was niet eerder zo rijk. ,,Van dat geld heb ik tien vrienden gevraagd een samenvatting te maken voor een ander vak. Dat waren vrienden die goede cijfers haalden, ja. Maar dat is niet het belangrijkst. Ze moeten de stof ook goed kunnen uitleggen."

Daarom zijn de Reken Maar-boekjes zo populair, denkt Willemsen. ,,Bij mij vind je geen droge rijtjes. In mijn boekjes staan veel voorbeelden bij sommen. Je begrijpt de formule achter het 'wachtrijmodel' veel sneller als je weet hoe Heineken het toepast. Dan denk je tijdens het tentamen: oh ja, dat was iets met bier."

Manager

Inmiddels loopt Reken Maar Verslagen als een tierelier. Willemsen verkoopt nu voor bijna zeventig vakken samenvattingen, elk opgeknipt in twee delen van 11 euro per stuk. De jonge Rotterdammer leeft ervan en kon onlangs een eigen huis kopen. Een drukkerij, twee managers en zeventig schrijvende studenten nemen hem het werk uit handen - al wordt er tegenwoordig nog maar weinig geschreven. ,,De basis staat op papier. Eén keer per jaar updaten we alle samenvattingen, waarin alle opmerkingen en vragen van studenten zijn verwerkt. Want dat is voor mij het belangrijkst: dat ze het snappen."

Zelf richt de jonge ondernemer zijn aandacht nu op een andere markt. ,,De examenbundels voor middelbare scholieren zijn hopeloos ouderwets: een hoopje oude examens die ook op internet staan. Nul overzicht, nergens theorie. Ik ga scholieren helpen bij het bevatten van die enorme berg lesstof.”

Willemsen verkoopt nu voor bijna zeventig vakken samenvattingen, elk opgeknipt in twee delen van 11 euro per stuk.