Nieuws Actueel

Pa Jobs wilde Lisa leren dat ze niet op zijn succes kon meeliften

Steve Jobs mag een genie zijn geweest, als vader was de oprichter van Apple minder succesvol. Zijn dochter Lisa schetst in haar memoires zijn zwarte kant, maar schrikt van de reacties. Dat meldt het AD.

Karlijn van Houwelingen | Foto: AP 2 september 2018

Stevjobs

Op bezoek bij haar doodzieke vader gebruikte Lisa Brennan-Jobs in zijn badkamer stiekem een dure gezichtspray met rozengeur. Niet veel later omhelst ze de legendarische technologiegoeroe die haar verwekt heeft. ,,Ik kom gauw weer," zegt ze. Hij: ,,Lis? Je ruikt naar toilet."

Was hij gemeen tegen zijn dochter? Hij had ook al jarenlang volgehouden dat een van de eerste Apple-computers, de Apple Lisa, níet naar haar genoemd was. Pas toen U2-zanger Bono er eens naar vroeg, gaf hij het toe.

Lees ook: Hoe een vergissing van Steve Jobs veranderde in een miljardenindustrie

Zij ziet het als een les: pa Jobs wilde haar leren dat ze niet op zijn succes kon meeliften. Zoals hij haar ook bits meedeelde dat ze he-le-maal niets zou krijgen, nadat ze vroeg of ze zijn Porsche mocht hebben als hij erop uitgekeken was. En die toiletopmerking? Hij was gewoon 'eerlijk', denkt dochter Lisa. Haar vader wilde haar sterker maken, zei ze de afgelopen weken in interviews vanwege de publicatie van haar memoires.

Lisa werd geboren toen Steve Jobs 23 was. De man achter Apple ontkende aanvankelijk haar vader te zijn, en steunde haar moeder alleen financieel na een rechtszaak en een dna-onderzoek. Pas als tiener werd Lisa deel van zijn familie - al ontkende Jobs op de Apple-website nog altijd haar bestaan. Hij had drie kinderen, stond daar - terwijl het er toch echt vier waren.

Koud

Het boek is nog niet verschenen, maar lezers zijn al geschrokken van een voorpublicatie in Vanity Fair, en fragmenten in de New York Times. Steve Jobs was koud en hardvochtig naar zijn dochter, tot het moment dat de buren haar als tiener een tijdje in huis namen. Hij stelde haar seksueel getinte vragen. Toen ze bij hem en zijn gezin kwam wonen, verbood hij haar om haar moeder te zien. Zo zou ze een volwaardig lid van haar nieuwe familie worden, schetst ze. Tegelijk sloot Jobs haar uit van familiefoto's met zijn andere kinderen. En toch is Lisa eigenlijk heel mild geweest voor haar vader, zei haar moeder Chrisann Brennan in de New York Times. ,,Ze ging niet in op hoe erg het eigenlijk was, als je dat kunt geloven." Zelf schrok de dochter van de reacties, zei ze tegen die krant. Vooral de toiletopmerking maakte op sociale media veel los.

Ze vergeeft hem en houdt van haar vader, benadrukt Brennan-Jobs. Ze had meer aandacht gewild voor mooie momenten, zoals rolschaatstochtjes en een spontane reis naar Japan. ,,Heb ik gefaald in het volledig schetsen van de genegenheid, en het plezier? De genegenheid van mijn vader, en het buitensporige plezier om bij hem te zijn als hij in goeden doen was?"

Pervers

Dat Steve Jobs een moeilijke man was, was bekend. Zijn biograaf beschreef hoe hij soms tekeer ging tegen werknemers of horecapersoneel. Hoe hij thuis was, blijkt voor meerdere interpretaties vatbaar. Zijn weduwe, haar kinderen en zijn zus stellen dat de man die Lisa schetst 'niet de echtgenoot en vader is die wij kenden'. ,,Lisa is deel van onze familie, dus we hebben met verdriet haar boek gelezen. Het verschilt enorm van onze herinneringen aan die tijd.'

Aan het einde van zijn leven biedt Steve Jobs zijn oudste dochter excuses aan. Het spijt hem dat hij niet meer tijd hem haar had doorgebracht, schrijft ze, en dat hij verjaardagen vergat. Zij is vergevingsgezind: hij was nu eenmaal druk, zegt ze.

Uiteindelijk kreeg Lisa dezelfde miljoenenerfenis als haar halfzussen en halfbroer. Als het aan haar ligt, zou ze de rest van het vermogen weggeven aan de stichting van Jobs' aartsrivaal Bill Gates van Microsoft. ,,Pervers? Ik vind dat de Gates Foundation echt goede dingen doet."